Annons
Annons
Karin Wimark

Karin Wimark

Restips

Guide till Guadeloupe

Vagabonds guide till Guadeloupe. Tips på boenden, restauranger och hur man bäst tar sig runt bland de olika öarna.

Text: Karin Wimark • 2019-04-20 Uppdaterad 2021-06-23

Resa hit

Till Guadeloupe flyger du smidigast via Paris med Air France. Från 6 000 kr t/r. Föredrar du chartrad resa erbjuder Langley paketresor med flyg, boende och halv/helpension från ca 12 995 kr/person för en vecka samt från ca 14 700 kr/person för två veckor. langley.eu.

Resa runt

Lokaltrafik på öarna existerar men går långsamt och oregelbundet. Bästa tipset är därför att hyra bil för att kunna upptäcka så mycket som möjligt av öarna. Undvik dock huvudorten Point-à-Pitre vid rusningstid. På Point-à-Pitres internationella flygplats finns bland annat Jumbo Car Guadeloupe (jumbocar-guadeloupe.com), Europcar (europcar-guadeloupe.com) och Ada (adaguadeloupe.com). Europcar har också uthyrningslokal på Fort Royal på norra Basse-Terre. 

Färjor till öarna Les Saintes (Terre-de-Haut), Marie-Galante, och La Désirade avgår ett par gånger dagligen på morgonen och eftermiddagen från Trois Riviers och Point-à-Pitre med CTM (ctmdeher.com) och Valferry (valferry.fr). Tar 20 min–1 tim enkel resväg beroende på ö. På Terre-de-Haut kan man hyra elcykel eller moped på t ex Rodolphe Scooter (3 rue Emmanuel Laurent 97137 Terre-de-Haut). Vill du åka på en seglingstur längs Basse-Terres västkust kan du boka turer hos Talamanca (talamanca.fr

Guide till Guadeloupe
Bo ett stenkast från stranden på Langley Resort Fort Royal. Foto: Karin Wimark

Bo

Det funkar utmärkt att bo på ett och samma ställe vid ett besök på Guadeloupe eftersom vägnätet är väl utbyggt och avstånden relativt korta. Men det finns också en tjusning i att övernatta på olika öar. 

Langley Resort Fort Royal (langley.eu) är vackert beläget på en udde på nordvästra Basse-Terre, omgivet av regnskog och orörda sandstränder. Hotellet byggdes 1968 men övergavs kring millennieskiftet. 2007 öppnade hotellet åter för gäster efter att svenska Langley helrenoverat fastigheten. Bo i bungalow på strand eller hotellrum. Det finns gott om utflykter att boka i receptionen. Paketpris en vecka med flyg och halvpension från 12 995 kr/person.   

Lo Bleu (lobleuhotel.com/fr) ligger direkt på stranden på ön Terre-de-Haut, Les Saintes. Ett charmigt och autentiskt hotell i hamnen. Perfekt för att utforska ön och njuta av tystnaden på ön då färjorna lämnar för dagen. Från 1 000 kr/natt för dubbelrum. 

Tendacayou (tendacayou.com) är en ekolodge som ligger högt uppe i regnskogen på norra Basse-Terre. Rum och trädkojor är inlemmade i naturen, naturliga spapooler klättrar i etager och restaurangen Le Poisson Rouge bjuder på fascinerande inredning och läckra fiskrätter. Färgstarkt och naturligt. Från 2 100 kr/natt för dubbelrum. 

Äta & dricka

Maten på Guadeloupe bjuder på en skön kulturkrock. Här varvas kryddighet från Indien, elegans från Frankrike och exotiska råvaror från Karibien i ett kreolsk-franskt kök. 

Chez Clara (Boulevard Saint Charles, Sainte-Rose) i Saint Rose på Basse-Terre serverar kreolsk mat när den är som bäst. Färska råvaror och kryddstarka rätter. Ta tillfället i akt och prata med ägaren Clara, en före detta jazzdansare som har turnerat världen runt tillsammans med Claude Francois, Frankrikes svar på Frank Sinatra. 

På söndagarna vallfärdar lokalborna till foodtrucken Sous le Tropique på stranden Plage de la Perle på norra Basse-Terre. Ägaren Marie Claudette gör nämligen Guadeloupes bästa bokit, ett friterat bröd fyllt med diverse grönsaker, ostar och charkuterier. 

La Table du Père Labat (ltableduperelabat.restaurantwebexperts.com) ligger i anslutning till destilleriet med samma namn på ön Marie-Galante. Här fullkomligt marineras du i rom då de flesta rätter är tillagade med den gyllene drycken. Missa inte deras fantastiska hummer. 

Boulangerier med frasiga croissanter och färska baguetter är en av fördelarna med franska Karibien. Spana efter försäljning från bakluckor på bilar i Point-à-Pitre eller små bagerier i byarna på öarna. 

Destillerier Ett besök på Guadeloupe är inte fulländat utan att ha besökt åtminstone ett av de tiotalet destillerier som finns på öarna. Le Domaine de Séverin (severinrhum.com), har en vacker gÙ�rd, öppen produktion och romprovningar. Bielle (rhumbielle.com) på Marie-Galante anses vara Guadeloupes bästa romdestilleri. Gårdsbutik omgiven av sockerrörsfält.  

Guide till Guadeloupe
Den kreolska curryrätten chicken colombo har influenser från Indien. Foto: Karin Wimark
Guide till Guadeloupe
Hummerlyx på La Table du Père Labat. Foto: Karin Wimark

Resebarometern 2019: Därför reser vi mindre


Text: Karin Wimark • 2019-04-20
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top