Annons
Annons
Henrik Jönsson

Henrik Jönsson

Argentina

Sydamerika 25-i-topp

Vagabondmedarbetaren Henrik Jönsson förälskade sig tidigt i Sydamerika och är numera bosatt i Brasilien. Här presenterar han sina absoluta favoriter på kontinenten.

Text: Henrik Jönsson • 2008-11-24 Uppdaterad 2021-06-23

BRASILIEN

1. São Paulo

Få gator visar ekonomisk framgång på samma maffiga sätt som Avenida Paulista. Den tre kilometer långa avenyn kantas av exklusiva affärskontor, banker, butiker och restauranger som får en att tro att man befinner sig på Fifth Avenue i New York. Bästa shoppingen hittar man längs exklusiva Rua Oscar Freire i stadsdelen Jardins som för tankarna till Hollywood. Stadsdelen Vila Madalena har det bästa nattlivet. Här finns ett myller av bohembarer, chica restauranger och rockklubbar. För den som vill gå underground finns det gott om klubbar i den gamla industristadsdelen Barra Funda. São Paulo är långt ifrån lika farligt som sitt rykte. Enligt ny statistik sker mer än dubbelt så många mord i Washington D.C. Inte ens i Brasilien ligger São Paulo högt. Mordstatistiken är 50 procent lägre än riksgenomsnittet. Bästa sättet att förstå omfånget på Sydamerikas största stad Ù�r att ta en drink i skybaren på designhotellet Hotel Unique.

2. Ilha Grande

Fängelseön i Rio de Janeiros skärgård har en dramatisk historia. Här satt Brasiliens mest beryktade kokainkung fängslad på åttiotalet tills han en nyårsafton blev hämtad av en helikopter som hissade ned en repstege till honom på fängelsegården. Kokainkungen flögs ut i friheten och fick smeknamnet ”Escandinha”, ”Rep­stegen”. Efter det stängde fängelset och idag har Ilha Grande blivit favoritön för internationella backpackers på resa i Sydamerika. Eftersom det inte finns några bilar är ön fortfarande ett stycke orörd djungel. Det finns vandringsleder runt hela ön, men den som är slö kan ta en båttur som an-löper öns alla stränder. Mest populär är Praia de Lopes Mendes, som med sin finkorniga vita sand räknas till en av Brasiliens tio vackraste stränder. Månfesterna på Ilha Grande lockar till sig både brassar och backpackers.

3. Rio de Janeiro

En fredagskväll i Lapa är något av det bästa världen kan erbjuda av nattliv just nu. Gathörnen fullständigt kokar i kvarteren som för bara några år sedan var en dekadent stadsdel med billigt kokain och transvestiter. Nya Bar Mofo på huvudgatan Mem da Sá och biljardhallen Lapa 40 Graus på granngatan lockar allt fler till den bästa festen i Rio sedan glansdagarna på sextiotalet. På bakgatan Rua Joaquim Silva, där det fortfarande går att få en caipirinha för en tia, hålls spontana reggaefester och technopartyn.
På Rua da Lapa trängs gayklubbar, salsabarer, sambaställen och afrikanska diskon. För den rädda resenären finns trygga Rio Scenarium på Rua Lavradio. Nattklubben, som är inrymd i ett gammalt antikmagasin, röstades nyligen fram av tidningen Guardian som ett av världens tio bästa uteställen. Liveband alla kvällar i veckan.

Sydamerika 25-i-topp

4. Pantanal

De enorma vidderna gör att djuren får plats att leva sitt eget liv i Pantanal, världens största våtmarksområde. På sina håll höjs några områden och bildar små torra öar. Det är här djurlivet koncentreras under regnperioden. Den stora fördelen med att åka till Pantanal är att man garanterat får se djur på nära håll. Bästa sättet att upptäcka reservatet är att är hyra in sig på en lodge någonstans längs Transpantaneira, en tio mil lång grusväg med 118 broar som sträcker sig långt in i den tropiska våtmarken. Här är det nära till krokodiler, jaguarer och vilda papegojor.

5. Jericoacoara

Att färdas genom nordöstra Brasilien är som att förflyttas tillbaka till andra tider. Det torra landskapet, med brända buskar och kaktusar, svischar förbi. På kaféet på bensinstationen jobbar en tjej som bara vill därifrån. Efter timmar på olika bussar öppnas den mest soldränkta kusten i hela Sydamerika. Bäst är hippieparadiset Jericoacoara. Här blandas chica pousador med billiga hostels. Många som kommit till Jeri för några veckors avkoppling har stannat kvar och driver idag barer, säljer smycken och kan inte lämna den isolerade byn. Ett av få sätt att locka folk härifrån är en färd med beach buggy längs stranden till delstaten Maranhão. Efter tre övernattningar kommer man till funkiga São Luís, uppförd av fransmän under Louis XIV styre. Den kulturminnesmärkta stadskärnan har ännu inte fördärvats av turismen.

6. Brasília

Världens märkligaste huvudstad ligger i hjärtat av Brasilien. Staden är byggd längs två motorleder som bildar ett kors. Längs den horisontella axeln ligger bostads­sektionerna. Längs den vertikala axeln finns regeringsbyggnaderna. Eftersom bostadsaxeln är böjd likt två flygplansvingar liknar staden ett flygplan från luften. Längst bak i stjärten reser sig tv-tornet och i den andra änden ligger cockpiten med presidentpalatset och högsta domstolen. Kongressen sitter i business class. Katedralen är placerad vid höger nödutgång. Resterande delar av flygplanskroppen är ekonomiklass och utgörs av departementen. Hundraårige Oscar Niemeyers mästerverk är en dröm för arkitektur- och designintresserade.

7. Bahía

Från Salvador, det brasilianska gungets huvudstad, går det båtar ned till ett antal ljuvliga badparadis. Det är till dessa öar och halvöar som Ronaldinho och Gisele Bündchen åker när de vill vara ifred. Strandbyn Itacaré är ett hett tips. Här finns pousador i den stil som i Brasilien kallas ”hippie chic”. Det vill säga hängmattor och chardonnay i en härlig blandning på terrassen. Bahía är själva sinnebilden av Brasilien. Här föddes samban, capoeiran och det ljuvliga afrobrasilianska köket. Fiskgrytan moqueca får inte missas!
Längre ned längs kusten finns festpärlan Trancoso som lockar till sig hippa São Paulo-bor och backpackers. Hundra meter utanför stranden finns ett korallrev som bildar naturliga pooler när det är lågvatten.

8. Búzios

För att få vara ifred flydde Brigitte Bardot med sin brasilianska älskare till den okända fiskebyn Búzios i mitten av sextiotalet. Paret hyrde en fiskestuga vid strandkanten och snart kom det vackra folket från Rio de Janeiro och gjorde Búzios till Brasiliens mest berömda badort. Numera har badorten blivit en exklusiv jetsetpärla. För tre år sedan invigde det maffiga kändistemplet Nikki Beach sin filial här. Den exklusiva hotell- och klubbkedjan, med verksamhet i St Tropez, Marbella, St Barths och Hollywood, har byggt en trendig anläggning som lockar internationella stjärnor att busa i den brasilianska badorten, 18 mil norr om Rio de Janeiro. Bästa afterbeachfesten är på strandbaren Fishbone, vid Praia de Geribá.

Läs även: Sydamerika A till Ö

Sydamerika 25-i-topp

9. Manaus

Världens största djungelstad med nästan två miljoner invånare är en fuktig upplevelse. På torget mitt i stan reser sig det unika operahuset som byggdes i början av 1900-talet efter modell från Paris. Operahuset är nyligen renoverat och har fått en fast symfoniorkester som till största del består av klassiskt skolade musiker från Vitryssland. Runt torget finns stans trevligaste barer och restauranger. Från Manaus kan man ta båt till ett antal olika lodger längs Amazonasfloden. De flesta resor säljs som paket, är väldigt dyra och ger inte så mycket. Det är bättre att ta en vanlig passagerarbåt till Santarém och slå sig ned vid stadens vita sandbankar som blivit ett charterparadis mitt på floden eller besöka naturreservatet Tapajós.

ARGENTINA

10. Patagonien

Att hyra en bil och köra ned över det enorma Patagonien är en resa som slår det mesta. Skotska byar, schweiziska vyer och argentinska viner. Skidorten San Carlos de Bariloche är ett snyggt ställe att börja sin resa från när Patagonien får sommar i början av december. Snön ligger kvar på Andernas toppar och floderna är fyllda. På dagen ligger temperaturen kring tjugofem grader. Ju längre ned man kommer, desto svalare blir det.
Längst ned i Patagonien ligger El Calafate. Här finns glaciärerna som innehåller världens tredje största färskvattenreserv. Ställer man bilen och löser en biljett på båten som går ut över Lago Argentino kan man se när den isblå glaciären Perito Moreno kalvar av sig i sjön. För varje brak blir världen ett stycke is mindre. I den andra änden av sjön finns två andra glaciärer som också börjat smälta.

11. Eldslandet

Det skulle kunna vara en norsk fiskeby på Nordkalotten. Husen är små och vindarna hårda. Här ligger Ushuaia, världens syd­ligaste stad med 60 000 invånare. Landskapet är kargt och guide­böckerna varnar för kastvindarna om man ska hyra bil. Tar vinden tag i bilen ska man inte bromsa, då kan bilen välta. Har man stadsjeep ökar risken. Ushuaia är också huvudhamn för de stora iskryssningar som går till Antarktis. Resan dit är dyr och platserna är inte många. För den som inte har råd Ù�r ett båtäventyr till chilenska Punta Arenas att rekommendera. Färden går längs Beagle Canal och tar två till tre dagar, beroende på vilket båtbolag man väljer. På de karga öarna går det att se pingviner, sjöelefanter och albatrosser. Vissa båtar gör stopp längs vägen.

12. Buenos Aires

Sydamerikas mest europeiska stad sjuder av liv. I den kreativa stadsdelen Palermo trängs innovativa reklambyråer med fräcka barer och kaféer. Modernt och kolonialt, sida vid sida. Här slevar man i sig frozen-drinkar till klockan tre på natten och lullar sen hem till boutiquehotellet runt hörnet. Vill man äta bra ska man ta sig till kvarteren som kallas Palermo Hollywood. Moderna restauranger erbjuder lyxliv till en tredjedel av priset i Europa. Höjdpunkterna är vietnamesiska Green Bamboo med kitschig bar, och skandinaviska Olsen med sval, chic inredning. Är det tango man är ute efter ska man dra till slitna San Telmo och hänga på Tacenando eller El Viejo Almacén. Vill man bara ha något att dricka kan man korsa motorleden och gå in på klassiska Bar Británico, en relik från tjugotalet som har öppet dygnet runt.

CHILE

13. Valle del Colchagua

Vindalen ligger två timmar söder om Chiles huvudstad Santiago och har blivit en sydamerikansk variant av att göra en vinresa i Kalifornien. Det är modern turism på högsta nivå med hyrbilar, rustika lantgÙ?rdar och ekologisk mat. Skillnaden är att det är vildare och billigare. Ruta del Vino heter vinturen som går genom de bästa vingodsen i dalen och inte bara erbjuder provsmakning, utan också chilenska delikatesser som lamm, lax och skaldjur från Stilla havet. Två av världens bästa vinhus, Viña Casa Lapostolle och Viña Montes, ingår i rutten. Turerna utgår från staden Santa Cruz där man inte ska missa att ta en natt på ljuvliga Hotel Santa Cruz Plaza, ett smakfullt renoverat gammalt stadshotell vid torget med en poolbar som serverar kylda viner.

14. Torres del Paine

När FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon skulle värma upp inför de internationella klimatförhandlingarna på Bali förra året stack han först till ett av världens vackraste naturreservat. När han insåg att Torres del Paines majestätiska toppar fortfarande hade snö omkring sig kände han sig lugnare. Den chilenska delen av Patagonien är ett allt populärare resmäl i Sydamerika som erbjuder ljuvliga vandringar i dalgångar fyllda av färgglada blommor, gröna växter och iskalla bäckar. På kvällarna grillar man lamm eller fjordlax över elden och övernattar i stugor. Efter vandringen kan man hoppa på Navimag, den chilenska hurtigruten som avgår från den lilla hamnstaden Puerto Natales. Fyra dagar och tre nätter senare når bil- och passagerarfärjan laxstaden Puerto Montt och Panamerican High­way som löper ända upp till Panama.

15. Valparaíso

Den chilenska sjömansstaden är en blandning Sydamerika 25-i-toppav kullarna i Lissabon, Bocakvarteren i Buenos Aires och favelorna i Rio de Janeiro. Kulturminnesmärkta Valparaíso är byggd på kullar som vackert rullar ut mot havet. Varje kulle är en stadsdel med egen spårvagn som dras på räls uppför branterna. Husen är täckta av korrigerad plåt för att tåla de salta vindarna och målade i kulörta färger. Längs promenadstråket Paseo Yugoslavo är utsikten ljuvlig och här ligger några av de bästa restaurangerna och barerna. Nere i hamnen spelar gubbar och gummor dragspel på klassiska Cinzano. En bit därifrån ligger salsa­klubben La Piedra Feliz som är svettig fram till fyra på morgonen. I grannstaden Viña del Mar fortsätter sedan festen.

VENEZUELA

16. Los Roques

Hur kan man åka till charterön Isla de Margarita när Los Roques-arkipelagen, Sydamerikas Seychellerna, ligger och väntar en timme bort i propellerplan? Här finns ingen brottslighet, slum, neonblink, trängsel eller höghus. Här finns bara lummiga, sandtäckta gränder, låga hus i karibiskt klara färger, barfota flanörer och hundratals pelikaner. På huvudön Gran Roque är det till och med ont om fordon. Korallöarna är ömtåliga och tillåter bara sexhundra turister om dagen. Det bästa av allt är att mobiltäckningen inte är särskilt utbyggd och det finns endast ett par internetkaféer. Vill man koppla av är det här rätt ställe. Plan avgår varje dag från Caracas eller Isla de Margarita.

17. Angel Falls

Världens högsta vattenfall bjuder på djungeläventyr. Först flyg ut till indian­byn Canaima. Därifrån utgår jeep som kör uppför floden förbi forsen. Sedan tar avlånga motorbåtar vid för färd uppför floden. Efter några timmar kommer man fram till ett läger och vandringen mot vattenfallet kan börja. Redan från en kilometers håll börjar man höra dånet och djungeln blir tätare och fuktigare. Vid foten av fallet blir man blöt av bara vattendimman. Tittar man upp ser man en strimma av tusentals kubikmeter vatten som faller fritt från nästan tusen meters höjd. På vägen tillbaka passerar man ett läger som tillhör indianstammen yanomami. De serverar en middag på majsbröd och exotiskt kött.

Läs även: Dagens bild: Vackra El Peñón de Guatapé

COLOMBIA

18. Cartagena

En av de ljuvligaste städerna i Sydamerika. Stämningen är en blandning av Havanna, Rio de Janeiro och Bahía. På dagarna hyr man små bås på stranden eller kostar på sig en dagstur med båt ut till öarna som ligger vid korallreven. Om kvällarna dräller man runt bland gamla stans salsa­klubbar, cumbiabarer och romindränkta hål i väggen som ligger i den mest smakfullt renoverade stadskärnan från kolonialtiden i hela Sydamerika. På helgerna är Plaza de Santo Domingo en sådan kokande salsagryta att det är svårt att förstå att landet genom­lidit ett fyrtioårigt inbördeskrig. Men Cartagena har alltid varit skonat från våldet. Staden är för vacker för att förstöra. Åker man på smekmånad ska den absolut innehålla en hummer på restaurangen La Vitrola och en natt på klassiska Hotel Santa Clara.
Sydamerika 25-i-topp

19. Isla de Providencia

Den underbara dykön ligger två flygresor från Colombias coola huvudstad Bogotá. Först flyger man till huvudön San Andrés utanför Nicaragua, sedan propellerplan till den spetsiga vulkanön som tidigare tillhört det brittiska kolonialväldet. Bergen är grÙ?na och vattnet som omger världens tredje största korallrev är turkost. Korallrevet är Karibiens finaste och lockar till sig dykare från hela Sydamerika. Vid Sweet Water Beach ligger det mest omtalade dykcentret på ön, Felipes Place. Här kan man ta dykcertifikat. Den lokala delikatessen heter caracol och är en stor snäcka som smakar som en blandning mellan bläckfisk och kräfta. En kilometer ut från stranden, på tolv meters djup, står en Kristusstaty och stilar sig bland fiskarna. Det sägs att han bara dök upp där.

ECUADOR

20. Guayaquil

Ecuadors största stad var länge en av Sydamerikas sjabbigaste städer. Vid hamnen härjade rånare, knarklangare och prostituerade. Idag är området rensat och blivit Malecón 2000, ett två kilometer långt promenadstråk. Guayaquil vill åter bli ”Perla del Pacifico”, Stillahavspärlan. Självförtroendet har höjts och den slitna stadsdelen Las Peñas vimlar av restauranger som erbjuder langostino, den ecuadorianska langusten.
Från Guayaquil avgår också fartygen till ögruppen Galápagos, hundra mil utanför kusten. Resorna dit är dyra, men erbjuder en vecka lång marinsafari kring nitton öar med ett djurliv som saknar motstycke någon annanstans i världen. Den meterlånga havsödlan och den ännu större sköldpaddan finns i tusental på de världsarvsmärkta vulkanöarna i Stilla havet.

BOLIVIA

21. Potosí

Resan uppför högplatån erbjuder en av de vackraste vyerna över bergskedjan Anderna. Snöklädda berg och gröna dalar. I kolonialstaden Sucre stannar man för att äta en soppa och dricka kokate innan höjdsjukan slår till. Sedan återstår några timmar på buss innan man kommer genom ett bergspass på 4 090 meters höjd där Potosí ligger. Här grundade de spanska conquistadorerna silvergruvan som gjorde Potosí till en av världens rikaste städer på 1600-talet. Idag vittnar ett museum för silvermyntprägling och påkostade kolonialkåkar om storhetstiden. För tio dollar lockas gringos gå ned i gruvgångarna och uppleva de mörka förhållanden under vilka de förslavade indianerna dog på.

PARAGUAY

22. Asunción

Att så många långtidsresenärer drar till Paraguays huvud­stad för att vila ut har inte med stadens skönhet att göra. Det har att göra med mätningen som det brittiska ekonomiinstitutet Mercer gör varje år över prisnivån i världens huvudstäder. För sjätte året i rad kom den para­guyanska huvudstaden längst ned på listan. Asunción är världens billigaste huvudstad. För femton kronor äter du en fransk lunch. För en femma tar du en stor öl på bar. Prisnivån har gjort att en mängd européer och amerikaner som segelluffat i Karibien och rest runt i Latinamerika för länge, valt att slå sig ned här. De har öppnat barer och restauranger som gett staden ett stänk av internationell stämning.

Sydamerika 25-i-topp

URUGUAY

23. Punta del Este

Den fashionabla halvön Punta del Este har kallats för Sydamerikas Miami Beach. Under december och januari, mitt under den sydamerikanska sommaren, flyttar stora delar av Montevideos och Buenos Aires hippa nattklubbsliv ut till kaféerna längs strandpromenaden. Kändisfaktorn är hög och paparazzifotograferna jagar runt bland argentinska fotbollsstjärnor och skådespelare på semester. Tröttnar man på detta kan man dra till Punta del Diablo, femton minuter bort. Här har backpackers och surfare hittat sitt ställe längs en milslång strand där vågorna är höga och vattnet svalt. Orkar man vandra över en sandkulle en bit därifrån får man en helt egen atlantstrand på köpet.

PERU

24. Cuzco

Inkarikets kulturella navel ligger på 3 400 meters höjd över havet. Staden erbjuder kaféer med kokate på menyn och ett antal intressanta restauranger där det berömda peruanska köket visar upp sin mångfald. Peru är ju bland annat känt som potatisens ursprungsland. Men det är inte för potatisen man tar sig till Cuzco, inte heller för den tolvhörniga stenen Piedra de 12 angulos som sitter fastklämd i inkamuren. Anledningen är att ta den vaggande järnvägen upp till inkastaden Machu Picchu. En svindlande resa på åtta mil. Den bortglömda staden, som återupptäcktes först 1911, är ett av världens sju nya underverk. Söker man tillstånd av turistmyndigheten kan man vandra Inkaleden tillbaka till Cuzco. Den maoistiska gerillan har lagt ned vapnen för länge sedan.

25. Iquitos

Iquitos är något så underligt som en hamnstad mitt i djungeln. Enda sättet att ta sig hit är med flyg från Lima. Det var här den irländske gummibaronen Brian Sweeney Fitzgerald blev tokig och fick för sig att uppföra ett operahus. Historien har dramatiserats av Werner Herzog i filmen Fitzcarraldo. Idag blir man tokig av andra saker i Iquitos. Västerlänningar kommer i drivor för att dricka den psykedeliska shamandrogen ayahuasca. Den vanligaste anledningen till att komma hit är dock för att hoppa på en av båtarna som seglar nedströms längs Amazonasfloden. Det finns båtar med hytt, men det mest populära sättet är att slå sin egen hängmatta på däck. Efter sex dagar, och en mängd stopp i byar längs vägen, anlöper båten djungelmetropolen Manaus.


Text: Henrik Jönsson • 2008-11-24
ArgentinaBoliviaBrasilienChileColombiaEcuadorEl SalvadorParaguayRestipsVenezuelaBuenos AiresRio de Janeiro

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen