Annons
Foto: Ceen Wahren

Foto: Ceen Wahren

Brasilien

15 favoriter i Rio de Janeiro

Vagabondmedarbetaren Henrik Brandão Jönsson förälskade sig i Brasilien, så hett att han bestämde sig för flytta hit. Här listar han femton saker du inte får missa i hemstaden Rio de Janeiro.

Text: Henrik Brandão Jönsson • 2012-01-03 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

15 favoriter i Rio de Janeiro

1. Lapa
Festfylld stadsdel

På dagarna är Rua do Lavradio en sliten gata med antik­affärer och enstaka designbutiker. På kvällarna förvandlas gatan till en av Rios bästa bargator. I sambastadsdelen Lapa ligger några av de häftigaste musikklubbarna.
En bra överblick får man från Antônio’s som ligger i korsningen med Avenida Mêm da Sá. Här serveras läckra caipirinhas direkt på trottoaren.
När klockan närmar sig elva är det dags att antingen gå över gatan till sambaklubben Carioca da Gema eller gå till andra änden av Rua Lavradio där kända Rio Scenarium sprider sin musik på tre våningar, inrett i en gammal antikaffär. Publiken är en blandning av stadens brokiga medelklass, turister och musiker.
Adress: Rio Scenarium, Rua do Lavradio 20, http://www.rioscenarium.com.br/

15 favoriter i Rio de Janeiro

Annons

2. Parque Lage
Palats med konststatus

När Rio var huvudstad i det portugisiska imperiet överöstes staden av kunglig glans och rikedom. En brasiliansk sockerbaron red på vågen, byggde ett smakfullt palats och anlade en tropisk park.
Idag har Rios konsthögskola flyttat in i byggnaden som under helgerna erbjuder stans bästa brunch runt palatsets vattenbassäng. Ibland dyker musikhögskolans elever upp och underhåller med klassisk bossanova.
I parken finns stigar som löper genom regnskogen upp till vattenfall och fantasifulla slottsbyggnader där apor klänger i träden.
Adress: Café du Lage, Rua Jardim Botânico 414, http://www.synapsedigital.com.br/cafedulage

15 favoriter i Rio de Janeiro

3. Jesusstatyn
Gudomlig utsikt

Det kan kännas som en turistfälla, men att besöka Jesus­statyn i Rio är faktiskt ett måste. Inte för statyn i sig utan för resan upp och den vidunderliga utsikten. Många snålar och tar taxi uppför Corcovado. Det lönar sig sällan. Frilansande guider tvingar besökarna på avgifter för att ta sig den sista biten upp.
Bästa sättet är istället att ställa sig i kö till rälsbanan som snirklar sig upp genom bergets regnskog. När man väl stiger av är det bara att ta rulltrapporna upp till himlen och blicka ut över geografin som skapat en av världens sexigaste städer.
En tur-och-retur kostar 140 kronor.
Adress: Trem do Corcovado, Rua Cosme Velho 513, http://www.corcovado.com.br/

15 favoriter i Rio de Janeiro

4. Mangueira
Sambapalats i kåkstad

Man behöver inte dimpa ned i Rio i samband med karnevalen i februari. Den rätta karnevalsstämning går också att känna på någon av de öppna repetitioner som stadens klassiska samba­skolor anordnar flera månader före karnevalen.
Den snällaste sambaskolan, Salgueiros, har sina repetitioner i stadsdelen Tijuca dit det är lätt att ta taxi. Vill man ha mer äventyr ska man åka till Rios största och mest älskade sambaskola, Mangueira. Den ligger i favelan med samma namn och har döpt sin lokal till Palácio do Samba – sambapalatset.
Endast taxiresan genom favelan är värt besöket.
Adress: Palácio do Samba, Rua Visconde de Niterói 1072, http://www.mangueira.com/

15 favoriter i Rio de Janeiro

5. Centro
Kolonialt häng

Många som besöker Rio brukar missa stadens centrum. Det är synd. Här löper trånga kullerstensgator i ett rutmönster med kaféer, restauranger och butiker. Här finns de bästa konditorierna och den vackra koloniala arkitekturen.
Trev­ligast är det kring torget Praça XV där kulturcentret Paço Imperial ligger. På lunchen har man det bäst på Brasserie Rosário. Vill man stanna kvar i centrum ska man joina efter-jobbet-ölen på uteserveringarna längs kullerstensgatan Arco do Teles vid Praça XV. Här samlas en god blandning av sekreterare, börsmäklare och skoputsare.
Adress: Arco do Teles, Praca XV de Novembro.

15 favoriter i Rio de Janeiro

6. Favela
Vågad visit

Ett besök i Rio är inte komplett förrän du varit i en favela. Den enklaste kåkstaden att besöka heter Tavares Bastos och ligger ovanför stadsdelen Catete.
Här har indiern och engelsmannen Bob Nadkarni byggt ett kulturhus utformat som en labyrint i flera plan. På helgerna har han jazz-, samba- eller rockkvällar. Han hyr också ut rum med den bästa utsikten över Sockertoppen och Guanabaraviken. Att se solen gå ned, eller upp, från hans mosaikterrass är en fullkomlig njutning.
Bästa sättet att komma dit Ù�r att ta en kombi, en vit folkvagnsbuss, som fylld med passagerare kör upp till toppen för några kronor.
Adress: The Maze, Rua Tavares Bastos 414, casa 66, http://www.jazzrio.com/.

15 favoriter i Rio de Janeiro

7. Maracanã
Fotboll och pondus

Latinamerikas största fotbollsstadion är en mytomspunnen plats som varje dag lockar till sig hundratals turister för att känna på gräset och se avgjutningarna av Pelés fötter vid vip-ingången.
Bästa sättet att upptäcka stadion, där VM-finalen 2014 kommer att spelas, är genom att tajma in ett derby mellan Brasiliens största klubb Flamengo och någon av utmanarna Botafogo, Fluminense eller Vasco.
Ett möte med någon av São Paulos storklubbar kan också få det att hetta till, annars är matcherna i det brasilianska mäster­skapet ljummare än ryktet.
Adress: Maracanã, http://www.suderj.rj.gov.br/maracana.asp.

15 favoriter i Rio de Janeiro

8. Santa Teresa
Kullersten och kåkar

Av Rios alla kullar är Santa Teresa den charmigaste. Här kämpar sig stadens enda kvarvarande spårvagn uppför kullerstensgatorna och passerar kolonialkåkar och märkliga slott i kulörta färger.
Här finner man också några av Rios bästa barer och restauranger, samt en mängd småbutiker med hippiekonst och inredningsprylar. På helgerna samlas stadens bohemer på Bar do Mineiro för att äta den klassiska slavgrytan feijoada med kött och bönor. Billigt, gott och annorlunda.
I väntan på ett ledigt bord hänger man på trottoaren och dricker en iskall Bohemia-öl med nyfunna vänner.
Adress: Bar do Mineiro, Rua Pascoal Carlos Magno 99.

15 favoriter i Rio de Janeiro

9. Posto 9
Lättklädd feststrand

Vid badstation nummer nio, längs Ipanemas strandpromenad, solar Rios sexigaste män och kvinnor. Här hamnar man lätt i rätt sällskap, långt bortom rånarnas Copacabana. Solstolar och parasoller hyrs ut av dem som driver strandens barracas, vita tält som säljer kokosvatten, öl och caipirinhas. Hoppa gärna över lunchen och ta dig istället ett spett grillad halloumiost med oregano. Roligast blir det på eftermiddagen när stranden förvandlas till en fest. Försäljare från alla hörn dyker upp med kylväskor och langar ut öl för tio kronor burken.
Adress: Posto 9, Avenida Vieira Souto, Ipanema.

15 favoriter i Rio de Janeiro

10. Baile funk
Funkfest i favelan

Det tuffaste man kan göra under sitt besök i Rio är att gå på Baile Funk, en funkfest som arrangeras av knarksyndikaten i favelorna. Maskingevärsbeväpnade tonåringar vaktar tillställningen medan unga favelatjejer strippar på dansgolvet. Första besöket kan vara rätt så skrämmande, men egentligen är det en riktig fest.
De säkraste funkfesterna arrangeras i favelorna Rocinha eller Rio das Pedras. Bra musik, färre vapen och ändå bra röj. Varje fredag eller lördag. Biljetter kan köpas i förväg på vandrarhemmet Mango
Adress: Tree i Ipanema eller via resebyrån Be a Local. http://www.mangotreehostel.com/, http://www.bealocal.com/.

15 favoriter i Rio de Janeiro

11. Ipanema
Bästa shoppingstråket

Sedan tunnelbanestationen i Ipanema invigdes i december 2009 har stadsdelens gator snabbt blivit det populäraste stället att shoppa på. Längs Rua Visconde de Pirajá ligger de snobbiga modekedjorna för män, som Richards, Casa Alberto Gentlemen och hippa Osklen.
Den mest spännande är däremot Reserva på Rua Maria Quitéria 77. Det hippaste kvinnomodet hittar man på Casa Farm på Rua Nascimento 331.
Orkar man inte gå från butik till butik i hettan kan man hitta det mesta på varuhuset Shopping da Gávea, där luftkonditioneringen alltid är på topp. Här kan man i lugn och ro välja ut rätt minibikini eller tajta badshorts.
Adress: Shopping da Gávea, Rua Marques de São Vicente 52, http://www.shoppingdagavea.com.br/.

15 favoriter i Rio de Janeiro

12. Restaurant Térèze
Hett matställe

I och med att Rio ska arrangera OS 2016 strömmar investerare in för att renovera upp stadens övergivna delar. Ett av de bästa exemplen är Hotel Santa Teresa. För några år sedan var den gamla byggnaden ett fallfärdigt ungkarls­hotell som myndigheterna övergett. Nu har en fransman plöjt ned miljoner och åter miljoner i det gamla hotellet och skapat en av stadens mysigaste mötesplatser.
Här samlas rika weekendresenärer från São Paulo med europeiska filmare och modefolk. Restaurangen Térèze har en ljuvlig utsikt som är en av stadens bästa. Kvällarna är några grader svalare eftersom hotellet ligger högt upp på Santa Teresa-kullen.
Adress: Hotel Santa Teresa, Rua Almirante Alexandrino 660, http://www.hotelsantateresa.com/.

15 favoriter i Rio de Janeiro

13. Mac
Konstmuseum med stadsvy

Inte många känner till det, men den femton minuter långa båtresan över till grannstaden Niterói är något av det vackraste man kan göra under sin vistelse här. Solen reser sig över Sockertoppen och får den förföriska Guanabaraviken att glittra i värmen. Först på håll träder Rio de Janeiros unika miljö fram. Inklämd mellan kala berg, gröna kullar och gula stränder skjuter miljonstaden fram med sin kompakta skyline.
I Niterói ligger också en av vÙ�rldsarkitekten Oscar Niemeyers häftigaste byggnader – ett tefatsformat museum för modern konst. Även om utställningarna inte håller lika hög kvalitet är det värt besöket endast för att titta på utsikten och äta i museets restaurang.
Adress: Mac, Mirante da Boa Viagem, http://www.macniteroi.com.br/.

15 favoriter i Rio de Janeiro

14. Vista Chinesa
Central djungel

Bortom Rios stränder gömmer sig världens största urbana regnskog Floresta da Tijuca. Den slingrar sig från berget Corcovado, där Jesusstatyn står, och vidare en bra bit in i landet. En lättillgänglig del av skogen ligger vid vägen upp till stadsdelen Horto.
Här finns härliga vattenfall, lätta stigar och gigantiska träd med nyfikna apor. Den bästa utsikten är från en paviljong som Brasiliens kejsare lät bygga på 1800-talet. Idag är paviljongen renoverad och har blivit tillhåll för skejtare, äventyrscyklister och klättrare.
Ta taxi upp till Vista Chinesa en dag när himlen är blå för att knäppa den bästa bilden över Rio.
Adress: Vista Chinesa, Horto.

15 favoriter i Rio de Janeiro

15. Love Motel
Lustfyllt boende

I varje stadsdel finns hotell som specialiserar sig på att ta emot älskande par. En tillflyktsort för nykära i det katolska samhället. De kallas motel och rummen hyrs ut per timme. De flesta motellen i stadsdelarna Flamengo, Botafogo, Copacabana och Ipanema är lyxiga och erbjuder rumsservice där man kan beställa det mesta från oxfilé till caipirinha.
I rummen finns också sexleksaker, kondomer, filmer, kitschiga speglar och diskobelysning i taket. Vill man lyxa till det kan man välja ett rum som även har jacuzzi, bastu eller dansgolv.
Adress: Elegance Hotel, Rua Correia Dutra 19, Flamengo, http://www.nomotel.com.br/rj/zona-sul/motel/elegance-hotel.

Läs mer:


Text: Henrik Brandão Jönsson • 2012-01-03
BrasilienRestipsRio de Janeiro
Annons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top