Annons
Annons
I den sydliga indiska delstaten Kerala är det gott om såväl ayurvediska sjukhus som mer lyxiga ayurvediska hotell. Foto: Jonas Gratzer

I den sydliga indiska delstaten Kerala är det gott om såväl ayurvediska sjukhus som mer lyxiga ayurvediska hotell. Foto: Jonas Gratzer

Indien

Ayurveda i indiska Kerala

Varför inte kombinera semesterresan med en helande retreat? I sydindiska Kerala ordineras massage, yoga, vegetarisk mat och örtmediciner under de vajande kokospalmerna.

Text: Per J Andersson • 2020-09-30 Uppdaterad 2022-09-12

Ljummen olja som doftar lakrits och kokos ringlas över min kropp. Sedan börjar massören med långa, svepande rörelser att bearbeta de stela musklerna. Masserandet skickar välbehagliga rysningar genom min redan rejält oljiga kropp, medan de rykande rökelsestickorna doftar sött och Indiska oceanen mullrar utanför det öppna fönstret.

Ayurveda i indiska Kerala
Somatheeram health resort är omgiven av en prunkande tropisk trädgård med paradisvibbar. Foto: Jonas Gratzer

Det är första dagen av sju på Somatheeram health resort i indiska Kerala. Jag är redan en annan människa. Ännu inte pånyttfödd, men under inflytande av hormoner som gör att såväl min småstela kontors- och resekropp som min vardagsstress och existentiella småångest är på väg att mildras.

Det ayurvediska hälsohemmet består av ett tjugotal bungalower belägna i en sluttande trädgård som sträcker sig mot en djup och lång sandstrand mot havet. Jag promenerar i denna Edens lustgård där gräset, blommorna och buskarna ångar av fukt.

En plötslig regnskur. Palmer som rister i havsbrisen. En stor grön kokosnöt som faller med en dov duns. Och sedan drar molnen bort och ersätts av en brännande sol. Går från restaurangen till poolen, vidare till yogasalen och därefter kiosken som serverar tiffin, alltså mellanmål,i form av te och indiska snacks (knubbiga bananer och nyfriterade pakoras). Och sedan tillbaka till mitt rum inrymt i en egen liten bungalow med väggar, tak och golv i mörkt trä i traditionell sydindisk nalukattu-stil.

Jag har fullt upp i må-bra-fabriken. Dagsschemat är intensivt, utan att kännas stressigt. Allt jag har att göra på dagarna handlar ju om att öka mitt välbefinnande. Sådan lyx! Massage, yoga och buffémåltider med ayurvediskt tillagad mat avlöser varandra.

Ayurveda i indiska Kerala
Utanför ayurvedaresorten mullrar Indiska oceanen. Foto: Jonas Gratzer

Ayurveda, som är sanskrit för ”vetande om livet”, är inget nypåhittat kommersiellt hälsokoncept, utan en mångtusenårig indisk tradition av idéer om att rätt livsval skapar balans och hälsa. Det betyder ofta – men inte alltid – vegetarisk mat, ört- och växtmediciner, massage med oljor som anses verkningsfulla mot olika åkommor.

Låter det flummigt? De som misstror allt utom västerländsk skolmedicin är ofta skeptiska. Men många ayurvedadoktorer är dubbellärda. Har både gått en lång utbildning i traditionell indisk medicin och är legitimerade vanliga läkare. Och de ayurvedaläkare jag pratat med på tre olika hälsohem är noga med att påpeka att det ena inte utesluter det andra.

Ayurveda handlar om att skaffa sig en livsstil som på lång sikt gör att man håller sig friskare snarare än att bota plötsliga trauman, som en uppflammande inflammation, vilket västerländsk medicin är bättre på att snabbt få bukt med.

Ayurveda i indiska Kerala
Vagabonds utsände kategoriseras som vata och pittha och får behandlingar därefter. Foto: Jonas Gratzer

Min vistelse på Somatheeram health resort börjar som alla andras – med ett besök hos ayurvedadoktorn. Min heter K Sobhiana. Hon tar blodtryck och puls, kollar efter beläggningar på tungan, väger mig och gör en del andra saker som alla andra vanliga doktorer gör. Men frågeformuläret jag får fylla i kan göra vilken rationell västerlänning som helst misstänksam, i alla fall om man är van vid att hålla isär frågor som rör kroppen med dem som rör själen. Är du lyckligt gift? lyder en av frågorna, följd av: Hur är din sexualdrift? Ditt sexliv? Är du optimist eller pessimist? Minns du dina drömmar?

Jag svarar så troget jag kan och får till slut en kategorisering. Jag är pittha och vata men däremot inte kapha (se guiden i slutet av reportaget). Men jag bryr mig inte så mycket om hur de kategoriserar mig, bara det får mig att må bra.

Ayurveda i indiska Kerala
Tropisk hälsokur i Kerala. Foto: Jonas Gratzer
Ayurveda i indiska Kerala
Det ayurvediska hälsohemmet som Vagabonds Per J Andersson besöker består av ett tjugotal bungalower belägna i en sluttande trädgård med en lång sandstrand runt hörnet. Foto: Jonas Gratzer

Efter första dagens behandling går jag barfota över det mörka trägolvet, insvept i en mjuk bomullsbadrock. Sätter mig i en fåtölj och serveras ett glas starkt ingefärste. Tropiska fåglar skriker i träden. Kroppen och håret är fett och blankt. Varenda muskel i kroppen avspänd på ett sätt som jag inte upplevt på länge. Näsborrarna fulla av doften från de anisdoftande oljorna som hälldes ur kärl med lång pip som såg ut som arabiska kaffepannor.

Somatheeram, med 30 år på nacken, är inte bara ett bungalowhotell med hälsoprofil, utan också ett certifierat retreat center, vilket innebär att man enligt indisk lag har rätt att kalla sig sjukhus. Ett väldigt lyxigt sådant. Alla intryck är angenäma och ingenstans luktar det desinfektionssprit – snarare sött och kryddigt av tropiska blommor, varma oljor och örter.

Kunskapen om hur man botar krämpor med hjälp av vad som växer i djungeln är uråldrig. De gamla recepten är inristade i palmblad, som i tusentals år varit den rådande metoden för dokumentering, även om man de senaste åren har skannat och digitaliserat dem.

– Hade jag ont i magen gick min farmor ut i trädgården och plockade några löv och gav mig att äta. Hade jag huvudvärk kunde hon gnida in bladen i mitt huvud. Hon visste precis, berättar Suresh John Jacob, hälsocentrets manager – som inte är hindu, utan kristen protestant, vilket säger en hel del om att ayurveda inte har någon koppling till någon särskild religion.

Ayurveda i indiska Kerala
Ayurveda handlar om att skaffa sig en livsstil som på lång sikt gör att man håller sig friskare. Foto: Jonas Gratzer

Ayurveda är individbaserat. Efter doktorns undersökning av vilken människotyp man är följer råd om vilken kost, örtmedicin och massage som passar just mig. Två personer med samma åkomma men med olika psyke och kroppsform ordineras därför olika kurer.

Effekten är inte omedelbar. Först efter flera dagar på det indiska hälsohemmet börjar jag känna av de radikalt förändrade matvanor, örtmedicinerna och behandlingarna. Avsaknaden av stimulerande substanser som kaffe, öl och socker gör att jag dag två får huvudvärk, bara för att dag tre känna mig på samma gång lättare i kroppen och piggare i huvudet än när jag anlände. Min indiska doktor menar att det beror på att jag avgiftats, att kroppen renats och att min blodcirkulation ökat. Värken var ett friskhetstecken.

Ayurveda i indiska Kerala
Doktor K Sobhiana kollar hälsan innan behandlingarna börjar. Foto: Jonas Gratzer

Tidigt varje morgon är det yoga. Yogasalen har tak och bambujalusiväggar som vinden, ljuden och dofterna far igenom. Utifrån den prunkande trädgården hör jag kråkor kraxa, parakiter skrika, åskan mullra, regn droppa. Allt är så intensivt grönt och skimrande klart att det känns som om jag klivit i en filtermodifierad Instagrambild.

’? Inhale deeply, exhale completely, säger yogaläraren.

Jag gör som hon säger och kopplar bort civilisationsljuden från det intilliggande samhället och den kristna sången från strandkyrkan, mjuka ljud som låter overkliga som om de kom från en avlägsen radioapparat.

Efter några minuter är jag inne i min egen bubbla och hör bara min egen andning

Vill du veta mer om ayurveda?

Läs mer: Allt du behöver veta om ayurveda i Kerala

Diu: Indiens okända party-ö

Guide till indiska Ökenexpressen

10 bästa platserna du måste besöka på Sri Lanka

Allt du behöver veta om ayurveda i Kerala


Text: Per J Andersson • 2020-09-30
IndienRestipsInför resanKerala

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen