Kan resejournalistiken skildra verkligheten eller är den fast i en schablonbild av paradiset? det ska diskuteras på bokmässan i Göteborg i slutet av september.

Kan resejournalistiken skildra verkligheten eller är den fast i en schablonbild av paradiset? det ska diskuteras på bokmässan i Göteborg i slutet av september.

Restips

Vagabond på bokmässan

Ska du till bokmässan i slutet av september? Missa i så fall inte samtalen om resejournalistiken där Vagabonds medarbetare deltar.

Text: Redaktionen • 2016-09-13

Vagabond på bokmässan
Några av deltagarna i bokmässans program om resor, reseskildringen och Indien. Fr v Mats Wingborg har skrivit en kritisk rapport om resejournalistik, Henrik Sundbom har skrivit en ny bok om Indien, Birgitta Wallin är redaktör för tidskriften Karavan och Per J Andersson är redaktör på Vagabond.

Årets upplaga av bokmässan i Göteborg bjuder på flera programpunkter som handlar om resor. I tre av dem medverkar Vagabonds medarbetare.

Kritik av resejournalistiken

Det börjar med ett seminarium på mässans första dag, torsdag 22 september, om resereportage för en bättre värld. Vad leder en okritisk, etnocentrisk och ensidig bild av turistländer till och vad har resejournalisten för ansvar? frågar sig arrangörrna Schyst resande och Union to union. På seminariet presenteras den kritiska rapporten Vart är resejournalistiken på väg?, som är en uppföljning av den tidigare publicerade studien Glitter och glamour – turismen i resejournalistiken, skriven av journalisten Mats Wingborg. Här kommer han att diskutera innehållet i rapporten med Vagabonds redaktör Per J Andersson. Samtalsledare är Kristina Henschen, kanslichef på Union to Union.

Tid: 22 september kl 14.20-14.40. Plats: Stora scenen på Internationella torget, H-hallen.  

Vagabonds första krönikör

På fredag blir det ett program som döps till Till resandets lov – att skriva och förmedla världen, som handlar om Vagabonds före detta krönikör, författaren Tomas Löfström, som gick bort i februari i år. Tomas Löfström, som bland annat skrev de självbiografiska romanerna Liftarna och Vägen till Kathmandu, rörde sig mellan de litterära genrerna: han var i första hand reseskildrare, men även romanförfattare, översättare och kulturskribent. I det här samtalet hör vi förutom tidskriften Karavans Birgitta Wallin och författarna Arne Johnsson och Niklas Törnlund också Vagabonds Per J Andersson, som var med och kontrakterade Tomas som krönikör redan från första numret av Vagabond.

Tid: Fredag 23 september kl 17.00-17.25. Plats: Internationella Torgets Lilla Scen, H-hallen.

Ny bild av Indien

Hur ser den indiska drömmen ut? Vad innebär det att bo i världens största slumområde? Henrik Sundbom pratar om sin nya bok På spaning efter det nya Indien med Vagabonds Per J Andersson, som också skrivit flera böcker om Indien, bland annat Moderna Indien och New Delhi–Borås.

Tid: Lördag 13.30–13.50. Plats: Timbros monter B07:28.

Mer bokmässa

Bokmässan pågår torsdag 22 september till söndag 25 september och äger rum i Svenska mässan vid Korsvägen i centrala Göteborg. Temat på årets bokmässa är yttrandefriheten. Bokmässans hela program hittar du här. 


Text: Redaktionen • 2016-09-13
Restips

Scroll to Top