• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smultronställen i sydfranska Provence – en roadtrip i expressfart

  Livsnjutarmeckat Provence i södra Frankrike är känt för utsökta viner, läcker mat och behaglig vardagslunk. Bara två fullblodsidioter skulle välja att hetsuppleva regionen. Vagabonds utsända idioter hyrde en bil för att göra en blixtvisit i Provence.

  Smultronställen i sydfranska Provence – en roadtrip i expressfart
  En upplevelse i Provence behöver inte kräva allt för många dagar. Text: Christian Duan. Foto: Johan Marklund.

  Med tanke på den självpåtagna tidspressen anländer vi första anhalten, Hotel Le Mas des Gres utanför byn Lagnes, lätt jäktade. Hotellets ägare Thierry Crovara läser av våra jagade blickar och ser genast till att skruva ner tempot. Han beordrar ut oss i den prunkande köksträdgården, där vi får se på medan den korpulente mannen plockar grönsaker till kvällens middag. Med sin rondör, sitt leende och sitt svarta långa hår uppsatt i knut är Thierry på pricken lik Pippis sjörövarpappa Efraim Långstrump. Han rör sig likadant också, rultigt och långsamt.

  – Detta är ett hotel au naturelle, förklarar han. Allt varmvatten kommer från solpaneler på taket. 

  Thierry hukar sig över en trälåda med basilika, salvia, citronmeliss, gräslök, timjan och rosmarin. 

  – Jag får köpa lite persilja då och då, annars är jag själv­försörjd, säger han. Vi befinner ju oss i Frankrikes trädgård.

  Thierry räcker mig en kvist rosmarin. Sedan ser han uppfordrande på mig medan jag för den till näsan.

  Doften är visserligen enorm, men har vi tid för sådant här?

  Regionens informella »landskapsrätt«, grönsaksröran ratatouille, kan tillagas på en miljon olika sätt. Thierry Crovara hör till dem som fräser auberginen separat, så att det inte ska komma vatten i anrättningen.

  Regionens informella "landskapsrätt", grönsaksröran ratatouille, kan tillagas på en miljon olika sätt. Thierry Crovara hör till dem som fräser auberginen separat, så att det inte ska komma vatten i anrättningen.

  Eftersom vi bestämt oss för att trotsa konventionell visdom och expressuppleva Provence på tre dygn är vi helt inställda på en rivstart. Startpunkten är noga utvald. Från lanthotellet är det nära till Fontaine de Vaucluse, där man kan bada i en vak omringad av kalkstensklippor, och en kort bilfärd bort ligger Avignon med dess världsarvsmärkta stadskärna. Ändå bestämmer vi oss för att spendera hela förmiddagen i Thierrys sällskap. Det klosterlika lugn som råder på hans hotell är både smittsamt och välgörande. På byggnadens framsida, en terrakottafärgad fasad med turkosa träluckor för fönstren, ligger ett pensionärspar och lögar sig vid poolen. De ser nästan döda ut där de slumrar på rödvitrandiga solbäddar. 

  Vilka högoktaniga äventyr vi tar oss för? Vi följer med Thierry till växthuset för att plocka pumpor till en soppa, sedan bär det av till köket där vi ser honom ringla sin egentillverkade olivolja i en traktörpanna. Han låter nästan parodiskt fransk när han på tv-kocksmanér förklarar allt han gör.

  First … some öliv öil!

  Reportaget fortsätter på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!