Annons
Annons
Många svenska svenskar säger att de skulle ta tåget till utlandet om biljetterna blev billigare – och att de vore enklare att boka. Foto: Getty Images

Många svenska svenskar säger att de skulle ta tåget till utlandet om biljetterna blev billigare – och att de vore enklare att boka. Foto: Getty Images

Restips

Därför väljer de flesta ännu bort tåget till utlandet

Fler skulle ta tåget till utlandet om det vore enklare att hitta, jämföra och boka tågbiljetter på samma sätt som för flyg. Många tycker också att fler nattåg till europeiska städer skulle få dem att välja tåget, enligt en färsk opinionsundersökning. Men allra viktigast av allt enligt resenärerna: att tåget blir lika billigt som flyget.

Text: Per J Andersson • 2019-06-12 Uppdaterad 2019-06-12

I klimatdiskussionens spår lät Silver Rail, som sköter tågbokningssystem och är generalagent för Interrail i Sverige, undersökningsföretaget Novus genomföra undersökningen, ”Svenskarnas inställning till tågresande”, för att reda ut vad som kan få fler att välja tåget framför bil eller flyg.

Det visade sig att kostnaden var den klart viktigaste faktorn och att drygt hälften av svenskarna har en positiv inställning till att välja tåget framför bil (56 procent) och flyg (55 procent). Kvinnor är mest positiva. Mest negativa är män och höginkomsttagare.

Varför är det då inte fler som faktiskt väljer tåg? Novusundersökningen visar att 63 procent säger att kostnaden är avgörande för inrikesresor och 48 procentanger samma skäl för resor utomlands. För resor inom Sverige anges också bristande punktlighet som en viktig faktor. Att en tågresa är mycket dyrare än en flygresa till exempelvis London, Paris och Barcelona är klart. Men en studie från KTHs Järnvägsgrupp  visade dock nyligen att snittpriset på inrikes tågresor är betydligt lägre än flyget. Dessutom visar statistik från Trafikverket och Flightstats att tåget har en högre punktlighet än inrikesflyget.

När det gäller att välja tåget för utlandsresor blir det däremot mer betydelsefullt att enklare kunna hitta, jämföra och boka tågbiljetter på samma sätt som för flyg. 37 procent säger att det skulle få dem att välja tåget oftare vid utlandsresor.  34 procent vill kunna få hela resan på en biljett och 26 procent lyfter fler nattåg till europeiska städer som en viktig faktor för att välja tåget.

– Tåg har, och betraktas fortfarande ofta som en nationell angelägenhet till skillnad från flyget. Branschen har inte samma vana vid att samverka över landsgränserna och det saknas flera av de standarder som finns inom flyg. Trots detta finns flera samarbeten för att möjliggöra enklare bokningar internationellt och mycket är på gång. Det har faktiskt också handlat om efterfrågan där lågprisflygen definitivt har bidragit till ett minskat intresse för tåg. Nu när det börjar vända ser vi också hur allt fler aktörer nu jobbar aktivt för att erbjuda enklare bokning ut i Europa, säger Emma Ollevik på Silver Rail. 

Målgruppen för undersökningen var 1 000 personer mellan 18 och 79 år.


Text: Per J Andersson • 2019-06-12
RestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen