Annons
Annons
Vagabonds skribent Chistian Daun på väg ut i Europa på tågluff. Lyssna på hans berättelse från resan. Foto: Johan Marklund

Vagabonds skribent Chistian Daun på väg ut i Europa på tågluff. Lyssna på hans berättelse från resan. Foto: Johan Marklund

Restips

Lyssna på radioprogrammet om tåget som stilbildare

Du som ska ut på tågsemester i Europa i sommar: lyssna på det här radioprogrammet där Vagabonds medarbetare berättar om en tågluff i östra Europa och förklarar vad det är som gör att så många just nu vill ta järnvägen ut i världen.

Text: Redaktionen • 2019-05-12 Uppdaterad 2021-06-22

Veckans avsnitt av radioprogrammet Stil i Sveriges Radios P1 handlar om tågets storhetstid. För före bilar och flyg var tåg länge det enda – och därmed ett mycket exklusivt – sätt att snabbt förflytta sig på. Resandet med tåg omfamnades därför tidigt av dåtidens förmögna, som inte ville ge avkall på sin bekväma livsstil. De såg därför tidigt till att kunna resa med stil.

För denna exklusiva skara skapades en sorts “lyxtåg” som kommit att bli mytomspunna, inte minst tack vare sin koppling till mode. Under det tidiga 1900-talet blev till exempel Coco Chanelförknippad med det så kallade “Blå tåget” – “Le train bleu” – ett fashionabelt tåg som gick från Paris till Rivieran. 

Programmet handlar också om de många grandiosa järnvägsstationer som väcker vördnad världen över för sin vackra och sinnrika arkitektur.

De tittar också närmare på Interrail. Vagabonds medarbetare Christian Daun berättar om en tågluff genom Tyskland och östra Europa ner till Rumänien, en resa han gjorde med Vagabonds fotograf Johan Marklund för ett reportage i tidningen. Det reportaget kan du läsa här. 

Vagabonds redaktör Per J Andersson är gäst i programmet och berättar om tågets uppgång, fall och återkomst och historiska roll som flyktväg, mötesplats för kärlek och mord i filmer och böcker.

Lyssna på radioprogrammet om tåget som stilbildare
3 juni har P1-programmet Räls premiär. Programledare är Vagabonds Per J Andersson.

Lyssna på Stil i P1

Lyssna nu! Veckans avsnitt av Stil har rubriken “Tåget – stilbildande transportmedel mellan tradition och trend”.

Lyssna på Räls i P1

Lyssna snart! 3 juni har programserien Räls premiär i P1. Vagabonds Per J Andersson är programledare och berättar om allt från tågets betydelse för kolonialism och industrialism till höghastighetståg, järnvägen i språket, möten på tåg och tågsemestrar. I Pers värld är det just nu mycket som snurrar kring tågresandet. I dagarna sätter han punkt för sin nya bok som heter Ta tåget och handlar om järnvägsresandets dåtid, nutid och framtid och kommer på Ordfrond förlag i oktober.

Mer om tågresor i Vagabond i höst

Läs! I december kommer för andra året i rad Vagabonds specialnummer om tågresor.


Text: Redaktionen • 2019-05-12
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top