Annons
Annons
Pyttenationen Kiribati stoltserar med världens största korallö.

Pyttenationen Kiribati stoltserar med världens största korallö.

Restips

5 okända mikrostater

Världen består av hundratals länder om vi räknar icke erkända nationer och självstyrande territorier. En faslig massa länder att hålla reda på. Här är fem av de minst kända.

Text: Redaktionen • 2014-12-15 Uppdaterad 2021-06-23

Nauru – Fågelbajslandet

Landet består av en enda atoll i Stilla havet och nationen byggde sin rikedom av fosfatexport tack vare den goda förekomsten av fågelbajs. Efter att fosfatfyndigheten sinat – hur kan det ta slut på fågelbajs? – är landets enda exportvara kokosnötter. Fram­tiden för de 13 300 invånarna ser allt annat än ljus ut eftersom stigande havsnivåer på grund av klimatförändringar riskerar att dränka det lilla landet.

Komorerna – Fyra öar, tre språk

Madagaskar har du koll på, eller hur? Och Moçambique? Men vad finns i havet där ­emellan? Svar: ett land med tre språk – komoriska, franska, ­arabiska – och cirka 800 000 ­invånare vars nation nästan ingen känner till. Komorerna består av öarna Grande Comore, Mohéli, Anjouan och Mayotte, även om den sistnämnda tillhör Frankrike.

5 okända mikrostater
N’Gouja Beach, Mayotte.

Kiribati – Landet mitt i

Någonsin undrat varför den ­internationella datumlinjen gör en rejäl utbuktning mitt i Stilla havet? Förklaringen stavas ­Kiribati. 1995 flyttades datumlinjen så att alla invånare i landet skulle få ha samma dag – samtidigt. Atollerna sitter dess­utom grensle på ekvatorn; vissa tillhör norra halvklotet, andra det södra. Några planer på att flytta ekvatorn för Kiribatis skull finns inte. Landets största atoll heter Kiritimati och var testplats för kärnvapen på 1960-talet.

Dominica – Okända Karibien

Vadå, klart jag känner till Dominikanska republiken? Kul för dig, men Samväldet Dominica är något helt annat. Landet guppar i karibiska havet mellan Martinique och Guadeloupe och blev en självständig nation från Storbritannien 1978, även om Dominica fortfarande är en del av det brittiska samväldet. Bananer är en stor exportvara från ett land som ofta drabbas hårt av orkaner. Dominica är en av de fattigaste nationerna i Karibien.

5 okända mikrostater
Emerald pools på lummiga Dominica.

Östtimor – Nykomling i Asien

Vi tror säkert att du hört talas om Östtimor, men kanske har du inte riktigt koll på att det är ett eget land? För så är det, sedan självständigheten i maj 2002 efter nästan 450 år av portugisiskt styre, 24 år av indonesisk militärockupation och så två år under FN-administration. Östtimor ligger i Sydostasien, ett av svenskarnas favorithörn av planeten, och lockar med såväl behagliga temperaturer som bra dykning och religionsfrihet, men på grund av landets historia finns en utbredd fattigdom och eftersatt infrastruktur. 

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö

Sydostasiens minst bokade länder bland svenskar


Text: Redaktionen • 2014-12-15
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top