Annons

FOTO: T.v: Getty Images/ Schroptschop. T.h: WFB

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska Turistbyrån
Partner

På romantisk weekend i Tysklands kanske mysigaste stad

Planerar du en romantisk weekend med någon du tycker om? Paris och Venedig i all ära, men varför inte vidga vyerna och besöka Tysklands kanske mysigaste stad Bremen istället för att njuta bland pittoreska gränder och god mat i en sagolik atmosfär?

Text: • 2021-12-13 Uppdaterad 2022-01-24

Information angående coronapandemin. Klicka här för att ta del av aktuell information om resor till och i Tyskland under pandemin.  

Hoppa ombord på tåget och ta dig och någon du tycker om till Bremen i norra Tyskland, en resa som tar cirka 7 timmar från Malmö, med byten i Köpenhamn och Hamburg. Väl här finns allt man önskar av en romantisk weekend – minnesvärda upplevelser, gott att äta och dricka, vackra miljöer och en mysig atmosfär. Och allt detta möter dig redan när tåget rullar in på stationen.

Bremen Hauptbahnhoof (centralstation) ryms i en gammal anrik tegelbyggnad från 1889, så även om stadens sevärdheter lockar så rekommenderar vi ändå dig att hänga kvar en stund på stationen för att kolla in de konstverk som finns och kanske shoppa något i någon av de 30 olika butikerna som har öppet varje dag, året om. Därefter kan ni promenera in till stadskärnan på tio minuter, eller ta er direkt till hotellet för att ladda batterierna innan ni ger er ut och upptäcker staden.  

Promenera mellan olika kvarter och sevärdheter

Bekväma skor är ett hett tips på resan eftersom staden är alldeles lagom stor för att ni ska kunna promenera mellan sevärdheterna, men även vägen mellan dem kommer bjuda på mycket. Ta bara Weserpromenaden Schlachte som exempel. Den sträcker sig utmed floden Weser och är idag ett populärt promenadstråk med en mängd restauranger och barer att pausa vid på vägen. Ni kan även hoppa ombord på någon av båtarna som går härifrån för en romantisk båttur!

Strosa utmed Weserpromenaden Schlachte.

Något ni inte får missa är att ta er till stadens historiska kvarter – Schnoorviertel. Här kan ni strosa runt i lugn och ro på de smala kullerstensgatorna bland färgglada små hus, söta små butiker och mysiga caféer att värma er på med en kopp kaffe. Kaffe är för övrigt en stor del av stadens identitet och ibland kallas Bremen för Tysklands kaffehuvudstad. Här tillverkas inte mindre än varannan kopp som dricks i landet, bland annat från varumärket Lloyd Coffee. Dessutom var det i just Bremen som det första caféet i de tysktalande länderna öppnade redan 1673.

Promenera i de mysiga Schnoorviertel. FOTO: WFB/ Jonas Ginter

Vill ni sedan fortsätta från de lugna Schnoorviertel till kvarter med mer liv kan ni ta er till det unga och hippa området Viertel (kvarteret), som ligger ett stenkast från stadskärnan. Här samlas studenter, unga och turister för att uppleva allt ifrån shopping och ett rikt kulturliv till moderna restauranger, spännande barer och inte minst – ett livligt nattliv.

Det unga kvarteret Viertel är fullt av liv, dygnet runt. FOTO: Klemm design / Jonas Ginter

Viertel börjar vid en av Bremens gröna oaser, Wallanlagen Park, där ni kan njuta av en promenad och varför inte pausa med en lunchpaus i restaurangen som finns i den unika ”kaffeväderkvarnen”. Därefter kan ni uppleva det rika kulturutbudet i närheten, som bland annat konsthallen Kunsthalle med både nutida och historiska konstverk, Gerhard Marcks-huset med en stor samling av Bauhauskonstnärens verk och Wilhelm Wagenfeldt-huset med spännande utställningar.

3 kulinariska måsten i Bremen

Vad är en romantisk weekend utan god mat och dryck? Bremen är känd för sitt kulinariska utbud och du behöver inte leta länge för att hitta mysiga restauranger och caféer. Här kan du bland annat testa på de traditionella rätterna knipp, pinkel och labskaus eller varför inte testa på att brygga din egen Bremen-öl på något av stadens bryggerier? Här är tre kulinariska upplevelser du inte får missa!

1. Bremen Ratskeller
Det går inte att prata om Bremens kulinariska utbud utan att nämna Bremen Ratskeller som ligger i det ståtliga rådhusets källare – rådhuset som tillsammans med Rolandstatyn på samma torg är ett av Unesco:s världsarv. I rådhusets anrika lokalerna har källmästarna serverat vin ända sedan 1409, och idag är vinlistan inte mindre än 70 sidor lång med 650 olika vinsorter. Här finns verkligen något för alla smaker och plånböcker. Självklart kan du beställa in god mat också att avnjuta till vinet för en ännu mer fulländad upplevelse.

Bremen vackra Rathaus (rådhus). FOTO: Lookphotos/ Guenther Bayerl

2. Markthalle Acht
Nästa tips är Markthalle Acht – Bremens matmekka. I den stora saluhallen kan du smaka på godsaker från hela världen, vilka ofta både säsongsvarierade och hållbara. Bakelser, maträtter, goda röror, bakelser och olika drycker frestar smaklökarna och dessutom brukar det spelas livemusik som höjer stämningen ytterligare. Vill du pausa mellan rätterna kan du bland annat testa på att måla din egen keramik eller spana in loppmarknaden som brukar hållas här.

Njut av mat och dryck från all världens hörn på Markthalle Acht. FOTO: WFB / Ingrid Krause.

3. Beck’s öl
3000 flaskor – det är så många flaskor Beck’s öl som öppnas varje minut runt om i världen så vi överdriver inte när vi säger att Beck’s tillhör bland de mest kända ölvarumärkena i världen. Men visste du att ölsorten kommer från Bremen? Boka in ett besök på Beck’s bryggeri och ta en rundtur för att lära dig mer om hur det bryggs – och förstås också för möjligheten att smaka den! Kan ni inte få nog av öl efter besöker finns det gott om hantverksöl i Bremen också från betydligt mindre bryggerier än Beck’s, men som håller samma höga klass.

Vill du få fler tips på måsten i Bremen? Klicka här!

Med tåget till Bremen

Snälltågets nattåg börjar rulla igen den 8 april 2022 från Stockholm till Hamburg (byte till Bremen därifrån), och sedan fram till hösten 2022 samt på utvalda datum under vintern. Boka redan nu på snalltaget.se. 
Du kan även ta tåget hit med SJ och Deutsche Bahn (Tyska Järnvägar). SJ lanserar en ny direktlinje från Stockholm till Tyskland (Hamburg) senast augusti 2022. Byte i Hamburg. Bokar gör du på: sj.se , bahn.com/en

Här kan du läsa mer om hållbara resor till Tyskland!


Text: • 2021-12-13
PartnerUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen