Annons
Annons
Foto: thinkstock

Foto: thinkstock

Restips

Tågluff i Europa: Sommarens bästa rutter

Trött på anonyma terminaler och paranoida säkerhets­kontroller? Sugen på att låta skenorna­ dunka in sommarens äventyr? Vagabond har valt ut tre tågrutter för dig som vill lära känna Europa på allvar.

Text: Per J Andersson • 2015-05-21 Uppdaterad 2021-09-17
Tågluff i Europa: Sommarens bästa rutter
Två kyrkor att bocka av på rutten: Sacre Coeur, Paris och La Sagrada Familia, Barcelona.

1. Solen i Spanien

Rutt: Köpenhamn–Paris–Madrid–Barcelona–Paris–Köpenhamn. Reslängd: 10 dagar. Förslag på kort: 5 resdagar under en 15-dagarsperiod.  Prisexempel: 2464 kr (under 26 år) och 3014 kr (26–59 år).

En kortare tågluff, som ändå tar dig hela vägen ner till solen. Börja med att åka den klassiska sträckan från Köpenhamn till Paris. Tills nyligen fanns det nattåg som gick direkt, men idag reser du bekvämast dagtid och måste göra två byten: först i Hamburg och sedan i ytterligare en tysk stad (Köln, Karlsruhe eller Frankfurt) eller Bryssel. Som snabbast kan du åka hela sträckan på drygt 12 timmar.

Inte heller på sträckan Paris–Madrid finns direkttågen kvar, utan du måste byta i exempelvis Avignon. Tågluffar du i juli kan du då passa på att stanna och uppleva stadens teater-, film- och musikfestival. Eller så tar du direkttåget Paris–Barcelona (6,5 timmar) och sedan snabbtåget därifrån till Madrid (2,5 timmar).

Tågluff i Europa: Sommarens bästa rutter
Ta tåget till Barcelona!

Tåget tillbaka från Madrid till Barcelona tar förstås också bara 2,5 timmar. Vill du inte stanna i stan tar du pendeltåget en halvtimme söderut till badorten Sitges eller norrut där det ligger ett pärlband av strandorter, som Arenys de Mar och Canet de Mar och historiska Tossa de Mar (hoppa då av tåget i Blanes och ta båten sista sträckan).

Dags att vända hemåt. Det här är ju en kort luff. Ta det snabba direkttåget tillbaka till Paris och därefter tåget via Bryssel eller någon tysk stad till Hamburg. Där byter du åter tåg och fortsätter till Köpenhamn. Den totala restiden Paris–Köpenhamn, inklusive alla byten, blir drygt 13 timmar.

Tågluff i Europa: Sommarens bästa rutter
Två flodstäder: Salzburg och Berlin.

2. Älskade Centraleuropa

Rutt: Köpenhamn–Berlin–Prag–Wien–Budapest–Zagreb–­Salzburg–München–Köpenhamn. Reslängd: 3 veckor. Förslag på kort: 10 resdagar under en månad. Prisexempel: 3484 kr (under 26 år) och 4284 kr (26–59 år).

Före murens fall 1989 sa vi att Prag, Budapest och Zagreb låg i Östeuropa. Men tittar du på kartan ser du att Prag befinner sig väster om Stockholm. Det här är Centraleuropa!

Eftermiddagståget från Köpenhamn till Berlin tar 7,5 timmar inklusive ett tågbyte i Hamburg och då är du framme i tyska huvudstaden strax före midnatt, lagom till att det börjar bli livat på barerna.

Direkttåget till Prag tar bara 4,5 timmar och går flera gånger om dagen. Ett tips: hoppa av halvvägs i Dresden med Kurt Vonneguts roman Slakthus 5, som handlar om bombkatastrofen 1945, i fickan.

Efter Prag fortsätter du till Europas gamla imperiehuvudstad Wien (direkttåg, 4 timmar) innan det är dags för badhusen och tokajervinerna i Budapest, som ligger bara 2,5 timmes tågresa bort.

Tågluff i Europa: Sommarens bästa rutter
Från Venedig.. till Wien!

3. Italienska kanaler och grekiska öar

Rutt: Köpenhamn–Hamburg–München–Venedig–Florens–Rom–Brindisi–Patras–Aten–Skopje–Belgrad–Wien–Berlin–Köpenhamn. Reslängd: 1 månad. Förslag på kort: Global Pass (månadskort = fritt tågåkande i en månad). Prisexempel: 5634 kr (under 26 år) och 6964 kr (26–59 år).

Det här är en längre, klassisk tågluff. Varar en hel månad och bjuder både på sydeuropeiska storstäder och grekiska öar.

Börja med att ta snabbtåget från Köpenhamn till Hamburg. Passa på att upptäcka denna baktalade stad: strosa i de Venediglika hamnmagasinskvarteren som klarade sig undan andra världskrigs-bomberna och besök coola kaféer på hipstergatan Marktstrasse.

Från Hamburg går det direkttåg till München (5,5 timmar). Passa på att förära Tysklandsresan med att äta lunch i restaurangvagnen som har vita linnedukar och bordsservering och serverar schysta Moselviner.

För resan frÙ�n München till Venedig kan du antingen byta i Verona, skådeplatsen för Romeo och Julia, eller ta direkttåget. På linjen München–Venedig går det ett dagtåg (6,5 timmar) vid lunchtid och därefter ett av Europas numera sällsynta nattåg (8,5 timmar) med avgång strax före midnatt. Somna med utsikt över Alperna och vakna till doften av Medelhavet.

Vidare från Venedig går det fort (2 timmar) med tåget till konstskatterna i Florens. Nu befinner du dig på en av Europas rälsförsedda huvudleder och snabbtåget till Rom tar bara 1 timme och 20 minuter.

Även från italienska huvudstaden ner till hamnen i Brindisi på klacken finns direkttåg (5 timmar). Det här var en klassisk tåg-luffarrutt på 1970- och 1980-talen. För från Brindisi går färjor till grekiska ön Korfu (fin stad, underbara stränder) och Patras på halvön Peloponnesos. Har du köpt månadskort (Global Pass) ingår färjeresan på rederierna Superfast Ferries and Blue Star Ferries.

Tågluff i Europa: Sommarens bästa rutter
Mykonos. Byt ut tåget mot båt för en öluff. Foto: Istock.

Från Patras tar du sedan tåget till Aten, tunnelbanan till Pireus och ger dig ut på en öluff. Möjligheterna är oändliga. Närliggande Saroniska öarna (Egina, Poros, Hydra med flera) och saltstänkta Kykladerna (Syros, Mykonos, Naxos, Santorini med flera) ligger närmast tillhands.

Från Aten är det en lång men spännande resa hemåt över Balkan. Ta tåget till Makedoniens huvudstad Skopje (9 timmar), som har såväl minareter och kullerstensgränder som central-europeisk puls. Och i Skopje hoppar du på direkttåget till Belgrad (9,5 timmar), en stad som är roligare än den låter – var beredd på ett hjärtligt, galet och fartfyllt bar- och klubbliv.

När det gäller tåget från Belgrad till Wien har du ett delikat val. Antingen tar du nattåget som efter 9 timmar ankommer till Budapest vid 6-tiden nästa morgon. I ungerska huvudstaden byter du till snabbtåget till Wien (1,5 timme). Eller så tar du direkttåget hela vägen Belgrad–Wien som avgår i gryningen och tar 12,5 timmar.

Från Wien finns ännu ett av dessa utrotningshotade nattåg, som går direkt till Berlin (10,5 timmar). Du hinner med en öl i restaurang-vagnen innan du somnar i din kupé med utsikt över österrikiska vinbuskar och äter frukost i restaurangvagnen medan du blickar ut över Brandenburgs böljande ängar. Du anländer till den tyska huvudstadens haupbahnhof vid 9-tiden på morgonen.

Sista sträckorna på din månadslånga tågluff blir Berlin–Hamburg, och Hamburg–Köpenhamn. Varför inte avsluta med en natt i den danska huvudstaden och ett besök på någon av de hippa krogarna och klubbarna i Köpenhamns gamla slakteridistrikt på Vesterbro.

Sedan glider du över bron och är tillbaka i Sverige och SJ:s trygga famn.


Text: Per J Andersson • 2015-05-21
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top