Annons
Annons
Båt och Karin

Vagabonds redaktör Karin Wimark ska ut på sitt livs äventyr. Foto: GettyImages

Restips

Segla över Atlanten – Vagabonds redaktör ska ut på äventyr

Drömmen om att korsa Atlanten i en segelbåt ska äntligen slå in för Vagabonds redaktör Karin Wimark – vi tar pulsen på henne innan det stora äventyret börjar den 20 november.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-08 Uppdaterad 2023-03-03

Var börjar och slutar seglatsen?

– Vi kommer att segla och delta i Atlantic Rally for Cruisers, eller Arken som den också kallas, som är en vänskaplig tävling för fritidsbåtar. Startskottet är på Gran Canaria i Las Palmas och avslutas i karibiska Saint Lucia.

Varför ska du segla över Atlanten?

– Att segla över Atlanten har länge varit en dröm för mig! Jag älskar havet, äventyr och har sedan jag besökte Karibien för första gången haft en förkärlek till den karibiska övärlden. Så vad kunde inte passa bättre? Min allra första seglingsresa samt jobbresa för Vagabond var faktiskt i Karibien. Då hade jag inte seglat tidigare, men blev helt fängslad av frihetskänslan! Att upptäcka nya platser havsvägen ger dessutom nya perspektiv på destinationer. Så när jag nu väl fick chansen att följa med över Atlanten fanns det inte på kartan att tacka nej!

Vagabonds redaktör Karin Wimark är magasinets Karibien-expert. Foto: Karin Wimark

Vad ser du fram emot mest?

– Förutom själva äventyret att ta sig över Atlanten och att träffa folk från hela världen som ska ge sig iväg på samma resa, så ser jag mest fram emot den mentala resan. Hur kommer jag att reagera över att inte se land på flera veckor? Vilka känslor och insikter kommer jag att få? Kommer det vara obehagligt och läskigt eller fridfullt och enformigt? Och vad för relationer kommer att skapas i gruppen? Jag tror att en ”långsam resa” på detta sätt, samma som med tåg eller annan markburen transport, skapar en bra förståelse för hur stor världen faktiskt är. Att jag dessutom får dokumentera och berätta om upplevelsen i Vagabond är extra roligt och blir definitivit ett annorlunda reportage ni kan läsa om lite längre fram. Just det, stjärnorna! De ser jag fram emot.

.. och minst?

– Jag hoppas innerligt att jag slipper sjösjuka! Peppar, peppar. Men om det skulle ske har jag hört att det passerar efter tre dagar. Rastlöshet? Ja, förmodligen. Att inte kunna röra på mig och träna som jag vill kan bli en utmaning. Å andra sidan fick jag öva på det under pandemin då jag bröt foten, så jag har förberett mig väl även där. Haha. Har dock planerat att köra träningspass med de andra på båten emellanåt!

Hur känns det nu inför resan?

– Just nu vill jag bara kasta loss. Längtar som en tok! En viss nervositet har smugit sig på, men jag försöker att inte lägga så mycket fokus på sådant jag ändå inte kan påverka så som vindar och väder.

Karin är en van seglare och har skrivit flera seglar-reportage för Vagabond. Foto: Karin Wimark

Berätta om resan och besättning – vilka är ombord?

– Jag kommer att segla tillsammans med svenska More Sailing som varje år seglar ett par båtar över Atlanten som därpå charterseglar i Karibien under säsong. Till skillnad från deras andra seglingsresor i exempelvis Italien, Grekland och Sverige – där vem som helst kan följa med utan speciell förkunskap – krävs det mer seglarvana för att få följa med på seglatsen över Atlanten. Vi kommer att vara totalt 26 personer på två katamaraner i åldrar från 19 till 60+ vilket känns extra kul.

Kommer du kunna ha någon kontakt med omvärlden under resan?

– Nej, faktiskt inte. Nu är det verkligen digital detox som gäller. Visst kommer vi att ha en satellittelefon för att kolla väder, vind etc. men jag räknar inte med att kunna scrolla sociala medier direkt. Se bara på Markoolio som ringde sin mamma i TV-serien Över Atlanten och fick en räkning på 30 000 kr! Däremot kommer ni där hemma kunna följa vår båt på denna länk. Kika och hejja vetja! Och när jag kommer fram ska ni förstås få höra allt. Däremellan ser jag fram emot att koppla bort från omvärlden.

Slutmålet för seglatsen – karibiska Saint Lucia. Foto: Unsplash

Såg på Instagram att du sydde på en banan inför resan, vad handlar det om?

– Haha. Jag har en vän som är läkare och dessutom seglare som ville förbereda mig på bästa sätt inför resan. Förutom tips om reseapotek fick jag också en liten lektion i hur man syr ihop sår – på en banan! Förhoppningvis inte en kunskap jag kommer behöva använda, men det är självklart viktigt och bra att gå igenom första-hjälpen-kunskaper vid äventyr som dessa.

Kan vem som helst göra en sån här resa med en segelbåt?

– En grundtanke med ARC (Atlantic Rally for Cruisers) är att vem som helst ska kunna delta – från nybörjare till vana seglare. Varje år samlas omkring 1800 människor från 20 olika nationer för att delta i tävlingen. Alltsammans börjar en vecka innan avresa med föreläsningar, aktiviteter och andra förberedelser för seglatsen. Och vid ankomst på St Lucia firas alltsammans med festligheter! Men för att delta i ARC finns vissa krav så som storlek på båt, säkerhetsutrustning etc. och ansluter du till en besättning hos någon aktör kan de förstås ha sina krav. Jag har hört att det inte är helt ovanligt att folk reser ner till Gran Canaria och cirkulerar i hamnen i hopp om att spontant få plats på en båt.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-08
RestipsBåtresorIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen