
Maria Wiezell från Sveriges Konsumenter hoppas på bättre rättigheter för tågresenären. Foto: Getty images & pressbild.
Konsumentrådgivaren: det här gäller om ditt tåg blir inställt
Plötsligt inställda avgångar hotar svenska tågresenärer i sommar. Men vad har man egentligen för rättigheter om tåget blir inställt eller försenat? Konsumentvägledaren Maria Wiezell guidar!
På grund av personalbrist flaggar SJ för att man kan komma att behöva ställa in och omboka tågavgångar i sommar. Något som förstås riskerar att drabba sommarens tågluffare. Trots att intresset för tågresandet ökat markant senaste åren har inte regelverket hängt med. Ännu är rättigheterna för flygresenären betydligt generösare jämfört med för den som valt tåget.
– Vid ett försenat eller inställt flyg har du rätt att få tillbaka pengarna inom 7 dagar, 14 dagar om det är en paketresa, för tåg gäller 30 dagar. Det kan vara mycket pengar för en familj att ligga ute med, om man ska köpa nya biljetter innan ersättningen kommit, konstaterar Maria Wiezell jobbar som konsumentvägledare på den ideella organisationen Sveriges Konsumenter.
Om det inte är en extraordinär händelse som gör att flyget ställs in har du alltid rätt till en schablonmässig ersättning på 250, 400 eller 600 euro, beroende på hur lång sträcka du skulle ha rest – denna regel har ingen motsvarighet i tågförordningen. Inte heller rätten till skadestånd för ekonomisk skada (som till exempel missad arbetsdag eller outnyttjat hotellrum) som gäller vid inställt eller kraftigt försenat flyg, gäller vid inställd tågresa.
Varför är det så stor skillnad mellan flyg- och tågrättigheter?
– Jag tror det har att göra med att man förr hade stora problem med att flygen överbokades och att det var vanligt att man inte kom iväg på sitt flyg, trots att man hade biljett och var i tid till flighten. Dessutom var det oftast mycket dyrare att flyga än att resa tåg. Numera ser det inte alls likadant ut – tvärtom. Att det fortfarande är så stora skillnader gällande konsumentens rättigheter känns inte riktigt i tiden. Mer miljövänliga och hållbara persontransporter borde ha minst lika bra villkor som dom som är mer miljöbelastande, säger Maria Wiezell.

Vad har man för rättigheter vid inställt tåg?
– Om tåget blir helt och hållet inställt har man rätt att få återbetalning av biljettpriset eller bli ombokad till en ny resa. Vill du bli ombokad har du rätt att komma fram så snart som möjligt och under “likvärdiga transportvillkor”. Det kan till exempel vara med ett annat tåg, med buss eller med taxi. Vill du hellre ha pengar tillbaka har du rätt att få ersättningen inom 30 dagar från den dag du hörde av dig till tågbolaget för att kräva ersättningen, förklarar Maria Wiezell och tillägger:
– Man ska aldrig behöva acceptera vouchers eller andra tillgodohavanden om man inte vill. Ofta blir man erbjuden vouchers till en högre summa än om man väljer kontant betalning, men då ska man vara medveten om att skulle bolaget gå i konkurs så blir vouchers värdelösa och dom är oftast tidsbegränsade.
Försenat tåg – vad gäller?
– Tågbolaget är bara skyldig att erbjuda mat och boende om det är möjligt för dem att göra det. Vad det innebär rent konkret finns inte formulerat men det kan till exempel handla om ifall restaurangerna är öppna. Är de stängda behöver de alltså inte erbjuda någon mat eller dryck, men är de öppna har man rätt till gratis mat och dryck på tågstationen eller på tåget. Det ska stå i proportion till förseningen. Likaså har man rätt till gratis boende och transport till boendet om man är tvungen att övernatta på grund av förseningen. Vid inställt flyg har du alltid rätt att få assistans i form av mat, dryck och boende, men när det gäller tåg är det alltså bara om tågbolaget kan erbjuda det.
Om inte tågbolaget erbjuder mat och dryck så är det viktigt att du sparar alla kvitton för kostnaderna. Det är också viktigt att man försöker hålla nere sina kostnader så mycket som möjligt. Ta till exempel inte taxi långa sträckor om det finns billigare transportmedel, och välj inte dyraste hotellet. Kolla alltid med bolaget i förväg att kostnaderna du drar på dig blir ersatta.
Missad tåganslutning – vad gäller?
– Om man bokat med samma bolag och har resan på en och samma biljett är tågbolaget skyldiga att boka om eller erbjuda återbetalning. Men har man en biljett med annat bolag eller annat transportsätt så kan man, till skillnad från vad som gäller vid inställt eller försenat flyg, alltså inte kräva någon ersättning för att man missat anslutningen till nästa tåg. Det gäller även missade anslutningar till flyg, evenemang, hotellbokning och förlorad arbetsinkomst som orsakas av försenat eller inställt tåg.
Om bagaget skadas eller försvinner på tåget?
– Det är du själv som ansvarar för det bagage du har med dig i tågvagnen. Om ditt bagage skadas eller försvinner kan du inte kräva någon ersättning från tågbolaget. Tågbolaget är bara skyldiga att ersätta dig om det är de som har orsakat skadan på bagaget. När det gäller skadat eller försvunnet bagae på en flygresa kan du kräva ersättning från flygbolaget.
Vad gäller vid resa utanför Sverige?
– Tågförordningen är ett minimidirektiv och är lika inom hela EU. Däremot är det inget som hindrar ett tågbolag att ha generösare regler än vad förordningen föreskriver. Därför behöver du kolla upp vad som gäller med just det tågbolaget du ska resa med, säger Maria Wiezell.
Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-20
Restips • Inför resan • Tågresor