Foto: Henrik Witt

Foto: Henrik Witt

Färöarna

Guide till Färöarna

Guide till Färöarna. Vi tipsa om hur man tar sig dit, hur man tar sig runt, boende, restauranger, shopping med mera.

Text: Karin Wallén • 2010-05-25 Uppdaterad 2010-05-25

Snabbfakta Färöarna

Färöarna (Føroya) är en autonom ögrupp bestående av 18 öar strax norr om de brittiska öarna och mellan Norge och Island. Färöarna tillhör Danmark, men har visst självstyre, sedan 2008 en egen utrikesminister och dessutom egna sedlar och frimärken.
Invånarantal: 48 000.
Huvudstad: Tórshavn (19 000).
Valuta: 1 dansk krona = 1,30 svenska kronor.
Bäst tid att resa: högsäsong är sommaren, då mängder av lunnefåglar intar öarna. Tack vare golfströmmen har Fär-öarna milda vintrar, men blåsten kan göra att det känns kallare. Vädret växlar snabbt, ofta många gånger per dag.
Religion: kristendom. 80 % av invånarna tillhör evangelisk-lutheranska folkkyrkan, cirka 10 % tillhör brödraförsamlingen (Plymouthbröderna) och cirka 5 % är med i någon annan frikyrka.
Landsnummer: 298.
Tidsskillnad: – 1 timme.

Resa till Färöarna

Atlantic Airways, http://www.atlantic.fo, flyger direkt till Färöarna från Köpenhamn, Billund och Ålborg i Danmark, Reykjavik på Island och
Stavanger i Norge. Att flyga från Stockholm med mellanlandning i Köpenhamn kostar från 4 000 kr tur-och-retur. Från Kastrup i Köpenhamn kostar från 2 500 kr.
Flygplatsen ligger på ön Vagar. Därifrån tar det cirka en timme att köra bil till Tórshavn.
Smyril Line kör färjor från Esbjerg (37 timmar) i Danmark och Seyðisfjörður på Island (16 timmar). Prisexempel för två vuxna, en bil och en fönsterhytt: 7 300 kr tur-och-retur under högsäsong. Rederiet har också paket med boende på Färöarna, http://www.smyril-line.com.

Resa runt på Färöarna

Färöarna är inte stort, och det är lätt att göra dagsutflykter från Tórshavn till de närmaste öarna.
Biluthyrningsfirmor (bilaleiga) på flygplatsen: 62 Grader Nord, http://www.62n.fo, +298-34 00 60, http://www.avisworld.com, +298-35’�88 00.
De två undervattenstunnlarna är avgiftsbelagda. Du betalar avgiften på en bensinstation senast tre dagar efter att du åkt igenom dem, annars skickas en räkning till bilens ägare. Hyr du bil brukar detta regleras genom att du betalar den första tunnel­avgiften när du hämtar bilen och resten vid återlämning – uthyraren ser hur mycket du är skyldig.
Bussar och färjor är de huvudsakliga färdmedlen för den som vill resa kollektivt. Det finns ett särskilt turistkort som kostar 400 danska kr för fyra dagar och 600 för sju dagar, och gäller obegränsat för både buss- och färjetrafiken (utom till Mykines). Priser och tidtabeller för buss (byggdaleiðir) och färjor (oyggjaleiðir) på http://www.ssl.fo.
I Tórshavn är lokalbussen gratis.
Helikoptertrafiken som förbinder öarna är subventionerad av staten. Att flyga från Tórshavn till Mykines kostar cirka 280 kr/pers. Den som är 7–12 år eller över 67 år betalar hälften och barn under sex år flyger gratis. Boka på http://www.atlantic.fo, +298-34 10 60, http://www.hotel.fo.
Bládýpi är ett bra budgetalternativ mitt i stan, http://www.bladypi.fo.
Den söta byn Gjógvs enda hotell och restaurang, Gjaargardur, är ett mysigt ställe att bo någon natt på, för den hemtrevliga atmosfären och den goda matens skull. Här kan du frossa i hemlagat lamm och olika fiskrätter. http://www.gjaargardur.fo.

Äta på Färöarna

Färöarna är känt för sin blodiga grindvalsslakt, men ta inte för givet att hitta valkött vare sig på restaurang eller i butik, eftersom köttet delas bland hushållen enligt ett traditionellt system. Är du väldigt sugen på specialiteter som val eller lunnefågel ska du testa Hotel Føroyar strax utanför Tórshavn, http://www.hotelforoyar.com, som kan ha det på menyn.
Trots att fisket är en stor industri på Färöarna finns det inte alltid på menyn i restaurangerna. Färingar sägs vara mer förtjusta i får än fisk, och i Tórshavn är det poppis även med globala favoriter som pizza, pasta och sushi.
Brasserie Hvonn är en mycket trevlig och bra restaurang. Ligger i anslutning till Hotel Tórshavn, nära hamnen. Tórsgøta 4, +298-35 00 35, http://www.hvonn.fo.

Shopping

Stickade tröjor, sockor och mössor av färöisk ull är uppskattade presenter. Det finns flera butiker i Tórshavn som säljer stickat hantverk och fårskinn, till exempel Sirri, Áarvegur 12, http://www.sirri.fo.
En annan populär souvenir är uppstoppade lunnefåglar. Har du tur har de sådana till salu på kaféet och butiken Dugni (vid torget strax ovanför turistinformationen), http://www.dugni.fo, som också säljer fÙ?röiskt hantverk.

Mer läsning

Romanen Buzz Aldrin. Vart tog du vägen i myllret? (W&W, 2006) av den norske författaren Johan Harstad, är en kul bok som utspelar sig på Färöarna. Den svenska översättningen är tyvärr slut hos förlaget, men kan finnas kvar hos enstaka bokhand­lare. Den har spelats in som tv-serie och ska visas i NRK 2010.

Missa inte: Lagunpromenad

I byn Saksun kan du vandra torrskodd i den dramatiskt vackra lagunen så länge tidvattnet tillåter. När Atlantens vågor börjar sippra in är det dags att vända på klacken.

Missa gärna: Robinsonliv

Har man kort om tid är det ingen idé att resaut till avlägsna öar när vädret är ostadigt. Plötsligt blir det storm och du är strandsatt.

Sommartips: Lunnefåglar

Under sommaren invaderas Färöarna av miljontals lunnefåglar, eller sjöpapegojor som de ibland kallas på grund av sitt papegojliknande utseende. Den vackra ön Mykines översvämmas av lunnefåglar under den här tiden, lik­som Vestmannaklipporna på Streymoy.


Text: Karin Wallén • 2010-05-25
FäröarnaRestips
Scroll to Top