Annons
Annons

Maria Unde Westerberg tar alltid tåget när hon ska söderut i Europa. Nu har hon skrivit en guidebok om hur man tar tåget till Italien.

Restips

Hon tar tåget till Italien – tipsar om bästa rutterna

Alla vägar bär till Rom. Och väldigt många järnvägar tar dig till Italien. Maria Unde Westerberg, aktuell med guideboken Italien inom räckhåll, tipsar om fyra olika tågrutter som tar dig till vinets, solens och matens förlovade land.

Text: Per j Andersson • 2024-06-15 Uppdaterad 2024-06-20

För några år sedan insåg Maria Unde Westerberg hur ohållbart det var att flyga till familjens semesterlägenhet på franska rivieran. Dessutom mindes hon sina tågresor på kontinenten i unga år och hur kul det var att resa på det sättet. Så hon började ta tåget istället. Sedan dess vill hon inspirera andra att välja bort flyget och ta tåget när de ska ta sig söderut i Europa.

Efter två guideböcker om hur man tar tåget till franska rivieran respektive Languedoc har hon nu skrivit guiden Italien inom räckhåll. Den nya guideboken ger tips på fina platser i norra och mellersta Italien, boende, mat, vin, resa med barn och hund, hur man gör för att köpa en italiensk semesterbostad – och inte minst: hur man tar sig dit på räls.

– Det pratas så mycket om alla problem med tågen. Men de flesta gångerna funkar det jättebra. Jag vill peka på möjligheterna, säger hon.

Men vilken rutt är den snabbaste? Och vilken är den bästa (vilket inte behöver betyda den med kortast restid)? Vagabond bad Maria tipsa om fyra av sina favoritvägar med tåg till Italien via Hamburg eller Berlin. Dit tar du dig med antingen SJ:s eller Snälltågets nattåg från Stockholm – eller för den delen med olika dagtåg med byte i Köpenhamn.

1. Snabbast: Hamburg–Basel–Milano.

– Jag åker gärna nattåg och tar därför gärna österrikiska ÖBB:s nattåg Hamburg–Basel och sedan ett dagtåg därifrån till Milano. Men varför resa så snabbt som möjligt? Gå av Basel–Milano-tåget i Domodossola, och ta det lilla smalspåriga Centovalli-tåget, som bjuder på supervackra bergsvyer, till Locarno. Därifrån båt på Lago Maggiore till Stresa, sedan linbana upp på toppen och därefter vidare med tåg ner till Milano. En alternativ omväg är att ta tåget till sagolikt vackra Orta San Giulio vid Lago d’Orta och därifrån resa vidare till Milano eller Turin.

Hamburg Hauptbahnhof. Här måste du praktiskt taget alltid byta tåg. Foto: Per J Andersson
Hamburg Hauptbahnhof. Här måste du praktiskt taget alltid byta tåg. Foto: Per J Andersson

2. Via Österrike: Hamburg–Innsbruck–Bologna

– Ta nattåget Hamburg–Innsbruck med ÖBB och passa på att testa deras mini cabins, singelkupéerna som är som japanska kapselhotell. Stanna i vackra alpstaden Innsbruck som är gravt underskattad men skippa överskattade Bolzano, som är en turistifierad kuliss. Gör istället ett stopp i den betydligt trevligare staden Trento. Eller hoppa av på lämplig station och ta lokalbussen upp i Dolomiterna, antingen västerut till Madonna di Campiglio eller österut till Val Gardena.

Läs också Vagabonds reportage och guide om att vandra i Val Gardena: Vandra i Dolomiterna: På äventyr i storslagna berg

Från Innsbruck kan du ta tåget direkt till Bologna. Men passa på att göra stopp i italienska Alperna. Foto: Per J Andersson
Från Innsbruck kan du ta tåget direkt till Bologna. Men passa på att göra stopp i italienska Alperna. Foto: Per J Andersson

3. Östeuropavägen: Berlin–Prag–Wien–Ljubljana–Trieste

– Från Berlin tar du direkttåg till Prag som delvis följer vackra Elbefloden. Ett life hack: Vänta med att beställa mat och dryck i den fina restaurangvagnen tills du passerat tysk-tjeckiska gränsen, då blir det happy hour och halva priset. Sedan tar du tåget till Wien via jättetrevliga Bratislava till min favorit Ljubljana, Sloveniens lilla, gulliga huvudstad som bjuder på god mat och fina viner och känsla av både Östeuropa och Italien.

– Från Ljubljana finns direkttåg till italienska Trieste, men ta hellre tåget till Koper vid kusten och därifrån buss till Piran eller Portorož på slovenska medelhavskusten och därifrån båt till Venedig. Och kommer du i turisthögsäsong, prova Grado, som även kallas Lilla Venedig, så slipper du turisthorderna. Vill du verkligen se Venedig, satsa på off-season och off-stadens centrala turiststråk.

Framme i Venedig? Nej, inte ännu, det här är Ljubljana. Foto. Getty Images

4. Via franska Rivieran: Hamburg–Basel–Lyon–Nice–Ventimiglia

– Du kan förstås åka via Paris, men testa hellre Lyon dit du tar tåget från Basel via franska Mulhause. Lyon är sådan fantastisk stad med lindalléer, gourmetmat och en trevlig gammal stadskärna. Sedan tar du tåget till Nice och vidare med lokaltåget längs Rivieran till Italien, en av världens finaste tågsträckor.

– Men stanna gärna till strax efter Marseille i Cassis med sin gulliga hamn – och nationalparken Calanques med sina ljusa kalkstensklippor och djupa vikar med kristallklara smaragdfärgade vatten.

Fotonot: Italien inom räckhåll hittar du hos samtliga nätbokhandlare, som Adlibris och Bokus, och även i en del fysiska bokaffärer.


Text: Per j Andersson • 2024-06-15
RestipsBoktipsIntervjuTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen