Annons
Annons
Grekiska ön Skopelos där Mamma Mia spelades in

Fans av Abba känner säkert till den här platsen i Grekland. Foto: GettyImages

Restips

5 resmål i världen för Abba-fans

I veckan släpps Abbas nya album, Voyage. Det har gått 40 år sedan sist och på många håll i världen firar fans. Vi listar några platser där Abba satt sina spår.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-02 Uppdaterad 2022-01-14

Australien

Det råder Abba-hysteri i Australien. Ibland kan man faktiskt undra om inte Abba är mer älskade i ”The Land Down Under” än i Sverige? Medan Abba till en början mötte motstånd i jantelags-Sverige togs de emot med öppna armar i Australien.

När nyheten om det nya albumet släpptes var Sydney en av åtta städer i världen som höll event för att fira det hela – de andra städerna var Tokyo, London, New York, Stockholm, Rio, Reykjavik, Berlin, och Kapstaden. Bland annat lystes Sydney Harbour Bridge upp med bandets fyra ”abbatarer” och de förbokade köpen av albumet säljs som smör.

Reser man hit som svensk kommer man definitivt diskutera Abba om man ger sig in i diskussioner om musik eller Sverige. Så soundtracket för en Australienresa innefattar kanske landets egna musikexporter som AC/DC och Kylie Minogue, men Abba passar nog lika bra.

Abba på spelning i Australien. Foto: Bob King/GettyImages
Sydney var en av åtta städer som anordnade event när Abba gjorde come back. Foto: GettyImages

Stockholm

Borta bra men hemma bäst! På Djurgården i Stockholm hittar man Abba the museum. Här kan fans gotta sig i Abbas musik, scenkläder, historia, memorabilia och allt som på något sätt har med bandet och bandmedlemmarna att göra. Kom in bakom kulisserna på Mamma Mia 1 och 2, sjung med i sångerna, gör quiz och om man vågar kan man ge sig upp på den stora hologram-scenen tillsammans med medlemmarna i ABBA (och andra besökare som publik).

Sen kan man ta en drink i den angränsande baren, shoppa loss i butiken där varje såld t-shirt eller ryggsäck i Pridekollektion ger 20 kronor till Regnbågsfonden som museet har ett samarbete med.

Var ska du bo? 5 hotellfavoriter i huvudstaden

I Stockholm finns Abba the museum och så mycket mer. Foto: Johner Images/GettyImages

London

Abba forever! Jo, vi skojar inte. Det var egentligen inte skapandet av ett nytt album som var det som fick Abba att slutligen återförenas. Nej, det hela började med showen i London som har premiär i maj 2022 i en specialbyggd arena. Efteråt föddes idén om att spela in lite ny musik. ”Alla som ger sig ut på turné har åtminstone två nya låtar, resonerade Benny Andersson och Björn Ulvaeus” enligt Dagens Nyheter.

På scen i London kommer bandets fyra avatarer, eller ”abbatarer”, uppträda tillsammans med en orkester. Inte nog med att det kan locka fans till London, Abba, eller åtminstone deras ”abbatarer”, kan på så vis uppträda i all evighet.

Big Ben, London Eye och nu Abba, eller snarare ”abbatarer”. Foto: GettyImages

Grekland

Det var de grekiska öarna Skopelos och Skiathos som fick föreställa den fiktiva ön Kalokairi i Mamma Mia-filmen från 2008. Plötsligt ville hela världen veta namnet på de idylliska öarna och från att vara relativt okända och sömniga invaderades de strax av turister.

Öarna, som ligger en timmes färjeresa ifrån varandra, är otroligt vackra och det går absolut att upptäcka dem utan ett Abba-tema. Men missa inte Agios Ioannis – det lilla kapellet på en klippa som fått lite av en egen stjärnstatus efter Mamma Mia-filmen.

Sugen på att öluffa i Grekland? Läs mer: Öluffa i Grekland – ta båten mellan sju grekiska öar

Grekiska ön Skopelos och kapellet Agios Ioannis
Skopelos i Grekland där kapellet Agios Ioannis fastnade på vita duken med Mamma Mia. Foto: GettyImages

Kroatien

När andra filmen Mamma Mia – Here we go again skulle spelas in valde produktionsbolaget att flytta inspelningen till Kroatien och ön Vis. Fram till 1989 var ön stängd för turister då den dåvarande jugoslaviska armén hade en militärbas på ön. Idag är det dock turistnäringen som är öns stora inkomstkälla.

Här finns vinodlingar, vita klapperstenstränder, örtdoftande stigar och en hel del Abba-fans.

Läs mer: Lugna dagar på kroatiska Vis – nya “Mamma Mia-ön”

Kroatiska ön Vis
Kroatiska ön Vis tog över som Mamma Mia-ö i andra filmen. Foto: GettyImages

Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-02
RestipsKonst och kultur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen