• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Semestervinet smakar annorlunda hemma

  Smakade amaronevinet från Toscanaresan unket när du korkade upp det hemma? Eller var sauvignon blancen inte lika frisk och fruktig hemma på terrassen som det var på vingården i Nya Zeeland?
  Nu har forskare tagit reda på varför.

  Semestervinet smakar annorlunda hemma
  Foto: Thinkstock

  Smaken på ett vin kan variera kraftigt beroende på var du befinner dig när du dricker det. Ett vin du köpte på semesterresan utomlands kan alltså smaka annorlunda hemma. Det visar forskning från Oxfords universitet i England.

  – Naturligtvis är vinet detsamma. Det enda som förändrats är miljön. Så om du vill att det ska smaka som det gjorde på semestern måste du återskapa det ögonblicket så långt som möjligt, säger Charles Spencer, professor vid Oxfords universitet till The Telegraph.

  I studien som genomfördes på uppdrag av vintillverkaren Campo Viejo kom forskarna fram till att ljud och ljus påverkar hur friskt, fruktigt eller balanserat vinet smakar.

  När vinmakaren Roberto Vicente vid Juan Alcorta fick prova sitt vin i ett laboratorium blev han förvånad över hur mycket smaken förändrades när lamporna i labbet skiftade färg.

  – Jag kunde inte avgöra att det var mitt vin i det vita ljuset och i det gröna ljuset tänkte jag: "Det här är inte mitt vin". Men när de röda lamporna tändes tänkte jag: "Herre gud, det här är ett riktigt moget vin, sött på paletten och bitterheten har försvunnit", säger Roberto Vicente till The Telegraph.

  Forskarna tror att resultaten kan förändra hur viner märks i framtiden. Förutom att informera om vilken mat de passar till skulle även rekommendationer om i vilket ljus och till vilken musik de avnjuts bäst i att kunna finnas på etiketten.

  Har du vägarna förbi London i början av maj och vill uppleva smakskillnaden på vin? Mellan den 2 och 5 maj anordnas festivalen Streets of Spain i Southbank där besökarna har möjlighet att prova viner i forskarnas färglabb.

  Läs mer:


  Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar
  5 resmål för vinälskaren
  På två hjul mellan italienska vingårdar
  5 vinresor du inte visste om
  En smakfull weekend – med mat och vin i centrum

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!