Annons

FOTO: VisitBerlin / Chris Martin Scholl.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska Turistbyrån
Partner

Bästa tipsen för en grön weekend i Berlin

Det är få städer i Europa, och världen, med samma härliga atmosfär som Berlin, och hur många gånger man än varit där tycks staden fortfarande ha nya saker att bjuda på. Här kommer några gröna tips på vad du inte får missa!

Text: • 2021-12-07 Uppdaterad 2021-12-25

Information angående coronapandemin. Klicka här för att ta del av aktuell information om resor till och i Tyskland under pandemin.  

Berlin är staden med lika många sidor som det finns invånare. Du kan promenera bland hippa barer och färgstarka människor, för att i nästa kvarter mötas av fina krogar och dyra butiker. Stadens tolv stadsdelar har också sin egen identitet, och när man säger att Berlin har något för alla så menar man det verkligen.

En grön oas i dubbel bemärkelse

Visste du att hela 59 procent av Berlins yta består av grönområden? Att det finns hela 2 500 parker att njuta av? Och att du har nära till vatten i stort sett oavsett var du är? På sommaren kan du ta ett dopp i någon av de många sjöarna som till exempel Wannsee i väst eller Müggelsee i öst, och om vintern kan du värma dig med glüwein på en mysig båtfärd. Dessutom är Berlinborna grymma på att skapa mysiga oaser mitt i naturen där man bara kan hänga och dricka och äta gott ihop.

Strandbistron vid Müggelsee är ett exempel på en härlig sommaroas. FOTO: VisitBerlin / Dagmar Schwelle
Upptäck Berlin på vattnet under en mysig båttur. FOTO: VisitBerlin / Dagmar Schwelle

Staden är också grön i bemärkelsen hållbar – Berlin är nämligen de gröna trendernas stad och många har anammat den gröna livsstilen, även långt innan den blev trendig. Urbant jordbruk, grönt mode och vegansk mat är bara några av alla självklara hållbara inslag, och de ökar hela tiden. Idag finns det bland annat mängder med koloniträdgårdar där invånarna odlar sin egen mat, och trädgårdsföreningar där man delar med sig av sina kunskaper. Dessutom har staden över 7 000 bikolonier som hjälper till att behålla den biologiska mångfalden!

Vill du uppleva det hållbara Berlin? GreenMe Berlin har all information du behöver för att hitta stadens hållbara pärlor, med allt ifrån restauranger och caféer till butiker, trädgårdar och evenemang. Du som är intresserad av mode kan även följa med på guidade turer till designers och butiker som jobbar med hållbart mode via Green Fashion Tours. Är du mer intresserad av stadens arkitektur kan du utforska den med Ticket B:s Green City Bike Tour.

Ta den miljövänliga cykeln genom staden. FOTO: VisitBerlin / Koschel

3 vandringsleder mitt i stan

I Berlins generösa natur finns det mängder av möjligheter för outdoor-aktiviteter som till exempel vandring. Här är fem vandringsleder som du tar dig till antingen med buss eller metron.

Havelhöhenwanderweg (Havel Heights Trail) – 10 km, lätt vandring
Vandra i en magisk natur längs Havel från Pichelberg söderut mot Grunewald och det 55 meter höga Grunewaldtornet, förbi skogsutställningen ”Wald.Berlin.Klima” (Skog.Berlin.Klimat) och slutligen fram till Wannsee frilufsbad. Kanske vågar du på att kallbada som ett avslut på vandringen?

Wuhletal-vandringsled – 15 km, lätt vandring
Denna halvdagsvandring tar dig genom naturen mitt i staden, från Eichepark vid Ahrensfelde S-Bahn-station till Köpenick S-Bahn station. Upplev biologisk mångfald, floddalen och grönområden – och den internationella trädgårdsutsällningen där du kan ta en tur med linbanan.

Drachenberg i Grunewald – 6,5 km, medelsvår vandring
Den kuperade Grundewaldskogen bjuder på en del backar, med sin höjdskillnad på lite drygt 100 meter. Börja från Grunewald S-Bahn, mot Teufelsseechaussee och vidare upp för Drachenberg. Väl på toppen kommer du få en fantastisk utsikt över staden. Fortsätt sedan mot Teufelsberg där du möts av en gammal, övergiven avlyssningsstation att utforska innan du går tillbaka till Grunewald S-Bahn igen.

Läs mer om vandringsleder i Berlin här!

Utsikten från Drachenberg till Teufelsberg.

Kultur i världsklass

Man kan ju inte prata om Berlin utan att nämna stadens breda kulturutbud, med allt ifrån fina teatrar till gömda stand up-klubbar. I den centrala stadsdelen Mitte hittar du bland annat Museiön, två operahus, sex stora teatrar och mängder med gallerier, men inte nog med det. Staden håller på att utveckla kulturutbudet ytterligare i området, och så sent som i slutet på 2020 öppnades ett nytt kulturlandmärke – det 30 000 kvadratmeter stora och fem våningar höga Humboldt Forum. Byggnaden utgör en samlingsplats för både kultur, konst och vetenskap och här kan du ta del av spännande interaktiva utställningar, vissa permanenta medan andra är tillfälliga. Här kan du absolut ta några timmar och strosa runt innan du ger dig ut på stan igen!

Humboldt Forum. FOTO: VisitBerlin/ Chris Martin Scholl

Det är dock inte bara Humboldt som ska bidra till den nya kulturkärnan i staden. Under hösten 2022 planeras invigningen av Monument to Freedom and Unity. Det är ett 50 meter långt minnesmärke utformat som en gigantisk gungbräda som ska representera den fredliga revolutionen och murens fall 1989. Du kommer kunna gå på minnesmärket, och när det står tjugo fler personer på den ena sidan så kommer brädan att börja röra sig… Hur detta kommer se ut i praktiken får vi se om ett år.

Ytterligare en höjdpunkt när det kommer till kulturen i Berlin är nyöppningen av Nya Nationalgalleriet. Det har moderniserats och byggts om under en period, men nu har den berömda stål- och glasbyggnaden av Mies van der Rohe slagit upp dörrarna igen. Den första utställningen är tillägnad den amerikanske modernisten Alexander Calder, vars mobiler i olika former är kända över hela världen.

Här kan du läsa mer om kulturen i Berlin!

Nya Nationalgalleriet. FOTO: visitBerlin / Wolfgang Scholvien

Med tåget till Berlin

Snälltågets direktnattåg till Berlin från Stockholm via Malmö. Tågen börjar rulla igen den 8 april 2022, och sedan fram till hösten 2022 och på utvalda datum under vintern. Boka redan nu på snalltaget.se. 

Du kan även ta tåget hit med SJ och Deutsche Bahn (Tyska Järnvägar). SJ lanserar en ny direktlinje från Stockholm till Tyskland (Hamburg) senast augusti 2022. Byte i Hamburg. Bokar gör du på: sj.se , bahn.com/en

På bahnhit.de kan du boka både tåg till och hotell i Berlin (tåg går dock endast att boka från en annan tågstation i Tyskland, exv. Hamburg). 

Läs mer om vad du kan se och uppleva i Berlin här!   


Text: • 2021-12-07
PartnerUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen