Annons
Annons

Hur tågluffar man för en billigare peng? Vagabonds Per J Andersson har svaren. Foto: Interrail.eu

Restips

Så får du den billigaste tågluffen

Interrailkortet som gäller i 33 länder i all ära, men vem utnyttjar det till fullo? Här är några alternativ om du vill tågluffa på liten kassa.

Text: Per J Andersson • 2023-06-02 Uppdaterad 2023-10-06

1. One Country Pass

Begränsa tågluffen till ett land. One Country Pass finns för 28 av de 33 Interrail-länderna. Exempelvis en italiensk tågluff kostar bara från 2 200 kr för 8 resdagar inom en månad. Schweiz har dessutom ett Swizz Travel Pass som inte bara gäller på tågen utan på all kollektivtrafik i landet. 

Läs mer på interrail.eu och switzerlandtravelcentre.com

Läs också: Tågluffa i Europa – guide och tips för nybörjaren

I Schweiz kan du resa på landets egna Swizz Travel Pass. Foto: Getty Images
Det är skönt att kunna resa utan att bli ruinerad på kuppen. Foto: Interrail.eu

2. Svemesterluffa

Satsar du istället på svemester skaffar du SJ:s sommarkort som inkluderar tågen till Oslo och Köpenhamn. Finns för 10, 20 och 30 resdagar och kostar från 2 995 kr (billigare för ungdomar och pensionärer). Det är dessutom rea på norra Sverige i sommar: Norrtågs tågsemesterkort kostar bara 499 kr för fria resor i två veckor från Sundsvall i söder till Kiruna i norr.

Vagabonds redaktör Per J Andersson gästar Sveriges Radio. Lyssna här: Så stor roll spelar ekonomin för vart vi väljer att resa!

Upptäck Sverige med tågluffarkort som gäller i hela landet! Foto: Interrail.eu

3. Polen på ett skosnöre

Reskassan räcker länge i Polen eftersom prisnivån generellt sett är mindre än hälften jämfört med hemma i Sverige, enligt Eurostat. Ta färjan Karlskrona–Gdynia (från 300 kr enkel resa) och luffa sedan runt på ett One Country Pass för från 1 200 kr (5 resdagar inom en månad). Och du hittar boende i Gdansk, Sopot (de stränderna alltså!) och Kraków för bara 150–300 kr per person och natt. 

Läs mer på interrail.eu

Läs också: Miniguide till Sopot på polska rivieran

Sök dig till länder som är något billigare så som Polen men också Tyskland. Foto: Interrail.eu

4. Tyskland för sparsamma

En rundresa i Tyskland i sommar kan faktiskt matcha Polen. Visserligen är de tyska priserna på mat och logi högre, men Deutschland Card ger dig fritt tågresande i hela landet i en månad för bara 500 kr. Billigast i Europa. Och du kan faktiskt hitta ett dubbelrum i centrala Berlin mitt i sommaren för 300 kr per person. Jag bokade just ett – och då ingår dessutom frukost. Hotellet i Berlin heter för övrigt Pension Waizenegger am Kurfürstendamm.

Läs också: Tågluff i Alperna med barn


Text: Per J Andersson • 2023-06-02
RestipsListorPer J Andersson förklararTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen