Annons
Annons
Flygplanet på bilden är inte det Katherine Tee såg, utan ett annat brinnande plan. Men ungefär så här såg det ut, det som den brittiska seglaren har beskrivit.

Flygplanet på bilden är inte det Katherine Tee såg, utan ett annat brinnande plan. Men ungefär så här såg det ut, det som den brittiska seglaren har beskrivit.

Nyhet

Seglaren såg ett brinnande plan

Brittiska Katherine Tee befann sig på en segelbåt utanför Sumatras kust när hon såg ett märkligt ljusfenomen. Det hon såg kan vara en lösning på gåtan med det försvunna malaysiska flygplanet.

Text: Per J Andersson • 2014-06-04 Uppdaterad 2021-06-23

Seglaren såg ett brinnande plan
Katherine Tee såg något som brann på himlen. Kan det vara det försvunna planet?

Det har gått mer än tre månader sedan Malaysian Airlines flight MH370 på väg från Kuala Lumpur till Peking plötsligt försvann. Nu träder en brittisk kvinna fram och berättar om en märklig iakttagelse.

– Jag såg vad som verkade vara ett plan som fattat eld. Jag tänkte att jag måste vara galen, säger Katherine Tee till den brittiska dagstidningen The Telegraph, och tillägger att det hon såg brinna hade ett orange ljus – något hon aldrig sett tidigare.

När hon och hennes man lagt till i hamnen i thailändska Phuket fick de höra om det försvunna planet. Ingen av dem hade då en tanke på att den märkliga synen kunde ha något att göra med försvinnandet. Katherine Tee antog att hon sett en meteorit. När hon senare med hjälp av GPS kollade var hon befunnit sig – och planets förmodade färd söderut blev utredarnas huvudteori – la hon ihop ett och ett.

Nu har hon lämnat sina iakttagelser till det australiska samordningscentralen som leder sökandet efter det försvunna planet. En märklig omständighet är att hon samtidigt observerade två andra plan i luften – betydligt högre upp.

– De flög åt motsatt håll och hade normala navigationsljus. Jag kom ihåg att jag tänkte att om det var ett brinnande flyg jag såg, så skulle de andra planen rapportera om det, säger hon till Telegraph.

I sin rapport till sökteamet skriver hon: “Kommer det här att hjälpa familjerna att få ett besked? Det vet jag inte. Allt jag kan bekräfta att jag har fått veta att jag var vid rätt plats vid rätt tidpunkt, så det finns en möjlighet. Men jag valde att sopa det under mattan och det mår jag dåligt över”. 

Läs mer

Artikeln i The Telegraph: “MH370 search: British sailor may be last to see lost jet after reporting ‘burning plane with trail of black smoke’ over Indian Ocean”.

Läs också

Malaysia Airlines nära konkurs.
Försvunnet plan blir bok och film.
“Allt normalt”, sa piloten – sedan försvann planet.


Text: Per J Andersson • 2014-06-04
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top