Annons
Annons
Bakverk med sylt och grädde och tegelfasad med uteservering.

Var finns Malmös bästa fika? Vi snackade med Malmöbon och bagaren Didrik Persson om hans absoluta favoritfik i staden. Foto: Bageri Leve/Ruth

Sverige

Malmös bästa fika – bagarens 5 bästa tips

Didrik Persson driver det framgångsrika bageriet Leve i Malmö och har stenkoll på stadens bagerier och kaféer. Här är hans favoritställen för en schyst fika.

Text: Karin Wimark • 2024-04-01 Uppdaterad 2024-04-11

Sedan sju år tillbaka driver Didrik Persson och Martin Westin bageriet Leve i Malmö. Leve är ett nytänkande bageri som valt att baka på dagen istället för natten – perfekt för dig som vill ha nybakat lagom till du slutat jobbet eller kunna njuta av färskt bröd hela dagen. På Leve serveras växtbaserade bakverk och fyllda mackor anpassade efter säsong i trevlig och genuin atmosfär. Vi tog ett snack med bagaren Didrik Persson och tog del av hans bästa tips på fika i Malmö.

Didrik Persson älskar att skapa kreativa bakverk och lever ut sin dröm på Bageri Leve. Foto: Bageri Leve

Vad är det bästa med att jobba som bagare?

– Friheten att göra vad vi vill, att få jobba kreativt och göra något som våra kunder uppskattar! Vi är mycket ute i butiken och hinner få en pratstund med våra kunder, vilket är så bra. Det är direktfeedback!

Vilket är ditt favoritbakverk just nu?

– Det varierar mycket, men just nu är mitt favoritbakverk fyllda mackor! Växtbaserade fyllningar är mycket mer utmanande att göra, så vi jobbar en hel del med inläggningar, fermenterar, röror, bönor med mera.

Sommarens trend 2024?

– Jag tror på ett stort picknickfokus i sommar! Köpa med sig goda saker från ställen man gillar för att slå sig ner utomhus i parker, vid stranden eller i en annan stad. Det lockar!

På bageri Leve bakas växtbaserade bakverk. Största fokus ligger på att det ska vara gott! Instagram: @bagerileve

Här fikar du gott i Malmö

enligt bagarproffset Didrik Persson

1. Farina

Detta är ett bageri som gör italienska bakverk och bröd – vilket är kul eftersom vi ofta i Sverige är väldigt inspirerande av Frankrikes surdegsbröd, croissanter mm. Här lyfts italienska bakverk så som en fyllda bullen Maritozzo och pizza bianca – som inte alls är lika vanligt i Sverige. Farina är ett mysigt, litet ställe med ett litet men bra sortiment! Allt bakas på plats och man slår sig ner på en bardisk precis intill bageriet vilket gör att man kan se allt!

Instagram: @farinamalmo

2. Flax

Litet, växtbaserat kafé med en familjär och genuin atmosfär. På Flax står råvaran i fokus, de odlar en del själva och lockar med Malmös soligaste uteservering.

Instagram: @flaxmalmo

3. Ruths

Ruths har öppet från tidig morgon till sen kväll varje dag och serverar både frukost, lunch och middag. Här väntar en kontinental känsla som drar åt den franska bistron med ett litet sortiment med väldigt bra kvalitét på schysta råvaror. Missa inte den baskiska cheesecaken eller någon av de andra klassiska europeiska bakverken!

4. Uggla kaffebar

Uggla kaffebar har börjat bli mitt lokala ställe för jag bor strax intill. Detta är en mysig lokal kaffebar med trevliga ägare och en solig uteservering – perfekt för den första vårvärmen! Missa inte den goda chailatten eller något av deras schysta kaffe ackompagnerat av något bakverk eller en lättare lunch. Skulle det vara fullt här vimlar det mysiga området Sankt Knut av kaféer och restauranger.

Instagram: @ugglakaffebar
Instagram: @ugglakaffebar

5. Solde kaffebar

Solde kaffebar är en Malmöklassiker! Hit ska man gå för riktigt bra kaffe som rostas på plats och för att köpa med sig kaffebönor hem. Många ställen i Malmö serverar deras kaffe – så du kommer förmodligen att störa på Soldes kaffe på fler ställen runtom i stan.

Bonustipset:

Ur vård jord – för den lite mer hungrige

Salladsbaren Ur Vår Jord förtjänar mer uppmärksamhet än de fått och serverar väldigt genomtänkta sallader som är både nyttiga och mättande. Vänta dig roliga smakkombinationer på råvaror de delvis odlat själva! Ligger granne med vårt bageri Leve – så ät lunch hos dem och kom och fika hos oss efteråt.

Läs också:

Malmös bästa falafelställen – 4 favoriter

Quiz: Vem kan mest om Malmö? Gör vårt test!

10 grymma vinbarer & vinkrogar i Malmö


Text: Karin Wimark • 2024-04-01
RestipsSverigeListorMalmöMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen