Annons
Annons
Foto: Johanna Frenkel.

Foto: Johanna Frenkel.

Brasilien

10 nedslag i vackra Santa Teresa

De bästa restaurangerna, barerna och boendena i Rios bohemby Santa Teresa.

Text: Henrik Brandão Jönsson • 2015-01-18 Uppdaterad 2021-06-23

Läs även: Santa Teresa – Rios bohemiska by

 

10 nedslag i vackra Santa Teresa
Poolen på Hotel Santa Teresa – en glamorös mötesplats.

1. Bästa mötesplatsen

Hotel Santa Teresa

När en fransman och hans brasilianske pojkvän köpte det gamla ungkarlshotellet i Santa Teresa var det många som skrattade. Hotellet var övergivet sedan tio år tillbaka, taket hade trillat in och kommunen hade stängt av el och vatten. När grannarna insåg att paret menade allvar med att förvandla byggnaden till ett lyxhotell försökte de stoppa bygget. Grannarna var rädda att hotellet skulle förändra Santa Teresa. Den gentrifier­ingsprocessen är redan igång och få har förlorat på den. Santa Teresa har fått bättre polisövervakning, utbudet är större och de övergivna husen har fyllts av nytt liv. Har du inte råd att bo på hotellet ska du passa på att besöka deras prisbelönta restaurang Térèze, som lagar modern brasiliansk mat, eller baren Bar dos Descasados, De överblivnas bar, som är en populär mötesplats på lördags- och söndags­eftermiddagar. Testa deras caipi­rinha med mandarin och inge­fära. Det billigaste rummet kostar 2 900 kr per natt.
santa-teresa-hotel.com

10 nedslag i vackra Santa Teresa
Restaurang Térèze – en av de bästa i Rio.
10 nedslag i vackra Santa Teresa
Att äta en feijoada på Bar do Mineiro är obligatoriskt …

2. Bästa husman

Bar do Mineiro

Det bästa med Brasilien kommer från Afrika. Det var slavättlingarna som skapade samban, capoeiran och fotbollen. Även landets nationalrätt, feijoada, är en skapelse av afrobrasilianarna. De tog vad som blev över från herrskapet och lagade en böngryta med grisöron, svansar och fötter. Idag har nationalrätten sofistikerats och man ­använder istället hemlagad korv och sidfläsk. Grytan serveras med apelsinklyftor, fläsksvål, grönkål och ris. På Bar do Mineiro kan du beställa en portion för tre personer som räcker till fem, för 220 kr. Till grytan dricker du antârtica original och sköljer ned med cachaça, lagrat sockerrörsbrännvin. 
bardomineiro.net

10 nedslag i vackra Santa Teresa
… liksom en cachaça efteråt.
10 nedslag i vackra Santa Teresa
Bar do Gomes har bästa barhänget

3. Bästa baren

Bar do Gomes

Det kvittar att baren officiellt heter ArmazÙ?m São Thiago, alla kallar den Bar do Gomes. Smeknamnet är så etablerat att om du kallar baren för sitt rätta namn så vet ingen vad du pratar om. Bar do Gomes är en av Santa Teresas äldsta barer och är inredd i en gammal lanthandel från 1920-talet. Originalinredningen är kvar och den slitna marmordisken är densamma. Bry dig inte om att få plats vid ett av de små borden vid baren. Charmen är att stå utanför och dricka sin öl. Om helgerna kan flera hundra samlas på gatan. Ofta kommer en trio förbi och spelar sambaklassiker.
armazemsaothiago.com.br

10 nedslag i vackra Santa Teresa
På Bar do Gomes är det lätt att skaffa nya vänner.
10 nedslag i vackra Santa Teresa
Hyr ett loft på Casa Beleza.

4. Bästa pensionatet

Casa Beleza

Det billigaste sättet att bo i Santa Teresa är att välja något av pensionaten, så kallade pousadas, som drivs av familjer i deras sekelskiftes­villor. Min favorit är Casa Beleza som skapats av ett par med indiskbrittiska och fransk-kanadensiska rötter. Hon är dokumentärfilmare och han är musiker. Huset har bara fyra rum, varav ett är en bungalow i trädgården och ett annat är ett loft. Det enkla dubbelrummet kostar 600 kr/natt och bungalowen kostar 900 kr/natt. Huset har en mysig pool och frukosten serveras 
i trädgården.
casabeleza.com

10 nedslag i vackra Santa Teresa
Casa Belezas ägare vinkar från trädgården.
10 nedslag i vackra Santa Teresa
Köp med en spårvagn hem!

5. Bästa shopping

La Vereda

Många av Rios konstnärer bor eller har sina ateljéer i Santa Teresa. Det gör galleriveckan Portas Abertas i augusti till stadsdelens mest besökta dagar. Om du inte är här då kan du besöka konsthantverksbutiken La Vereda som är återförsäljare till många av de bästa konstnärerna och hantverkarna i Santa Teresa.
Ett vanligt motiv är den gula spårvagnen. Efter dödsolyckan 2011, som dödade 6 och skadade över 50 personer, har spårvagns­trafiken upphört och är enormt saknad av invånarna. 
lavereda.com.br

10 nedslag i vackra Santa Teresa
Cafécito. Mackor som inte går av för hackor.

6. Bästa kaffet

Cafécito

Ägaren av Cafécito är född i Rio av argentinska föräldrar och har behållit deras kultur. Det gör att han erbjuder Santa Teresas bästa kaffe och har de läckraste mackorna. Han har ett brett sortiment av öl från brasilianska mikrobryggerier och lockar även med kladdiga kakor. 
På ovanvåningen serverar utomhusrestaurangen Rustico vedugns­bakad pizza och i bottenvåningen ligger hans mammas kombinerade delikatess- och inredningsbutik.
CafecitoSantaTeresa på Facebook

 

10 nedslag i vackra Santa Teresa
På Aprazível har Tom Cruise käkat lunch.

7. Bästa restaurang

Aprazível

För tio år sedan skämdes brassarna för sin mat och föredrog att äta franskt eller italienskt på krogen. Den trenden har svängt. Nu är ­bra­siliansk husmanskost det finaste du kan äta ute. En av de första ­re­staurangerna som väckte den egna matkulturen är Aprazível. 
Restaurangen blandar mat från regn­skogen och savannen, till bergen och kusten, och har blivit en av de ­hetaste i Rio. När det kom­mer fint besök utomlands brukar stadens elit ta dem hit. Tom Cruise och Halle Berry har käkat lunch här och under fotbolls-VM 2014 lär jetsetet samlas här. Ändå är inte menyn ­särskilt dyr. En av de bästa rätterna kostar mindre än 200 kr.
aprazivel.com.br

10 nedslag i vackra Santa Teresa
Chácara do Céu. Se men inte röra.

8. Bästa museet

Chácara do Céu

Den fransk-brasilianske affärsmannen Castro Maya är en av Brasiliens mest kända konstsamlare. Han köpte in Matisse, Degas, Picasso och Miró, och lyckade även köpa upp många av de bästa brasilianska konstnärernas verk. Tavlorna samlade han i sin modernistiska villa i Santa Teresa. Idag är hans hem ett konstmuseum som bland annat ­erbjuder landets största utställning av Portinari, Brasiliens främsta konstnär. Under karnevalen 2006 råkade konstmuseet ut för ett inbrott och förlorade tre tavlor av ­Picasso, Miró och Matisse som senare dök upp på en konstauktion i Vitryssland. 
museuscastromaya.com.br/chacara.htm

10 nedslag i vackra Santa Teresa
Sockertoppen och favelan Santo Amaro i fÙ?rgrunden.

9. Bästa utsikten

Parque das Ruínas

Laurinda Santos Lobo var en av Rios mest omtyckta kulturpersonligheter i Rio under sekelskiftet och samlade konstnärer, musiker och intellektuella till stadens vildaste fester. När hon gick bort 1946 förföll hennes palats, men idag har ­ruinerna räddats och blivit en populär utsiktsplats där du kan se ut över Sockertoppen och Guanabarabukten. Om helgerna arrangeras här kultur för barnen och om nätter ordnas ibland konserter och fester.
Rua Murtinho Nobre 169

10 nedslag i vackra Santa Teresa
Ta taxi upp och gå ned.

10. Bästa vägen ned till fots

Rua Santa Cristina

För fem år sedan var det farligt att ta sig upp eller ned till fots till Santa Teresa. Flera gånger försökte ungdomsgängen i favelorna att råna mig, men jag lyckades alltid komma undan. Idag är säkerheten betydligt bättre och det går att vandra upp och ned från Santa Teresa utan större problem. Den säkraste vägen att gå är via Rua Santa Cristina. Den börjar framför Bar do Arnaldo på Rua Almirante Alexandrino 402 och leder ned mot Catete. Efter halva vägen kommer en trappa, Rua Andrés Belo, som förkortar vägen. När gatan tar slut tar du till vänster och sedan omedelbart till höger på Rua Benjamin Constante. I slutet av gatan finns metrostationen Glória som tar dig vidare i världens vackrast belägna stad.

Missa inte:


Text: Henrik Brandão Jönsson • 2015-01-18
BrasilienRestipsRio de Janeiro

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top