Annons
Annons
Cecilia Blomdahl

Cecilia Blomdahl tar en med till Svalbard via sociala medier! Foto: Cecilia Blomdahl

Restips

Flyttade till Svalbard – vardagslivet med isbjörnar och glaciärer

Svenska Cecilia Blomdahl från Göteborg planerade att stanna på Svalbard några månader – nu har hon bott på ön i flera år. Här berättar hon om livet på den nordliga ön och om uppmärksamheten på sociala medier där följarna tar del av hennes liv på Svalbard.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-12-15 Uppdaterad 2022-12-15

Cecilia Blomdahl (TikTok-profil @sejsejlilja) kommer från Göteborg men bor idag på Svalbard med sin pojkvän och hund Grim. Cecilia visar vardag och äventyr från den arktiska ön som fyra månader om året ligger helt i mörker. På sociala medieplattformen TikTok lyfts hon fram i kategorin Icon på The Discover List 2022 *, en kategori där kreatörerna utmärker sig genom att vara ledande i trender och skapar nya vägar för kreatörer överallt, både på och utanför plattformen.

Hej Cecilia! Berätta lite om dig själv ­– vem är du? 

– Jag kommer från Göteborg, Sverige, och har spenderat många av mina år i olika länder runt om i världen. När jag var 11 år flyttade jag och min familj till Irland där vi bodde i ett par år vilket var en otrolig upplevelse och det som har präglat min nyfikenhet till att testa på livet i andra länder och kulturer. När jag flyttade till London i tidiga 20 åren, för att jobba på hotell så trodde jag att det var den rätten vägen mot min framtid. Men jag hatade det. Det var inte förrän jag kom till Svalbard som jag verkligen insåg hur viktig tid i naturen är för mig och mitt välmående, och att det är så här jag vill leva.

Hur kommer det sig att du bor på Svalbard?

– Jag hade knappt hört talas om Svalbard när jag flyttade hit. Jag bodde i Göteborg och jobbade på hotell efter flera år på resande fot. Jag var redo för mitt nästa äventyr och när ett par kollegor åkte till Svalbard för att jobba så hängde jag på. Min plan var att jobba här i några månader, och nu 7 år senare är jag fortfarande kvar och älskar livet på Svalbard!

Hur bor du?

– Jag bor i en hytta utanför byn, tillsammans med min kille och min hund Grim. Vi bodde utan rinnande vatten i ca 1.5 år, men nu har vi ett hytte system så vi kan duscha hemma – lyx!

Cecilia Blomdahl kommer från Göteborg men bor idag på Svalbard. Foto: Cecilia Blomdahl

Vilka reaktioner får du på sociala medier gällande ditt Svalbard-content?

– Folk verkar lika mängder chockerade som inspirerade över vad jag lägger upp. Många tycker det är fascinerade, framför allt med polarnatten när vi lever i mörker i fyra månader. Vad som är så kul med sociala medier är att man kan få en inblick i olika personers vardag och kultur. Det är kul att kunna visa upp en annan typ av vardag, på en plats som verkar rätt okänd för många. Jag delar med mig lika mycket om det vardagliga i livet, som det extrema, vi är ju ändå rätt vanliga människor, på en ganska ovanlig plats. 

Hur ser en vardag ut?

– Livet på Svalbard är väldigt natur-fokuserat, vi bor ju på en av världens finaste platser! Jag och Grim startar varje dag med en promenad. Eftersom vi bor utanför byn har jag med mig vapen, det är ett krav eftersom det är isbjörn på ön. Väl hemma igen tar jag mig en kopp kaffe och frukost och sätter mig vid datorn och redigerar min nästa youtube-video eller skapar content till Tiktok och Instagram. Beroende på väder vind och säsong så ger jag mig ut på en aktivitet på eftermiddagen. En skidtur med vänner, skoter tur med min kille, eller en hike upp för ett berg med Grim. Dagen avslutas med stor sannolikhet i vår hytta med en kopp kaffe framför brasan, medan vi tittar på bilder från dagen eller skrattar om vem som ramlade flest gånger på skidturen.

Cecilia Blomdahl visar vardagslivet på Svalbard med allt vad det innebär. Foto: Cecilia Blomdahl
Den ikoniska isbjörnen har blivit något av en symbol för klimathotets sköraste djurarter. Foto: GettyImages

Vilken tid på året tycker du är bäst på Svalbard? 

– Årstiderna här är så olika att det är omöjligt att ha en favorit. Under Solvintern (mars-maj) åker vi på långa skoterturer i ett vitt, otroligt vackert landskap, utforskar glaciärer, ser isbjörn. På sommaren ger vi oss ut bland valarna på fjorden i vår båt, går på långa hikes och utforskar ön till fots. Polarnatten spenderar vi under en till tiders stjärnklar himmel full av norrsken. Alla årstider har sin magi.

Vad tycker du resenärer inte får missa?

– Under solvintern – en skotertur till östkusten. På sommaren en fjordtur för att se val och valross. Och under polarnatten, bara uppleva det mysiga livet i Longyearbyen.

Fika på fruene, ät lunch på kroa och ät middag på Gruvelageret.

Cecilias tips på boende på Svalbard

Budget hotell: Guesthouse 102

Fancy hotell: Funken Lodge

Temahotell: Basecamp Hotel Explorer

*The Discover List 2022 hyllar 50 globala kreatörer som, när de delar sina upplevelser på TikTok, inte bara har en positivt inverkar på TikTok flödet utan även långt utanför plattformen. De inspirerar, entusiasmerar och lär sina följare kontinuerligt nya saker. Kreatörer på The Discover List 2022 är från Brasilien, Tyskland, Indonesien, Israel, Italien, Japan, Malaysia, Mexiko, Filippinerna, Sydkorea, Storbritannien, USA, Vietnam och Sverige.

The Discover List 2022 har inspirerats av den gemenskap av kreatörer som finns på plattformen. TikTok ville hedra det hårda arbetet och den passion de alla lägger ner i innehållet de skapar. 


Text: Helle Kikerpuu • 2022-12-15
RestipsSvalbardIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen