Annons
Annons
Kvinna seglar segelbåt.

Att segla över Atlanten är ett äventyr att minnas för livet. Men hur går man tillväga för att göra det? Här är några tips. Foto: Karin Wimark, Magnus Holke

Restips

Guide: Så gör du för att segla över Atlanten

Vagabond redaktör Karin Wimark följde drömmen och seglade över Atlanten. Här är guide, tips och arrangörer för dig som också vill kasta loss.

Text: Karin Wimark • 2023-08-14 Uppdaterad 2023-08-15

Atlantic Rally for Cruisers

Atlantic Rally for Cruisers (ARC) är en vänskaplig kappsegling över Atlanten. En grundtanke med ARC är att vem som helst ska kunna delta – från nybörjare till vana seglare. Varje år samlas omkring 200 båtar för att delta i tävlingen. Alltsammans börjar en vecka innan avresa i Las Palmas på Gran Canaria med föreläsningar, aktiviteter och förberedelser för seglatsen. Vid ankomst på Saint Lucia återförenas alla båtar för prisutdelning och festligheter. ARC arrangeras av World Cruising Club. För att delta i ARC finns vissa krav kring storlek på båt, säkerhetsutrustning och kontroller av båten. Dessutom finns ett nätverk och trygghet om du skulle behöva hjälp ute till havs.

Läs också tillhörande reportage: Segla över Atlanten – mitt livs äventyr!

Hamn med båtar.
Det är full fart i hamnen i Las Palmas inför överfarten. Foto: Karin Wimark

Tidpunkt

Ska du segla över Atlanten är det viktigt att ha koll på väder och vindar. Se till att undvika orkansäsongen i Karibien som pågår mellan juni och november. Detta resulterar i att de flesta kastar loss i slutet av november/början av december från Kanarieöarna och är framme i Karibien strax innan jul. Då är också passadvindarna stabila och du seglar med vinden i långa höga vågor som ofta gör resan behaglig.

Två tjejer solar på taket av en segelbåt.
November och december är en bra tid om man vill segla över Atlanten. Dagarna är ljumma och vindarna stabila. Foto: Karin Wimark

Segelbåt

Det finns förstås flera sätt att segla över Atlanten. I egen regi, som gast på en privat båt eller med en charterbåt. Flera svenska charterbåtar deltar varje år i Atlantic Rally for Cruisers t ex  More Sailing, Ossiana, Ta rodret med flera.

Segelbåt i havet.
Vi seglade med svenska More Sailing och korsade Atlanten i en katamaran – Excess 15. Foto: Carl Gustavii

Start/mål

Vanligast om man vill segla västerut är att utgå från Las Palmas på Gran Canaria och segla via Kap Verde alternativt direkt till Saint Lucia i Karibien. Avresa med ARC sker i november alternativt januari.

Karta för en seglats över Atlanten.

Arrangörer

Jag seglade tillsammans med svenska More Sailing som varje år seglar ett par båtar över Atlanten som därpå charterseglar i Karibien under säsong. Till skillnad från deras andra seglingsresor i exempelvis Italien, Grekland och Sverige – där vem som helst kan följa med utan speciell förkunskap – krävs det mer seglarvana för att få följa med på seglatsen över Atlanten. Totalt är man ca 12–13 personer per båt. På båtarna finns en skeppare samt två assisterande skeppare. 55 000 kr/person inklusive del i dubbelhytt, resan med segelbåten, båtkostnader och deltagaravgift i ARC. Transport, flygresor, mat och personlig utrustning tillkommer.

Människor med flytvästar har samlats för att kika på en Ipad.
Den som vill segla över Atlanten måste räkna med att vara aktiv på båten i allt från segling till matlagning och städning. Foto: Karin Wimark
Man läser bok på en segelbåt.
Men givetvis finns det även gott om stunder för avkoppling som att läsa en bok, spela spel eller umgås. Foto: Karin Wimark

Hur länge?

Räkna med att seglingen tar 2–3 veckor beroende på väderförhållanden. Hela charteräventyret spänner över 5 veckor med förberedelser en vecka på Gran Canaria och festligheter, avslutningsceremoni på Saint Lucia. Vid ankomst i Karibien finns i mån av tid möjlighet att segla mellan öarna i området.

Läs också: Segla mellan orörda öar i Karibien

Palmer och solstolar intill hav.
Väl framme i Karibien väntar värme, tropiska öar och mysiga vikar. Foto: Karin Wimark

Väder

Seglar du i slutet av november västerut är vindarna ljumma och vädret ofta behagligt. Oftast är det soligt och vid avfärd är snitt-temperaturen i Las Palmas ca 25 grader. Under natten kan du behöva ett enklare seglarställ till en början, men någon vecka in räcker oftast en tröja.

Packning

  • Lättare seglarställ
  • Ullunderställ
  • Shorts och t-shirt
  • Flytväst och ev.  säkerhetsutrustning
  • Solkräm
  • Keps
  • Solglasögon
  • Mjuk väska
Packning för en seglingsresa.
Se över din packning inför en seglats över Atlanten samt vilketn säkerhetsutrustning som behövs. Foto: Karin Wimark

Missa inte!

Strandpromenaden längs Playa del Inglés i Las Palmas. Framför allt framåt eftermiddagarna då solen sjunker ner i horisonten.

Två män promenerar i solnedgång på strandpromenad.
Ljuvlig strandpromenad på Las Palmas. Foto: Karin Wimark

3 serie- och boktips om livet till havs

Bortom horisonten, Jojo Moyes – 1946 är det dags för ”krigsbrudarna” som gift sig under kriget att korsa Atlanten och återförenas med sina älskade.

Över Atlanten, säsong 5 – Dramaserien om ett gäng kändisar som seglar över Atlanten och möter både känslomässiga och seglingsrelaterade hinder. Kanal 5.

Sailing the Seas – Coffeetable-bok som hyllar segling. Vackra bilder, detaljerade rutter och kaptenens bästa tips. Gestalten förlag.

Kvinna läser bok på båt
Ta med dig ett par böcker om du gillar att läsa. På överfarten finns det gott om tid för bokälskare. Foto: Karin Wimark

Text: Karin Wimark • 2023-08-14
RestipsGuidesegling

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen