• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Svenska poliser på semester hyllas efter ingripande i New York

  De fyra svenska poliserna var på semester i New York. När ett bråk på tunnelbanan urartade trädde de fram och ingrep. Nu hyllas de som hjältar.

  Erik Näslund, Markus Åsberg, Samuel Kvarzell och Eric Jansberger lärde känna varandra på Polishögskolan och jobbar idag som poliser i Lund, Stockholm och Uppsala. 

  De hade tagit tunnelbanan och var på väg för att se musikalen Les Misérables när de hörde ett utrop i högtalarna som frågade om det fanns några poliser ombord. Då ingen reagerade ropades meddelandet ut igen och de svenska poliserna bestämde sig för att agera.

  – Det var ingen som svarade. Tåget stod still och de ropade flera gånger. Vi kände att vi var tvunga att gå och se vad som pågick, säger Markus Åsberg till Aftonbladet.

  När de började gå framåt genom vagnarna fann de anledningen till utropet. Två män var i fullt slagsmål och de såg hur en man attackerade en annan med knytnävslag. Händelsen inträffade under rusningstrafik och flera passagerare bevittnade händelsen i skräck.

  – En av killarna var ovanpå den andra så vi separerade dem, säger Markus Åsberg till New York Post.

  De svenska poliserna fick hålla ner den mer aggressiva mannen på marken i väntan på den amerikanska polisen.

  Händelsen gjorde att de hamnade på förstasidan av tidningen och de hyllas nu för sitt agerande.

  – Vi kom hit på semester och vi har bara varit här en dag. . . Vi är inga hjältar, bara turister, säger Markus Åsberg till New York Post. 

  Intresset för nyheten i USA blev så stort så att den snabbt hamnade på New Yorks post lista över mest lästa artiklar. I en uppföljande artikel förvånas även New York Post-skribenten över hur lite uppmärksamhet de fyra poliserna som kallas för ett "skandinaviskt drömteam", har fått här hemma. 

  Även 2012 blev en svensk man på semester i Chengdu, Kina uppmärksammad i internationella medier efter att han räddat en kvinna från att drunkna. Harald Göbel från Kungälv hade just ätit middag med en kollega när han såg hur bilar från räddningstjänsten skyndade till floden Jingjiang och följde efter. Där såg han hur brandmän förgäves försökte nå en kvinna som hade fallit i vattnet och höll på att sjunka. När han insåg att räddningstjänsten inte skulle nå fram till kvinnan i tid hoppade han i och förde henne till land. 

  Läs även 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!