Annons
Annons
Kock framför vy över Rom.

Meny existerar inte, kocken bestämmer vad som serveras och du får räkna med att bli förolämpad – minst ett par gånger! Foto: Getty Images

Italien

Restaurangen där du betalar för att bli förolämpad

Har du en resa till Rom inplanerad och är sugen på ta emot några politiskt inkorrekta förolämpningar till förrätt? Då kan restaurangen Cencio La Parolaccia vara något för dig.

Text: Joakim Almén • 2023-12-11 Uppdaterad 2023-12-11

En restaurang utan meny, där du får en verbal uppercut till förolämpning av personalen när du stiger in i lokalen och som alltid är fullbokad? Restaurangen finns i centrala Rom, inte långtifrån Vatikanen, och heter Cencio La Parolaccia.

Det är en förhållandevis liten restaurang med plats för cirka 60 personer, och gästerna sitter trångt. Består sällskapet av två gäster får man finna sig i att dela bord med ett annat par och middagen börjar klockan 20, och alla serveras samtidigt. Meny existerar inte, kocken bestämmer vad som serveras. Vegetariska alternativ finns, men inga veganska.

Restaurangen har blivit känd för sin något okonventionella usp att ge sina gäster ett allt annat än hjärtligt välkomnande. Och förolämpningarna verkar inte vara av mildare karaktär, enligt ögonvittnesskildring från Peter Ternström. Vanligt skriver Peter Ternström om bilar för Vagabonds syskontidning Auto Motor & Sport, men i en krönika från förra året berättar han om sina besök på den unika restaurangen – som verkar vara en favorit.

Boka in ett besök på en minst sagt annorlunda restaurang nästa gång du befinner dig i Rom. Foto: Unsplash

Här följer ett utdrag från Ternströms krönika så du får en bild av vad som väntar, om du skulle ha vägarna förbi Rom och vilja boka ett bord.


”De båda gångerna jag besökt La Parolaccia har maten varit ungefär densamma. Charktallrik med bröd som förrätt, spaghetti eller någon annan pasta som första varmrätt och sedan en stor tallrik blandade grillade köttbitar och korv. Till detta serveras obegränsade mängder rött vin, som kommer in i stora karaffer med vävda halmstrån runt botten. 

Nu till saken. Anledningen till att jag älskar den här restaurangen och att du absolut måste boka en middag här nästa gång du besöker den eviga staden: de förolämpar alla sina gäster. 

Du läste rätt. Alla som kommer in genom dörren får en grov förolämpning av hovmästaren medan han visar dig till ditt bord. I mitt fall skrek han högt mot köket att ”nu har den motbjudande svensken och hans italienska fnask kommit, nu kan middagen snart börja!”.

Salongen vred sig i skratt. Min flickvän Chiara blev chockad, men repade sig snabbt. Hon skrattade medan hon översatte vad hovmästaren sagt. Efter bara någon minut kom nya gäster in. De fick ett lika underbart politiskt inkorrekt välkomnande av personalen. Jag insåg att vi borde anlänt tidigare. Det här var väldigt roligt. Alla i salongen satt knäpp tyst och väntade på att nästa grupp gäster skulle kliva in genom dörren. 

När alla kommit börjar middagen. Som sagt, ingen meny, du kan bara bestämma mängden mat du ska äta. Under kvällen kan du räkna med att bli förolämpad minst ett par gånger till. Jag var både ”kapitalistsvin” och ”pervers gubbe”. Servitören frågade Chiara om hon verkligen inte kunde hitta någon snyggare pojkvän? ”Har du sett hans enorma öron?”, sade han högt medan han pekade på mitt öra. Helt fantastiskt. 

Ett par tre gånger i timmen avbryts middagen för allsång eller magiska trick. Det sjungs på italienska, parodier på kända låtar fast med obscena texter. Vid ett tillfälle trollade hovmästaren upp ett ”långfinger” ur en hatt som han stolt höll upp i riktning mot matgästerna. ”Grazie mille per tutti!” Varning för mycket pubertal humor som definitivt kan uppfattas stötande av en känslig publik. 

Det här passar mig som handen i handsken. Jag älskar pubertal humor. Gärna långt över gränsen för vad som är tillåtet. Upplevelsen på Cencio La Parolaccia var mycket uppfriskade. Jag har inte haft så roligt på mycket länge. 

Konceptet har testats i Palermo på Sicilien. Där blev ägaren mördad efter en månad. Sicilianare har mycket svårt att driva med sig själva.”

Om du är sugen på pasta och förolämpningar bokar du bord här.

Läs också:

Det visste du (kanske) inte om sju av Roms sevärdheter

Årets roligaste djurfoton kommer garanterat få dig att le


Text: Joakim Almén • 2023-12-11
ItalienRestipsMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen