Annons

T.v. Hannover operahus. FOTO: HMTG / Hans Zaglitsch. T.h. Vy över Goslar. FOTO: GOSLAR marketing GmbH Filmpunktton

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska Turistbyrån
Partner

9 hållbara pärlor att upptäcka i Tyskland

Hållbart resande och gröna upplevelser blir allt populärare inslag i våra resor. Här får du tips på nio mysiga städer i Tyskland där det finns gott om grönt utbud, både vad gäller mat, boenden och upplevelser.

Text: • 2021-12-22 Uppdaterad 2022-01-02

Information angående coronapandemin. Klicka här för att ta del av aktuell information om resor till och i Tyskland under pandemin.  

Från stad till natur – Braunschweig

Till Braunschweig tar du dig smidigt med tåg från Malmö med byten i Köpenhamn, Hamburg och Hannover på drygt 8 timmar. Staden grundades av hertig Henric Lejonet av Sachsen och är än idag känd som ”Lejonets stad”. Braunschweig bjuder på en charmig stadskärna med ett vackert, historiskt torg, gott om restauranger med lokal mat och vackra parker som sträcker sig utmed floden Oker. Staden är perfekt att promenera eller cykla i tack vare dess stora nätverk av gång- och cykelvägar som kallas ”Braunschweig Ringleis” – så glöm inte sköna skor!

Kurrar det i magen? Ta dig till det mysiga Café Lüttes vid Alte Waage. De använder bara rättvisemärkta produkter eller lokalt odlade ingredienser! När du är mätt och vill ge dig ut på stan igen kan du besöka mysiga butiker, som till exempel Naturalou, Jojeco och Naturladen som säljer allt ifrån miljövänliga och rättvisemärkta inredningsdetaljer till kläder och smycken. Du kan även ta dig ut i naturen, till Riddagshausens naturskyddsområde för att njuta av lugnet, men också för att få en chans att se både fåglar, unika växter och dovhjortar.

Braunschweigst historiska torg med dess gamla, välbevarade byggnader. FOTO: Braunschweig Stadtmarketing GmbH / Johannes Berger

Första hållbara staden – Celle

Celle certifierats 2017 med utmärkelsen ”Sustainable Destination” TourCert och blev därmed den första hållbara staden i hela norra Tyskland. Celle har även en omedelbar närhet till naturen som gör det enkelt att hitta gröna upplevelser, i dubbel bemärkning. Varför inte ta en cykeltur utmed Allerradweg, en vandring genom hedlandskapet på Heidschnuckenweg, som är norra Tysklands vackraste vandringsled, eller en paddeltur på Aller? Ta även en promenad till Heilpflanzengarten, som är Europas största medicinska örtträdgård. Och på tal om örter – missa inte att testa stadens speciella örtlikör som tagits fram här i århundraden.

Men Celle är inte bara hållbar vad gäller natur och gastronomi, utan även arkitektur. Staden är nämligen en viktig del i Bauhaus-historien – den berömda skolan som skapade en nästintill tidlös design och arkitektur. Ett hett tips är att följa med på en guidad rundtur i Bauhaus´ fotspår. Vi kan inte prata om arkitektur utan att nämna stadens vackra slott också – Celle Schloss – som bara måste upplevas!

Ta en promenad i omgivningarna kring Celle Schloss. FOTO: Celle Tourismus und Marketing GmbH

Gamla anor med nya tankesätt – Göttingen

I universitetsstaden har modern vetenskap hjälpt Göttingen att alltid hålla jämna steg med tiden – och så även vad gäller hållbarhet. Här finns mängder med restauranger som erbjuder ekologisk och säsongsbetonad mat, butiker med ett brett miljövänligt utbud och gröna upplevelser. För att hitta stadens hållbara butiker kan du skaffa Göttinger Klimakarte (Klimatkortet) som guidar dig till pärlorna. Dessutom finns det många butiker som säljer produkter utan förpackningar – allt för att spara på plastavfall!

För att ta dig in i Göttingen kan du, precis som i alla andra universitetsstäder, med fördel hoppa upp på sadeln och trampa dig mellan sevärdheterna – antingen på en traditionell cykel eller på elcykel! Under sommaren är ett hett utflyktsmål Naturschwimmbad, som är en gigantisk naturlig pool i en mysig miljö där du kan njuta av picknick och svalkande dopp.

Universtity Hall i Göttingen. FOTO: Göttingen Tourismus / Lars Gerhardts

Mysig stad i Harz-regionen – Goslar

I mysiga Goslar kan du strosa bland gamla gränder och korsvirkeshus men också njuta av härliga naturupplevelser genom att vandra eller ta guidade cykelturer i regionen vid bergskedjan Harz. Varför inte testa på mountainbike uppe i bergen med utsikt över staden? Det går även att upptäcka regionen med buss eller tåg, och sover du över kan du dessutom resa gratis med HATIX.

I området är det enkelt att hitta lokalt producerat att äta tack vare märkningen ”Typical Harz”, och några ställen som har den är bageriet Bäcker Braun, bryggeriet Brauhaus Goslar och klostrets biodling Klosterimkerei Grauhof. Gillar du vegetariskt och veganskt kan du ta dig till Café-Bistro Schneeweiss & Rosenrot eller Restaurang Sopu & Soul Kitchen.

Mountainbiking i Goslar. FOTO: GMPH / Stefan Schiefer

Paddla och cykla i en sagostad – Hameln

Hameln är känd från den medeltida sägnen ”Råttfångaren i Hameln” som fick nytt liv tack vare Bröderna Grimms tolkning, och även om sagan är en viktig del av stadens identitet finns mycket annat att se. Staden ligger i ett vackert område kring Weserbergland som du bäst tar dig runt i på cykel, och kanske allra helst elcykel som finns att hyra runt om i staden. Det är även populärt att glida fram på segway för dom som vill ha ett mer originellt färdmedel. På onsdagar och lördagar måste du ta dig in till Rathausplatz (stadshustorget) där det sätts upp en stor marknad med mängder av närodlade grönsaker och godsaker att botanisera bland.

När det kommer till det hållbara utbudet står naturupplevelser högst upp på listan. Hameln är en av de städer i norra Tyskland med mest skog, men förutom att vandra i de lummiga bergen kan du även testa på forsränning eller paddling i Weser-floden för att uppleva området från vattnet.

Råttfångaren i Hameln dramatiseras framför stadens vackra korsvirkeshus. FOTO: Hameln Marketing und Tourimus / GmbH

Tysklands mest hållbara stad – Hannover

Hannover är huvudstad i delstaten Niedersachsen och fick 2018 utmärkelsen som den mest hållbara storstaden i hela Tyskland! Men något få känner till är att den också blivit upptagen i Unesco Creative Cities Network med den fina titeln “Hannover – City of music”. Staden har nämligen ett rikt kulturutbud med allt ifrån den vackra operan till mindre konserter och teatrar. Här ligger även Tysklands största och vackraste parkanläggning – barockträdgården Herrenhäuser Gärten, och som den musikstad Hannover är så sätts det ofta upp både teaterföreställningar och konserter i parken. Förutom parken är Hannover fullt av andra gröna oaser, över 1 000 kilometer cykelleder och en närhet till floderna Ihme och Leine och sjön Maschsee, där du kan testa på allt ifrån att paddla kanot eller köra rodd till att trampa runt i en trampbåt.

Ett hett tips på resan är att skaffa HannoverCard, som guidar dig till stadens hållbara utbud och hur du tar dig till dem med lokaltrafiken. Men för att ge dig ett tips redan nu så är stadsdelen Linden full av caféer, restauranger och butiker som säljer hållbara och ekologiska produkter. Sugen på kaffe? Köp en Hannoccino – stadens återanvändbara koppar för takeaway-drycker, som också blir ett perfekt minne att ta med hem från resan.

Testa på paddling mitt i Hannover. FOTO: Hannover Marketing & Tourismus GmbH

Nytänkande i en gammal stad – Hildesheim

Hildesheim grundades år 815 och är en av norra Tysklands äldsta städer. Förutom att upptäcka historiska sevärdheter här som Sankt Michaelis kyrkan och Sankt Stephans katedral, som båda står på med Unescos världsarvslista, så kan du också njuta av en fantastisk miljö. Ett populärt besöksmål är den stora veckomarknaden på stadens historiska torg där du kan hitta mängder med säsongsbetonade och ekologiska produkter som till exempel honung från stadens bin och krispig sallad från Algermissen.

Vill du inte bara äta grönt utan också bo så klimatsmart som möjligt? Ta in på Van der Valk Hotel Hildesheim, som är ett ”Certified Green Hotel” och som ligger mitt på det historiska torget, med närhet till allt. 

Veckomarknaden i Hildesheilm. FOTO: Hildesheim Marketing GmbH / Dagmar Schwelle

Med promenadavstånd till allt – Wolfenbüttel

Lilla Wolfenbüttel är en ”rättvisemärkt stad” med många grönområden som Seeligerparken och Wallanlage (vallarna). Tack vare stadens lilla yta kan du enkelt promenera mellan sevärdheterna, som Lessing-huset, Schloss Wolfenbüttel, det vackra Guelph-palatset och kanske framfört allt Jägermeisters fabrik där du också kan ta en rundvandring och prova nya Jägermeistersmaker. I Gamla stan finns över tusen korsvirkeshus att beskåda – precis som man förväntar sig av en äkta tysk småstad!

Vill du ta dig utanför stan kan du hyra en elcykel på turistbyrån, och ett hett tips är att cykla Lessing-leden som går från Wolfenbüttel till Braunschweig och tillbaka igen. Du kan också ta dig till det vackra vandringsområdet LÖWE-Pfad i Lechlumer Holz, hyra kajak längs med floden Oker eller testa på Geocatching utmed Lessing-leden.

Schloss Wolfenbüttel. FOTO: Stadt Wolfenbüttel / Christian Bierwagen

Spännande upptäckter – Autostadt i Wolfsburg

Nyfiken på hur du kan få en mer hållbar livsstil? I Volkswagens fabrik och upplevelsepark Autostadt Wolfsburg kan du besöka många spännande utställningar, däribland den flerfaldigt prisbelönta utställningen LEVEL GREEN – The idea of sustainability. På den får du på ett lekfullt, men lärorikt, sätt ta del av vilka konsekvenser klimatförändringarna och en okontrollerad resursfördelning bidrar till. Även om utställningarna kan uppehålla dig i timmar får du inte missa att ta en promenad i den stora parken också, där du bland annat kan gå igenom ”dofttunneln” som den dansk-isländska konstnären Olafur Eliasson tagit fram med över 2000 väldoftande blommor.

När det börjar kurra i magen kan du besöka någon av alla restauranger i området som serverar god mat gjord på regionala, säsongsbetonade och ekologiska råvaror. Ett hett tips är den berömda VW currywursten som går att få både i originaltappning, i ekologisk Autostadt-version eller helt vegansk.

Autostadt. FOTO: Klaus Bossemeyer

Vill du få fler tips på vad du kan upptäcka i dessa städer? Klicka här!

Med tåget till norra Tyskland

Snälltågets direktnattåg från Stockholm via Malmö till Hamburg, byte. Tågen börjar rulla igen den 8 april 2022, och sedan fram till hösten 2022 och på utvalda datum under vintern.
Boka redan nu på snalltaget.se. 

Du kan även ta tåget hit med SJ och Deutsche Bahn (Tyska Järnvägar). SJ lanserar en ny direktlinje från Stockholm till Tyskland (Hamburg) senast augusti 2022. Byte i Hamburg.
Bokar gör du på: sj.se , bahn.com/en

Här kan du läsa mer om hållbara resor till Tyskland!

Text: • 2021-12-22
PartnerUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen