Annons
Annons
Garanterad sjöutsikt från Aitana Hotel. Foto: Petra Dokken.

Garanterad sjöutsikt från Aitana Hotel. Foto: Petra Dokken.

Restips

Amsterdams hetaste kvarter

Den överbefolkade staden växer norrut och tar över varvshangarer och gamla hamnområden med stor kreativ lust. Välkommen till Amsterdam Noord!

Text: Petra Dokken • 2015-03-14 Uppdaterad 2021-07-21

Text och foto: Petra Dokken. 

Under den rosafärgade himlen speglar vatten­ytan siluetter av en människobyggd värld. Vatten som tvingats in i kanaler, kajer som bär både medeltida fasader och arkitektonisk nutidshistoria. Ombonade husbåtar och minimalistiska takträdgårdar. Toner av Amsterdam susar i trumhinnan. Skrangliga cyklar, människosorl, dörrar som öppnas och stängs. Alltid ljud, alltid rörelse, på varenda trångbodd kvadratcentimeter.

Samtidigt på andra sidan viken Ij. Flermastade skepp och gigantiska lastpråmar, kranar och varvshangarer. Re­liker från en svunnen tid då varven frodades. Men här är inte dött. Istället är platsen högst levande. Restaurangen Pllek fylls på av pratglada gäster, mat serveras och dryck hälls upp i glasen.
Gamla containrar har staplats på varandra, blivit en spatiös lokal med mjuka soffor, myshörnor och konst på väggarna av korrugerad plåt. Kajen utanför har klätts av lenaste sand, blivit en strand. Området ligger norr om de delar av staden som turisterna så väl känner till.
Amsterdam Noord kallas det. Tar ett par minuter med en liten kostnadsfri färja som går dygnet runt. NDSM heter området. Ingen nyhet för den urbana piraten, men ett nytt stråk för andra pionjärer.

 

Amsterdams hetaste kvarter
Här är framtidens Amsterdam. Tornet A’DAM ska bli ett nöjespalats av rang och självklart är det öppet dygnet runt.

“God made the Earth, but the Dutch made Holland!” En liberal nation danad av självständighet och tro på sig själv. En teori hävdar att detta går tillbaka så långt som till medeltiden. När det i resten av Europa rådde ett feodalt system, då tog holländarna istället tillbaka mark från hav och floder genom att utföra det ryggkrökande arbetet att gräva dammar och kanaler.
Här på NDSM – Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij, det gamla skeppsvarvsområdet – är det tyst och stilla ikväll. Ingen trafik, utrymme att andas – att se sig omkring. Inne i en jättelik hangar ligger ateljéer och kontor, de enorma ytorna och den slitna looken uppmanar till experimentlusta. Konststaden ligger här, billiga hyror och stor frihet. Men också coola nybyggda moduler för små arkitekt- och reklamkontor.

De gamla hippierna tycker såklart att det nu börjar bli för rumsrent här. Men någon stereotyp exploatering är ännu avlägsen. Än så länge sker spontana och planerade festivaler och fester, från jazz till trancemusik.
På lastkajen som kallas för Hall of Fame för graffitimålare står två gamla spårvagnar med tillhörande trädgårdsplätt och en lastkran. En lastkran som entreprenören Edwin Kornmann Rudi tagit sig an. Ett småtokigt projekt som tagit honom tre år. Kranen har plockats ned och isär, renoverats och satts ihop igen. Tre sviter och en jacuzzi.
– Det är en dröm jag har haft, berättar han.

Amsterdams hetaste kvarter
Faralda Crane Hotel är något alldeles eget.

Någon annans dröm var att få bygga ett lyxhotell med champagnefrukost i en lastkran. Nu är det gjort, Faralda Crane Hotel har invigts.
Andra vill främja en fristad för kultur, som Noorderlicht. Kafé och restaurang i ett bohemiskt växthus. Statyer och ornament i köksträdgården. Från Faralda ser man Noorder­licht och NDSM. Man ser också Amsterdams gamla stad på andra sidan viken.

Amsterdam Noords renässans tillskriver många ett annat modigt projekt – EYE-museet. Ett filmmuseum, en mötesplats och institution som också ligger på den norra sidan, mittemot centralstationen på andra sidan vattnet. 2011 började man realisera EYE som samlar konst, kultur, business och nöjen på ett fenomenalt vis. Öppna lokaler inbjuder till att stanna kvar. Det är högt i tak och de stora glasförsedda ytorna visar transparens och gränslöshet. Museets presstalesman Marnix van Wijk är en av eldsjälarna, och för hundrade gången visar han runt och pratar lika entusiastiskt som första gången. Skrattar när jag säger att fönstren är så rena att jag inte ser dem.
– Vi har haft några incidenter med brutna näsor, folk som går rakt in i glasväggar och fönster.

Amsterdams hetaste kvarter
Niels Krummacher är en av pionjärerna i Noord och driver matstället De Soepboer.

Här låg tidigare oljebolaget Shells huvudkontor. Nu ska tornet bredvid museets nybyggda lokaler bli en plats för nöjen och musik, A’DAM. Många intressanta samarbetspartners och en planerad premiär i slutet av 2014.
– Det är nog så att beslutet från 2011 att bygga EYE-museet har drivit hela utvecklingen här i Noord. Vi trodde på idén och det funkade, nu är Noord vedertaget som en del av Amsterdam, säger Marnix van Wijk.

Innan var det litegrann Amsterdam mot Noord. I Noord bodde andra och tredje generationens arbetslösa, och bortom de sorgliga och tomma varvslokalerna låg magert bondeland.
Nu är detta en plats för vinnare. Som lämnat stressen ­bakom sig. Lokalbor som vill mer. Jacques Jour är en lunchrestaurang belägen i en gammal bank. Om kvällen möbleras den om och andra ägare gör den till restaurangen Café Moderne. På övervåningen drivs det lilla hotellet Sweet Dreams som bara har tre rum. Kassavalvet i byggnadens bottenvåning må gapa tomt men huset rymmer nu något helt annat. Sånt som är obetalbart.
– Men jag ser ingen hajp, utvecklingen går lagom långsamt, säger Lotte Smit som är en av grundarna till Jacques Jour.

Amsterdams hetaste kvarter
I Noord har man med gemensamma krafter tagit fram en snygg flaska till kranvatten.

I närheten börjar gatan Van der Pekstraat som spås bli hjärtat i det nya Noord. Kantad av bruna tegelhus i brittisk stil med små prunkande innergårdar. Långt borta är fuktiga kanaler och lutande husfasader. Här vill Niels Krummacher vara föregångare och göra något. Han bor själv här i Noord med familj och barn sedan tre år.
– Det var dött här, vi fick åka över vattnet för allt. Nu börjar det ändras och vi vill vara en del av detta. Därför öppnade vi De Soepboer förra året. Vi serverar hemlagat, det är vår filosofi. Kaffet rostas lokalt, chokladen görs i grannskapet och det finns både mjölkbönder och frukt­odlingar inom en liten radie.

Andra som bryter mark, bokstavligen, är en grupp unga arkitekter som i detta nu låter en mycket stor 3D-printer skriva ett helt kanalhus. Både printer och en liten utställning på ämnet finns i en barack alldeles bakom EYE-museet. Där ligger också kaféet Pussy Galore, sött som socker i en gammal biograf. Bakom ett draperi står ynglingen Kees Kraakman och rostar kaffebönor från exotiska länder. Hans kaxiga blandning heter Stadsbranderij Noord.
– Idag är vi top location, det var vi inte då, 2011. Noord har varit förbisett så länge jag kan minnas, jag är uppvuxen här.

–Nu har vi ett kontrakt på vår lokal i ytterligare fem år. Hyrorna kommer att gå upp såklart. Om några år kommer allt att se annorlunda ut. Men det är inte så mycket hipsters här ännu, ha ha. Men väldigt kul och kreativt, på riktigt. 

Amsterdams hetaste kvarter
Containerrestaurangen Pllek har även en egen sandstrand.

10 ställen att upptäcka i Amsterdam Noord

1. Jacques Jour

Lunch & brunch

Alldeles nära färjeläget i en oansenlig byggnad, vid första ögonkastet, ligger Jacques Jour. En lunchrestaurang öppen sju dagar i veckan. En av ägarna, Lotte Smit, be­rättar att de alltid serverar en ­tvårätterslunch och på helgerna en omtyckt brunch med smakliga Bloody Marys. Råvarorna kommer från lokala grönsakshandlare, de samarbetar med en osthandlare i Noord och maten är vällagad.
Meidoornweg 2, jacquesjour.nl

2. Café Modern

Populärt kvällshak

Lunchrestaurangen Jacques Jour blir på kvällen Café Modern. En restaurang i minimalistisk stil. Enkelt ändrar man om i inredningen och byter menyn. Modern serverar en färdig meny om sju rätter så ­du slipper att själv fundera och välja. Det är snyggt och avskalat. Trots att stället hunnit fira två år är det fullbokat som oftast.
Meidoornweg 2, modernamsterdam.nl

Amsterdams hetaste kvarter
Café Modern är samma som Jacques Jour – fast på kvällen.

3. Sweet Dreams

Bank blev boende

På övervåningen av en gammal bank har tre rum blivit ett litet hotell. Femtiotalsfeeling men roligare. Fyllt av personliga trivialiteter, mycket att titta på och den där autentiska känslan som är svår att placera. Namnen på rummen, Kiki & Joost, Maarten & Bas och Herman & Tania, anspelar på välkända holländska kreatörer som alla fått bo i rummen och lämna kvar något privat. Meidoornweg 2, sweetdreamz.nl

4. Pussy Galore

Bästa kaffet

I en gammal biograf ligger Open Coop, ett slags samlingslokal för entreprenörer och kreatörer. Många samlas i det charmiga och lite studentikosa kaféet Pussy Galore. Vad som är intressant är kaffet! Bakom ett draperi står en pimpad rostugn för kaffebönor. Stadsbranderij Noord heter kafferosteriet som handlar om smak. Eftersom Noord också handlar om lokal lojalitet så serveras det här kaffet på många ställen i den här delen av Amsterdam.Tolhuisweg 2, opencoop.nl

Amsterdams hetaste kvarter
Pussy Galore serverar egenrostat kaffe och skrattar åt att kallas hipster.

5. EYE Museum

Här startade Noord

Egentligen är det här man ska börja när man pratar om Noord. EYE-museet är ett filmmuseum. Men så mycket mer. Bara byggnaden i sig ser ut som ett landat rymdskepp, men inuti låter tusentals kvadratmeter idéer möjliggöras. Utställningar och installationer. Filmvisningar, både smalt och populistiskt. Underbara rum, som källarplanet där det står moduler i vilka du kan sitta och titta på film till efter midnatt – gratis. Restaurangen är ett drag­plåster i sig med sin enorma uteservering precis vid vattnet, viken Ij. EYE ska få ta tid att besöka, och kan besökas om och om igen. IJpromenade 1, eyefilm.nl

6. De Soepboer

Soppa och jazz

Ambitiös är vad den här lilla soppbaren är. Och det är mer än bara soppa. Catering och jazzhak. En pionjär på Van der Pekstraat, gatan som nu i september 2014 byggts om för att husera en permanent gatumarknad tre dagar i veckan. De Soepboer serverar hemlagat, till och med buljongen. Kallar sig inte för ett ekologiskt kafé men har en medveten filosofi, såklart. Van der Pekstraat 93, desoepboer.nl

7. Pllek

Musik vid vattnet

På en omöjlig gammal varvskaj ställer man lastcontainrar som nått slutet av sin resa. För att påbörja nästa. Vad är Pllek? En plats för mat och dryck, dagen lång och natten lÙ�ngre (man har öppet så länge det är roligt). En terrass och artificiell sandstrand där man solbadar. Utsikten över vattnet ner mot staden är magnifik. Skepp och pråmar glider förbi. Lördagar och söndagar kör man yogaklasser och massage, detox cocktails och raw food. Här anordnar man festivaler och musikglädje hela sommarhalvåret och mer därtill.
TT Neveritaweg 59, pllek.nl

Amsterdams hetaste kvarter
Plleks stadstrand hyser både yogisar och partysugna, bara olika tider på dygnet.

8. Noorderlicht

Fritänkarens kafé

Kulturkafé som ligger bredvid NDSM, den enorma hangaren på detta gamla varvsområde. Noorderlicht kan sägas representera den hippiekultur som också funnits med som en drivkraft när en plats som NDSM grundas – en fristad för konst och fritänkare, bortom ekorrhjulets livlösa skuggor. Just det här stället ligger i växthus i en trädgård fylld av statyer och konstverk, alldeles vid vattnet. Här finns utrymme för teaterpjäser att sättas upp, dj:s att pröva sina toner och konstnärer att ställa ut. Mer hjärna och känsla än pengar ligger bakom det här projektet. TT Neveritaweg 33, noorderlichtcafe.nl

Amsterdams hetaste kvarter
NDSM. Gammalt skeppsvarv i ny kostym.

9.Faralda Crane Hotel

Udda hotell

Vad ska man sÙ�ga om ett hotell i en k-märkt lastkran. Något måste man säga. Faralda stod klart att välkomna sina första gäster i april 2014. Tre lyxigt inredda sviter ovanpå varandra, och högst upp en jacuzzi under bar himmel. Kranen har plockats ner och skickats iväg för renovering, byggts till och ändrats om inom det strikta regelverket. Inretts med special­framtagna tapeter och textiler, antika dörrar från Marocko och all sköns extravagans. Hotell­ägaren har pumpat in 25 miljoner kronor. Utsikten över varvet är härlig och visst är det ett äventyr att ta arbetshissar upp i den blåsiga kranen.  NDSM-Plein 78, faralda.com

Amsterdams hetaste kvarter
Faralda är ett hotell i en restaurerad k-märkt byggkran.

10. Aitana Hotel

Bo på konstgjord ö

Eftersom Noord ligger två minuter med färjan från Amsterdams centralstation har stora hotellkedjor snabbt exploaterat hela kajen till höger och vänster om centralen. En kedja som lyckades få en bit mark på en konstgjord ö, IJdok, mitt i viken Ij är företaget Room Mate. Deras hotell Aitana är en modern skapelse i glas, tolv ­våningar högt. Känslan ligger långt ifrån turistens klassiska Amsterdam och pittoreska kanalhus. Hela Noord uppenbarar sig från rummens panoramafönster.  IJdok, aitana.room-matehotels.com

Amsterdams hetaste kvarter
När landet inte räcker till byggs det på vattnet.

Missa inte!

Europas bästa outlets

Guide: Ett dygn i Amsterdam

Berlins hetaste hörn – Neukölln


Text: Petra Dokken • 2015-03-14
RestipsAmsterdamWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top