Annons
Annons
Direkttåg med sovvagnar från Sverige till kontinenten. Snart kan det bli verklighet, om regeringen håller löftet från regeringsförklaringen i måndags. Foto: Adobe Stock

Direkttåg med sovvagnar från Sverige till kontinenten. Snart kan det bli verklighet, om regeringen håller löftet från regeringsförklaringen i måndags. Foto: Adobe Stock

Restips

Sveriges regering lovar att det ska bli enklare att ta tåget till Europa

"Utlands­resor med tåg förenklas – fler ska kunna ta tåget till kontinenten", lovade statsminister Löfven i regeringsförklaringen i riksdagen i måndags. Löftet kommer efter ett år av klimatoro och upprördhet i såväl medier som miljöorganisationer över att praktiskt taget alla direkttåg från Sverige till kontinenten sedan flera år tillbaka dragits in.

Text: Per J Andersson • 2019-01-23 Uppdaterad 2021-06-22

Många saknar direkttågen – framförallt nattågen – till kontinenten. För inte så länge sedan fanns nattåg direkt Stockholm–Hamburg och Stockholm–Berlin. Går man tillbaka lite längre fanns även direktåg Stockholm–Paris.

Spiken i kistan för möjligheten att enkelt och snabbt ta sig med tåg söderut i Europa kom 2014 när SJ slutade sälja utrikesbiljetter och nattågen från Köpenhamn till Basel, Amsterdam och Prag lades ner. Att lägga ner långa internationella tåglinjer var en trend över hela Europa. Konkurrensen från lågprisflyget var hård och tågtrafiken gick med förlust. Samma år lade därför även Deutsche Bahn ner alla sina nattågslinjer.

Som plåster på såren kör idag österrikiska ÖBB nattåg från Hamburg till flera städer i Europa, medan svenska Snälltåget har nattåg Malmö–Berlin under vårens storhelger och sommaren. Längre söderut i Europa finns nattåg kvar på några sträckor, bland annat i Spanien, Frankrike och Italien.

Men nu lovar alltså den svenska S-MP-regeringen med stöd av L och C att åter satsa på direkttåg från Sverige till kontinenten. Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, har länge jobbat, ofta i stark motvind, för att det skulle bli verklighet. Idag säger han att han är stolt över att frågan lyfts av regeringen och därmed ska prioriteras.

Sveriges regering lovar att det ska bli enklare att ta tåget till Europa
Jakop Dalunde hoppas att det nu blir lättare att boka tågbiljetter i Europa.

Vad har du förhoppningar om att löftet kommer att leda till?

– Jag hoppas naturligtvis att det blir lättare att boka tågresor ut i Europa. EU-parlamentet röstade för vårt förslag om att öppna upp tågbolagens bokningssystem i november och regeringen får nu en viktig roll när frågan ska förhandlas mellan EU:s medlemsländer, säger Jakop Dalunde till Vagabond, och fortsätter:

– Sedan tror jag att överenskommelsen om att upphandla nattåg ut i Europa kommer gör det mer attraktivt att välja tåget framför flyget och skapa en större marknad för kommersiella aktörer.

Sveriges regering lovar att det ska bli enklare att ta tåget till Europa
Det måste bli enklare att resa med tåg till Europa. Det handlar framförallt om ett enkelt all-europeiskt bokningssystem för tåg. Foto: Adobe Stock

Miljöpartiet sitter ju med i regeringen. Vad kommer konkret att hända i regeringskansliet när det gäller tågen från Sverige till kontinenten?

– Regeringen håller nu på att komma på plats och frågorna måste som vanligt utredas. Men att detta lyfts i regeringsförklaringen är en tydlig signal om att frågan är högt prioriterad hos regeringen.

Vilket är drömscenariot? Vad kommer detta löfte att i bästa fall leda till?

– Jag drömmer om att det tar bara några få minuter att enkelt boka en tågresa till andra sidan av Europa och det blir fler och bättre nattågsförbindelser. När mina föräldrar var unga kunde man somna i en nattågskupé i Stockholm på kvällen och vakna i Paris på morgonen. Jag hoppas att det återigen ska bli möjligt, en renässans för det europeiska tågresandet.

Nu återstår att se om regeringslöftet om att utlands­resor med tåg ska förenklas och fler ska kunna ta tåget till kontinenten också förverkligas. Vagabond lovar i alla fall att närmaste åren bevaka frågan noggrant.

Mer att läsa:

Krönika: Trendbrott: färre flyger, fler väljer tåget.
Krönika: Därför kommer vi vallfärda till kallare breddgrader i vinter
Tågbloggen: Sjukt billiga resor!
Resebarometern 2018: Stor granskning av svenska folkets resvanor 

Och se och lyssna på:

Vagabond i TV: Se intervju med Per om det minskade flygresandet i TV4 Nyhetsmorgon 20 december
Vagabond i radio: Trendbrott för julresor med flyg i Sveriges Radios Dagens Eko 21 december


Text: Per J Andersson • 2019-01-23
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen