En flygtur över ön ger nya perspektiv. Foto: Emma Mattsson.

En flygtur över ön ger nya perspektiv. Foto: Emma Mattsson.

Restips

Guide: Resa till Réunion

Vår guide till vulkanön Réunion. Tips på boende, att göra och naturäventyr.

Text: Karin Wallén • 2016-08-24

Resa dit

Flyg till Réunion går via Frankrike. Med byte i Paris tar resan från Sverige runt 18 timmar eller mer. Ofta ingår byte av flygplats i Paris. T/r-biljett kostar från 8 500 kr med Air France. I november arrangerar Vagabond en läsarresa till Réunion. Läs mer här. 

Ta sig runt

Buss är ett bra sätt att ta sig runt om man vill vandra med utgångspunkt från ett ställe och avsluta på ett annat. Det finns ett system av gula bussar som trafikerar ön. De kallas car jaune: carjaune.re

Z’éclairs är en typ av taxibuss, där man samåker.

Biluthyrning finns genom t ex Sixt, Avis och Europcar. Kom ihåg att det tar tid att köra, även om ön inte är stor. Vägarna är kurviga, höjdskillnaderna stora. 

Bo

När man bor på vandrarhem, gîte, ingår halvpension (frukost och middag). Att bo på gîte i bergsområdena kostar 400–450 kr/person för halvpension i flerbäddsrum eller 850–1 000 kr/person i dubbelrum.

Gîte la Mondoze, 14 rue des Ecoles, Hell-Bourg. Enkelt men trevligt vandrarhem. Har du tur kan Patrick Manoro, som äger detta vandrarhem, plocka fram instrument och bjuda upp till dans när det vankas middag på kvällen. 

Le Relais des Cimes, 67 rue de Géneral de Gaulle, Hell-Bourg. Trevligt hotell i centrala Hell-Bourg. Dubbelrum kostar ca 600 kr. relaisdescimes.com

Vårt val: Gîte de Madame Yolande Hoareau, Marla, Mafate. Vackert beläget vandrarhem med fräscha bungalower och dusch i extern byggnad. Mat serveras. Tel: 02-624 318 33.

Le Vieux Cep, 44 rue Saint-Louis, Cilaos. Fint hotell med restaurang och wifi, runt hörnet från stadscentrum i Cilaos. Dubbelrum kostar runt 1 000 kr/natt. levieuxcep.re 

Hotel le Nautile, 60 rue Lacaussade, Saint-Gilles-les-Bains. Lugnt beläget hotell med direktanslutning till strand med badvänlig lagun, men också med egen pool och restaurang. Dubbelrum kostar från 1 400 kr. 

Mat och dryck

Du kommer att äta cari. Det är nämligen i princip det enda som serveras om du befinner dig i det inre av ön. 

Som tur är kan dock denna cari (kreol för curry) se ut på lite olika sätt, men gemensamt är att det serveras en eller två gryträtter med kött eller fisk och grönt (ofta blast från morötter och andra grönsaker), en röra med linser eller bönor, och en väldigt stark typ av salsa, rougail. Till allt detta serveras alltid ris och bröd. Ibland serveras gratäng gjord på frukten från den Ù�verallt växande plantan chouchou, som komplement till riset. Kryddor som används flitigt i maten är ingefära, chili, vitlök och inte minst curcuma, det vill säga gurkmeja. 

Rhum Arrangé kallas den lokala rom, gjord på sockerrör, som smaksätts enligt husets preferenser. 

Tisane är en typ av örtte, som är mycket populär på Réunion. 

Prisläge

En fullständig middag inklusive aperitif och dessert kostar 165–200 kr på mindre orter, men lite mer i t ex Cilaos och städerna på kusten. Enklare lunch som man tar med kan kosta cirka 50 kr.  

Guide: Resa till Réunion
Saint Gilles Les Bains har en badvänlig lagun.

Missa gärna!

Hajattacker. Respektera badförbudet längs kusten, men njut för sjuttsingen av att bada i de naturliga och säkra lagunerna, till exempel den vid Saint-Gilles-les-Bains.

Missa inte!

Flygsightseeing. Om du har möjlighet: flyg med ultralätt flygplan över ön! Fantastiskt att se de otillgängligaste områdena, de höga vattenfallen och vulkankratrarna. felixulm.com

3 naturäventyr på Réunion

1. Dykning
Utanför Réunion finns ett marint naturreservat med korallrev och spännande undervattensliv. Att dyka med tuber är också säkert vad gäller hajarna, de är betydligt mer intresserade av plaskande surfare än av bubblande dykare. Kolla till exempel arrangörerna reunionplongee.com, bleu-marine-reunion.com eller excelsus-plongee.com

2. Valskådning
Under perioden juni–nov kommer valarna- upp från Antarktis till området runt Réunion för att föda och ta hand om sina ungar, innan det är dags att återvända. Här finns kaskelot, sillval och knölval. Flera av dyk-företagen fungerar också som valskådningsföretag. 

3. Lavagrottor
När vulkanen haft utbrott bildas tunnlar- under marken, där lavan flödat. Dessa tunnlar kan
så småningom utforskas till fots (och ibland krypandes), tillsammans med en erfaren guide som kan sin “lava-tubing”. Ta en titt på reunitours.com/lava-tubes eller kontakta guiden Matéo på glnrj@live.fr

Guide: Resa till Réunion

Réunion: Vandring bland palmer och vulkaner(reportage)


Text: Karin Wallén • 2016-08-24
RestipsRéunionGuide

Scroll to Top