Annons
Annons
Foto: Karl Johan Larsson

Foto: Karl Johan Larsson

Restips

Träningsresor – Blod, svett och solbränna

Glöm ständigt horisontalläge vid poolen. Nu är det träning som gäller på semestern! Vi testade en träningsresa till spanska Fuerteventura. En vecka av svett, skratt och tillstymmelse till magrutor.

Text: • 2012-06-07 Uppdaterad 2021-06-23

Kom igen! En till! Det fixar ni! En till!
Instruktören Henrik Bramsved pushar de 30-talet tränande framför honom på högljudd skånska. Micken sitter i sann Britney Spears-stil i ett headset, vilket gör att han kan följa med i rörelserna.
Ronnie Berggren, från Österskär utanför Stockholm, gör armhävningar medan hans fru, Anna, håller i benen som om hon skulle köra skottkärra.
Ronnie stönar och svetten rinner längs pannan.
Resan är en present till Anna på hennes 40-årsdag. Just här och nu ser det ut som om Ronnie Ù�nskat han köpt en slapp Maldivernasemester istället.
– Bra, snyggt! ropar Henrik i micken till den stönande, färgglada skaran som är utspridd på basketplanen.
På himlen river en blixt upp himlen. Några tunga droppar lossnar i samma stund från skyn.
– Kom igen! Det är bara regn!

Träningsresor - Blod, svett och solbränna
Pilates. Funktionell och bålstärkande träning.

En stund senare är regnet över. Himlen spricker upp i ett blått leende. Luften är klarare, friskare.
Anna gör armhävningar för kung och fosterland. Armarna darrar.
Klassen vi kör är “Bootcamp”, känd som en av de hårdare passen under Internationella träningsveckan på den gigantiska anläggningen Playitas, som ligger vid havet på kanarie­ön Furteventura.
Det finns en hel del att pröva, minst sagt. På programmet finns 130 olika pass att välja mellan. Förutom de arrangerade klasserna tillkommer också möjligheter att golfa, vindsurfa, simma, dyka och landsvägscykla.

Träningsresor - Blod, svett och solbränna
Bootcamp. Tungt, men kul!

Svenskarnas intresse för träning har exploderat. På tio år har sportbranschen dubblerat sin omsättning. Förra året såldes sport- och fritidsprodukter för 20 miljarder kronor. Omkring 500 000 löpare anmäler sig till något lopp varje år. För några år sedan var det aldrig problem att få plats
på Göteborgsvarvet. Nu gäller det att vara ute i god tid – och ha tur.
Löparresorna utgör merparten av alla träningsresor, men det finns förstås flera andra typer, till exempel aerobicsresor och styrkesträningsresor. Utöver de renodlade tränings­resorna tillkommer en stor mängd “må-bra”-resor som framför allt fokuserar på spa, yoga, massage och liknande.
Researrangören Apollo har hakat på träningsresetrenden. Playitas är deras egen anläggning.
– Vi studerar alla trender och anpassar vårt utbud efter vad våra kunder efterfrågar. Därför har vi öppnat Playitas. Här finns motions- och träningsmöjligheter för alla, från barnfamiljer till elitidrottare. Vi öppnade Playitas 2009 och har sen dess sett ett ständigt ökat intresse för träningsresor, säger Apollos informationschef Kajsa Moström.
Även andra researrangörer som Solresor, Fritidsresor och Ving har numera träningsresor i någon form i sitt utbud.

Träningsresor - Blod, svett och solbränna
Gladiatorn “Ice”, tillika instruktören Helene Ahlson.

Inne på gymmet är det dags för eftermiddagens styrkepass. För min del blir det tredje passet för dagen. Instruktören Helene Ahlson förevisar styrketräningens A och O. Bicepscurls, hantelpress ovanför huvudet, tricepspressar med rep … Jag och fotografen kör under veckan mestadels ihop med fitnessgruppen, den mer styrketräningsorienterade gruppen på Playitas. Styrketräning varvas med morgon­löpning och kostföreläsningar. De övriga passen får var
och en själv välja efter eget huvud och nyfikenhet.
– Vi fokuserar på styrka och muskelutveckling, i kombination med funktionell och konditionsbaserad träning.
Vi lär också ut kostens påverkan på träningens resultat, säger Helene och tar en klunk proteindryck ur en rosa plastshaker.
Hennes axlar är som karvade ur sten. Symmetrin perfekt. Den tid som andra spenderar i tv-soffan, spenderar hon på gymmet och i motionsspåret. Förutom att vara flerfaldig pristagare i svenska och internationella fitnesstävlingar är hon också med som gladiatorn “Ice” i tv4:s kommande nylansering av programmet Gladiatorerna.
– Träningsresor är otroligt kul. Man blir peppad, får träffa likasinnade och får mängder med tips. En del av dem som är med i år har varit med tidigare. Många håller kontakten långt efter resan är slut, säger hon.
Håkan Karlsson, från Mellbystrand, är en av dem som varit på Playitas tidigare.
– Det är kul att träffa andra med samma intresse och testa nya träningsformer. Aktiv semester är roligare än att bara ligga på stranden.

Träningsresor - Blod, svett och solbränna

På Zumbapasset, som består av latinoinpirerad dansträning, dansar Anita Ax, från Södertälje. Hon representerar den något äldre delen av träningssällskapet på Playitas. Hon är i stort och gott sällskap. Träningsresorna med Tidningen Må Bra är poppis. Anita är 68 år och detta är hennes första träningsresa.
– Jag har rest på rid- och golfresor tidigare och kände att det var dags att testa något nytt. Jag har gjort tio tjejklassiker så jag tränar en del hemma.
Anita reser som så många andra själv.
– Gemenskapen får man på plats. Det bästa är just entusiasmen och gemenskapen som uppstår. Och hänger man inte med i svängarna så är det ingen som tittar snett på en.

Träningsresor - Blod, svett och solbränna
Bootcamp och powerwalk – två av drygt 130 olika pass att välja på under Internationella träningsveckan på Playitas.

åter på Bootcamp-passet. Annas, Ronnies och de övriga deltagarnas tröjor är mörka av svett. Armhävningarna är ersatta av intensiva sprinter över basketplanen. Halva gruppen står still på ena sidan och när de får en handklapp av sin flåsande träningskamrat är det deras tur. Det är bitvis riktigt tungt. Vissa tvingas vila, men de flesta kör på.
Under veckan råder ett visst mått av nyttigt grupptryck, men det är heller inget konstigt om någon måste vila eller vill avbryta ett pass. Vissa träningsformer passar inte alla. Alla uppmuntras dock att testa nya pass och träningssätt. Det är själva tanken med alla klasserna som finns. Det ska inte bara vara en buffé av bra träning för stunden, det ska också finnas så mycket variation att alla ska kunna testa och hitta något nytt och kul.

Träningsresor - Blod, svett och solbränna

Dag tre är det välförtjänt vilodag. Generösa Sotavento Beach, cirka 45 minuter med buss från Playitas, blir paustillhåll för trötta kroppar. Vilodagen är en dag av sol, bad och ljuv eftermiddagsslummer. Det är inte mycket som rör sig snabbare än klockan på den vackra, vita stranden. En träningsresa är inte bara träning. Det finns tid för annat. Varje dag hinner jag med en timme eller två på stranden. På kvällarna bjuds det på bubblig cava, mingel och utvärdering av dagen nere vid poolen. Det blir aldrig för mycket sundhet. Det är inga hälsofreaks vi reser med, de flesta är som jag – personer som gillar att röra på sig men också att umgås.
På kvällen gör en del av fitnessgänget kroppsanalys hos sjukgymnasten Cecilia Kalla. Korta muskler, benlängd, gångstil och annat gås igenom för att hitta svagheterna som kan göra att kroppen snedbelastas i olika sammanhang. Ofta rekommenderas stretching för vissa muskelgrupper, i andra fall styrketräning.
– Jag har korta höftböjare och måste stretcha mer, berättar Anna, som dagen till ära har en massiv träningsvärk i lår och rumpa, efter Helene Ahlsons hårda benträningspass på gymmet.

Träningsresor - Blod, svett och solbränna

Med havet i ryggen och molnfri himmel ovanför huvudet drar högtalarna igång ett stenkast från stranden. Indisk dansmusik med ständigt upprepad, rytmisk refräng rullar ut över träningsplanen på hög volym. “Bollywood dance.”
Små dubbelhopp åt ena sidan, sedan åt den andra sidan, handflatorna ihop och så huvudet som far fram
och tillbaka som en uggla mellan armarna. Jag och foto­grafen skrattar tills vi kiknar. Instruktören Sara Hellman försöker få styr på deltagarnas armar och ben. Det är ofta mer indisk, otämjd orm än koordinerad dans. Det gör
förstås ingenting. Hindimusiken inspirerar att ge järnet
i vilket fall. Det är ett krävande pass. Svetten lackar och
de bara fötterna skrapas rejält flera gånger mot planens skrovliga yta.

Träningsresor - Blod, svett och solbränna

Veckan rusar på. Det är full fokus på träningen. Stress, jobbmejl och samtal hem försvinner i ett töcken av adrenalin, träningsvärk och nya vänner. Hjärnan och kroppen fylls av ny,
positiv energi.
Veckans sista pass är en blixtrande urladdning av allt. Bootcamp möter gympa, poweryoga möter pilates, karate utmanar zumba. Vulkansanden nedanför anläggningen spritter åt alla håll när det hoppas, springs och kryps.
Avskedsmiddagen blir blöt och sen. Två deltagare missar nästan flyget hem dagen efter.
Någon dag efter jag landat i Sverige ploppar det upp en inbjudan på Facebook. Fitnessgruppen har skapat en egen sida. Träningsresultat, bilder och mattips varvas med skämtsamt skryt, gliringar och inbjudningar till utmaningar och träningar.
Jag kollar min egen formstatus i badrumsspegeln. Färgen har redan börjat flagna, men något nytt finns där som jag inte sett tidigare. Magrutor. Tja, inte fullfjädrade Schenkenberg-magrutor på något sätt, men i alla fall en liten,
liten tillstymmelse till synlig bukmuskulatur. Alla som tränar vet att magrutor inte trollas fram på en vecka. Inspirationen till situpsen och löpningen kom långt innan det var dags att checka in på Playitas. Och den stannar definitivt kvar långt efter man checkat ut.


Text: • 2012-06-07
RestipsSpanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top