Annons
Annons
Kvinnor äter pizza på gatan

Om du tenderar att välja destination utifrån måltiderna är denna lista perfekt för dig. Tio destinationer där matupplevelsen rankats som allra högst i en ny undersökning. Foto: Getty Images

Europa

Europas 10 bästa matdestinationer 2024

Det är ingen hemlighet att mat och dryck är en viktig del av resan för många. Här är Europas bästa platser för den som älskar mat – enligt resesajten Tripadvisor.

Text: Karin Wimark • 2024-03-25 Uppdaterad 2024-03-25

Älskar du kombinationen mat och att resa? Då kan denna lista vara något för dig. Nu har nämligen resesajten Tripadvisor samlat in de allra bästa restaurangomdömena under senaste året – och utifrån detta korat Europas bästa matdestinationer! Kul tycker vi. Så vilka resmål bör en riktig foodie bege sig till? Se listan nedan.

1. Rom

Italienska Rom är en foodies våta dröm. Här kan du botanisera på stora matmarknader, njuta av en rykande espresso på historiska kaféer eller slinka in på en trattoria för en genuin italiensk måltid på lokala traditioner. Fortsätt förbi någon av stadens många gelaterior eller ta en snabblunch i en hål-i-väggen-krog där det serveras pizzaslicar som får det att vattnas i munnen. Området Trastevere är en höjdpunkt för matälskaren!

Läs också: Roms bästa restauranger – pizza, pasta och passion

Kvinnor äter glass i Rom
Du får inte missa minst en italiensk glass om du befinner dig i Rom. Foto: Getty Images

2. Kreta

Säg Kreta och de flesta tänker kanske på sol och bad i Medelhavsklimat. Men Kreta lyfts faktiskt som en riktig kulinarisk destination i Tripadvisors undersökning. Bege dig till någon av öns mindre samhällen och testa grekiska delikatesser som den gröna algsalladen horta, lamm, friterade squashblommor fyllda med ris, dakos – hårda skorpor toppade med olivolja, tomater och krämig vit ost på toppen.

Läs också: 5 anledningar att resa till östra Kreta

3. Florens

Alla historieälskare kommer förmodligen att älskar Florens, men likaså foodies. Lokalborna bär med stolthet det toskanska köket i ryggen och många lokala rätter serveras runtom på stadens restauranger. Florentinarna älskar sina pecorinoostar, kallskuret så som finocchiona och den klassiska steken bistecca alla Fiorentina. Det salta, brödet schiacciata toppas med nutella och avnjuts på picknickar och chianti-vinerna flödar i glasen. För att inte nämna den gröna, peppriga olivoljan. Mmm.

Fasad och vinbutik
Florentinarna är stolta över sin matkultur, något som märks på stadens kaféer och restauranger. Foto: Unsplash

4. Barcelona

Barcelona är en av världens bästa städer när det kommer till tapas. Dagens tapaskultur är en självklarhet hos de allra flesta kockar – oavsett om det är på en enkelt liten bodega eller fine dining. Skippa huvudstråket La Ramlas och bege dig till områden som Gràcia och Gòtico.

Läs också: Här hittar du Barcelonas bästa tapas

Kvinna äter en baguette
Barcelona är en grym matstad med en levande tapaskultur. Foto: Unsplash

5. Lissabon

Det portugisiska köket vilar starkt på fisk- och skaldjur och i Lissabon är detta inget undantag. Dessutom är här fortfarande relativt billigt att gå ut och äta. Addera en supermysig huvudstad med gulliga spårvagnar, vacker arkitektur och närheten till vackra stränder. Nyfiken på mer – läs vår guide till Lissabons guldkorn här.

Gata i Lissabon med gul spårvagn
Mysiga gator, närhet till havet och gott om god mat i Lissabon. Foto: Unsplash

6. Paris

Det vimlar av restauranger och kaféer i den franska huvudstaden. Slå dig ner på en uteservering med en frasig pain au chocolate i handen, botanisera bland delikatesser påå välrenommerade konditorier och avnjut en klassisk fransk middag på någon av stadens kvarterskrogar. Här finns alla nyanser av landets gastronomi.

Läs också: Paris för nybörjare – 17 bästa tipsen för att upptäcka staden

Kvarter i Paris med uteservering
Utmaningen i Paris är att hinna bli hungrig mellan måltiderna – det vimlar av schysta ställen. Foto: Unsplash
Glasmonter med tårtor och bakelser
Besök något av stadens konditori för franska delikatesser så som Macarons, petit choux och éclair. Foto: Unsplash

7. Istanbul

Istanbul är ett mecka för alla foodies med kaféer, gatumat och restauranger i alla klasser. Läs mer om matkulturen i vår matiga krogguide – Istanbuls bästa restauranger och streetfood.

8. Aten

Grekisk mat är så mycket mer än grekisk sallad, souvlaki och raki. Aten är ett underbart cityresmål för dig som vill upptäcka grekisk matkultur när den är som bäst. Det bubblar av kreativitet i den grekiska huvudstaden, råvarorna är riktigt bra och naturvinsbarer poppar upp lite här och där.

9. Porto

Portugals näst största metropol efter Lissabon och känd för sitt portvin! Gör dig redo för en smakresa i den portugisiska matkulturen.

10. Edinburg

Som weekendstad är Edinburgh perfekt – här kan man stanna några dagar innan eller efter en tur genom övriga Skottland, det finns trendiga restauranger, genuina hak, historia och mycket att upptäcka. Missa inte det unika publivet.

Tegelbyggnad intill en gata med människor
Edinburgh – den perfekta destinationen för dig som älskar historia, publiv och en mysig stadskärna. Foto: Unsplash
VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-03-25
EuropaNyhetRestipsListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top