• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Maldiverna – träningsresa i paradiset

  Joggande, simmande och snorklande tog vi oss an obebodda sandatoller och korallrev med akvariumklart vatten. Under en vecka till havs fick vi uppleva ett annat Maldiverna, långt ifrån dekadens och överdådiga lyxhotell.

  Maldiverna – träningsresa i paradiset
  Hög puls bland paradisöar. Rubrikbild: Shutterstock/IBL | Foto i reportaget: Johanna Jackson

  Inbitna sandknott surrar kring benen. Havssaltet från simturen in till ön har börjat lägga sig som ett extra lager på huden och kliar och skaver vid joggingkläderna som envist vägrar torka på grund av den höga luftfuktigheten. Ändå är vi på gott humör. Energin som så ofta skapas när en likasinnad grupp får möta sina passioner är påtaglig.   

  Vi står samlade i skuggan i en cirkel på en av Maldivernas cirka 200 bebodda öar. 

  Hälsoprofilen Jonas Colting lägger upp passet för dagen. Att han har passerat 40-strecket märks inte det minsta. Hans muskler är lika väl­svarvade som på Michelangelos David och glänser redan av svett i förmiddagssolen.  

  – Undvik att ta för långa steg och landa alltid med foten under kroppen. Tänk att ni springer på glödande kol. Var snabba och reaktiva. Kvicka, kvicka fötter. Det viktigaste är att inte fastna i ett långsamt rörelsemönster, säger han och tillägger: 

  – Men framför allt, man blir inte bra på att springa genom att plugga tekniker och läsa teori. Det man blir bra av är att springa mycket.

  Swimrun i tropikerna. Jonas Colting. Foto: Johanna Jackson

  Swimrun i tropikerna.

  Under en vecka ska vi åka båt mellan bebodda öar och ensliga sandatoller omringade av Indiska oceanens turkos­färgade vatten. Minst två, tre träningspass med främst löpning och simning om dagen är tanken, fler om det ges möjlig­het. En av coacherna som följer med är dess­utom yoga­instruktör och vi har blivit lovade morgonpass på båttaket om väder och vind tillåter. 

  Det är en blandad skara som för några dagar sedan checkade in på de två liveaboard-båtarna som då låg ankrade utanför flygplatsön. Havet såg man direkt när man klev ut i ankomsthallen. I horisonten, bortom ett sund, tronade Maldivernas skyskrapor upp sig i huvud­staden Male, som ligger på en ö bredvid flygplatsen. Det är mitt på dagen men decemberhimlen är tung och mörk av regn. 

  Solnedgång vid Lackadivsjön. Foto: Johanna Jackson

  Solnedgång vid Lackadivsjön.

  För att ta oss ut till båtarna ska vi åka med små jollar som ligger och guppar ungefär 20 meter utanför terminalen. Både vi och bagage översköljs av regn och havsvatten och när vi tar av oss skorna för att kliva ombord på vad som ska bli vårt hem den kommande veckan är vi dyngblöta. 

  – Det var inte alls så här jag tänkte mig Maldiverna, suckar en av mina medresenärer. 

  Det är högsäsong. Egentligen borde det inte regna. Hade man som jag kollat väderprognosen innan skulle man dock ha sett de små regnfyllda molnen som låg på rad och varslade om oväder. Men man kan ju inte bli sur på lite regn när man är på Maldiverna, resonerade jag.

  Aktiva resor är inget nytt. Men intresset, och kanske främst expo­neringen i media, samt utbudet hos arrangörerna har ökat lavinartat de senare åren. 

  Hos Apollo, som driver Playitas på Fuerteventura – ett av Europas största sport­­­hotell – har man märkt av att trä­nings­­­­­­resandet blivit populärt. Den gigantiska an­läggningen har plats för 1 200­ per­soner och är nästan alltid full­­­­bokad. För åtta år sedan var det annorlunda. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!