Annons
Annons

Upptäck Kroatiens öar genom segling, cykling och kajakpaddling. Foto: Getty Images

Kroatien

Guide till Kroatiens vilda öar Mljet & Korcula

Kroatiens öar Mljet och Korcula är som gjorda för en aktiv semester. Här får du tips på boende, aktiviteter och bästa restaurangerna.

Text: Johan Augustin • 2023-06-15 Uppdaterad 2023-06-15

Snabbfakta Kroatien

Huvudstad: Zagreb.

Tidsskillnad: Ingen.

Valuta: euro (sedan 1 januari 2023).

Invånare: Omkring 4 miljoner.

Språk: Kroatiska. Många pratar engelska och även tyska.

Bäst tid att resa: Försök undvik att åka i juli och augusti då många turistar i Kroatien. Åk i stället i juni eller september när det är betydligt lugnare och samtidigt behagligt väder med temperaturer runt 25 grader.

Turkos vik med fiskebåtar
Mljet lockar med kristallklart vatten och vackra vikar. Foto: Getty Images

Resa hit

Norwegian flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn till Dubrovnik. SAS flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn till Split. Det går att ta sig med tåg från Sverige till Split via Hamburg och Wien, men inte hela vägen till Dubrovnik, den sträckan får man åka buss.

Resa runt

Det går snabbfärjor från Dubrovnik till både Mljet och Korcula (cirka 2 timmar) och mellan Mljet och Korcula (cirka 30 minuter). Snabbfärja mellan Korcula och Split tar cirka 2,5 timmar. Boka katamaran och kolla tider här.

Det går att hyra bil på Korcula genom biluthyraren Korcula promet vilket kostar runt 60 euro för en dag. Bolaget anordnar även taxiservice på ön. Det går även att hyra bil och vespa på Korcula genom Korkyla. På Mljet kostar en hyrbil från omkring 60 euro/dagen. Klicka här. Bolaget hyr även ut vespor.

Boende

Mljet

Hotel Odisej Mljet ligger i Polace, i nära anslutning till nationalparken på öns västra sida. Här har du nära till mineralrika bad i saltvattensjöarna Malo och Veliko Jezero. Från hotellets takterrass spelas lugn musik när solen sänker sig över havet.

Korcula

Marko Polo Hotel by Aminess ligger en kort promenad från Korculas gamla stadsdelar. En lyxig pool har utsikt över staden. Vill du ta det ännu lugnare är det bara att utnyttja wellness-avdelningen med spa och olika behandlingar.

Hustak i terrakotta
Kalkstenshus och trånga gränder på Korcula. Foto: Bruno Ehrs

Äta och dricka

Restaurant Odisej

Har samma namn som hotellet på Mljet – Restaurant Odisej. Till frukost serveras en stor buffé och till lunch och middag ligger fokus på lokala fisk- och skaldjursrätter. Här finns även en italienare – Levanat Pizzeria – som serverar pizza och andra populära italienska rätter.

Cupido

Ligger på Korculas välbesökta restauranggata Setaliste Petra Kanavelica där havsutsikten knappast kan bli bättre. Ostron, fisksoppa, bläckfisksallad, tonfisktartar, ja som du förstår är det fisk och skaldjur som gäller på Cupido. Eftersom det kroatiska köket till stor del är inspirerat av det italienska, fast med sin egen twist, så är en specialitet risotto med musslor och räkor. Även den hemmagjorda pastan med tryffel hänger kvar i smaklökarna länge efteråt.

Konoba Belin

Korculas Konoba Belin är ett måste. Inte bara för att testa traditionell peka och hemlagade makaroner utan för deras avslappnade hemmiljö där alla känner sig välkomna. Restaurangen ligger strax utanför staden Korcula. Peka måste bokas minst 24 timmar i förväg.

Grillad bläckfisk
Grillad bläckfisk och ett glas vitt. Pressad citron och olivolja på. Det blir knappast mer kroatiskt än så. Foto: Bruno Ehrs

Aktiviteter

Skräddarsydda äventyr på Mjet

Mljet är ön där äventyr kombineras med vild och orörd natur. Luksa Matana på ID Adventures skräddarsyr upplevelserna efter önskemål, vare sig det är extrema eller lätta kajakutflykter med rappellering eller grottsimning.

Kajak i havet fotat från ovan
Paddla kaja vid vackra Mljet. Foto: Getty Images

Dykning kring Mljet

För dykutflykter kring Mljet kontakta dykcentrat Aquatica. Bolaget anordnar även andra vattensporter och djuphavsfiske.

Dykare på väg ner i vattnet från båt
Vattenaktiviteter är en självklarhet i Adriatiska havet. Foto: Bruno Ehrs

Upptäck med elcykel

Kontakta Kaleta för uthyrning av elcyklar på Korcula där det även finns ett stort utbud av utflykter med till exempel vinprovningar. Går att boka en egen cykelguide som levererar cyklarna till hotellet och hämtar dem vid slutdestinationen.

Segla i övärlden

Bröderna bakom Oreb Sailing tar med seglingsfantaster i övärlden kring Korcula och Mljet. Allt från halvdagar till många dagar. Har även andra vattensporter som vindsurfing och SUP (Stand Up Paddling). oreb-sailing.com

Segelbåt i havet
Det bästa sättet att uppleva Kroatiens övärld är att hyra en egen segelbåt eller följa med på en kryssning. Foto: Bruno Ehrs

Läs också reportaget – Aktiv semester på Kroatiens vilda öar


Text: Johan Augustin • 2023-06-15
KroatienRestipsAktiv semesterGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen