Annons
Annons
Smakfullt i basaren. Foto: Anders G Warne.

Smakfullt i basaren. Foto: Anders G Warne.

Iran

Guide till Iran

Vagabonds guide till en rundresa i Iran.

Text: Karin Wallén • 2017-06-26 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta: Iran

Huvudstad: Teheran.
Invånare: ca 75 miljoner.
Språk: persiska (farsi) och flera minoritetsspråk.
Religion: islam (shia) är statsreligion, men en minoritet bekänner sig också till bland annat bahai, kristendomen, judendomen och zoroastrismen.
Valuta: 100 000 iransk rial ≈ 27 kr.
Landsnummer: 98.
Tidsskillnad: +1,5 tim.
Bäst tid att resa: vår, försommar och höst, för att undvika sommarhettan. Vintern är förstås bäst om du gillar skidåkning.

 

Resa hit

Det går att få riktigt billiga flyg-biljetter till Teheran. Med till exempel Turkish Airlines, Austrian Airlines, Qatar Airlines eller Pegasus Airlines kan du få en t/r-biljett för runt 2 000 kr. Eftersom Iran är stort kan det vara en bra idé att flyga in till en stad och ut ur en annan, om man ska gÙ�ra en rundresa. Men då blir flygbiljetten aningen dyrare. Är du lite mer äventyrligt lagd kan du flyga till Istanbul, ta dagtåget till Ankara och hoppa på Trans Asia Express till Teheran. Det avgår varje onsdagsmorgon och anländer till den iranska huvudstaden på fredagskvällen – en tågresa på drygt 80 timmar (boka på iranrail.net).

Två svenska arrangörer som kör rundresor i Iran är Ciran (ciran.se) och Läs och Res (lasochres.se).

Resa runt

I Teheran: Här finns t-bana som är enkel att använda. Skyltning på engelska finns för varje station. Det finns bemannade kassor och det går att köpa biljett för olika antal resor. Priset är cirka 5 500 rial per resa vilket motsvarar 1,50 kr. Första och sista vagnen är för enbart kvinnor, men man får som kvinna även resa i de andra vagnarna.

I landet: Bussarna som går mellan landets städer är uppdelade så att en del av bussen är för män och en för kvinnor. Men de så kallade vip-bussarna som går längre sträckor har inte samma tydliga åtskillnad mellan könen. De långa bussresorna är bekväma, inkluderar ofta något att äta och dricka, och går även på natten. Dessutom är de billiga. För knappa 60 kronor kommer du från Teheran till Esfahan. Ett bussbolag som har information på engelska på hemsidan Ù�r Royall Safar Iranian, seirosafar.ir Biljettköp kan annars göras direkt på busstationerna. 

Tåg är också billigt, och kan bokas på stationerna. Läs mer om tågresor och boka på iranrail.net. Iran är ett stort land och det går förstås också att flyga inrikes med bland annat Iranair (iranair.com). Kolla också inrikesflyg på tcharter.ir.

Hotellen är ofta behjälpliga med att boka resor åt dig om du bor hos dem.

 

Guide till Iran
Rosa moskén, Shiraz.

Bo

Gollestan Hotell, Hafez Avenue i Teheran, Prisvärt boende nära Golestan Palace, den stora bazaren och t-banestationen Hassan Abad. Dubbelrum ca 600 kr. Tel 21-667 114 17, gollestanhotel.com

Abbasi Hotel, Amadegah Street i Esfahan, Stans finaste och Irans äldsta hotell, som till och med lockar en del besökare som en sevärdhet i sig. Hotellet har både en äldre, extra ståndsmässig del, och en nyare, inte lika charmig del. Från 1 000 kr för dubbelrum.
Tel 031-322 26 10, abbasihotel.ir.

Kohan Hotel, Emam Street/Alley 40 i Yazd. Mysigt traditionellt hotell av lite enklare standard men med mycket charm, i gamla stan. Ca 500 kr för dubbelrum. Tel 353-621 24 85, kohanhotel.ir/en.

Karim Khan Hotel, Roodaki Street i Shiraz. Välskött hotell med gångavstånd till bazaren. Ca 500 kr för dubbelrum. Tel 0713-224 31 99, en.karimkhanhotel.com

Guide till Iran
Bahare (t v) och hennes kompisar på coola Roberto Café i Teheran. Facebook är blockerat av staten men alla använder Instagram.

Äta och dricka

Alkoholfri öl finns på många ställen. Inte sällan spetsad med någon smak, till exempel citron eller persika, vilket gör att det smakar mer cider än öl. Den traditionella yoghurtdrycken doogh är syrlig och lite salt och vanligt förekommande till maten.

Den vanligaste maten du kommer att stöta på ute på gatan är kebab, alltså grillspett med till exempel lamm eller kyckling. Men på senare år har även den persiska husmanskosten börjat ta steget ut till restaurangernas menyer. Maten innehåller många kryddor men känns sällan stark. Saffran och gurkmeja används flitigt. Naturligtvis skiljer sig matkulturen lite åt beroende på var du befinner dig också – det finns gott om influenser från bland annat Turkiet, Kurdistan och Azerbajdzjan. 

Man äter flera rätter tillsammans, ofta grytor tillsammans med sallader, yoghurt och naturligtvis ris – med eller utan saffran. I hemmet äter man traditionellt på golvet, där allt dukas fram på en duk som man lägger på en matta i rummet. Där sitter sedan alla samlade runt maten och tar för sig av rätterna. 

Några kända rätter är fesenjoon (eller fesenjan), som är en kycklinggryta med valnöt och granatäppelsås, auberginegrytan khoresh bademjan och tahdig, som är riset längst ner i kastrullen, som på grund av värmen och oljan blivit krispigt och kladdigt, och är betydligt godare än det låter.

Tre sköna kaféer i Teheran

1. Roberto Café

Några barer där alkoholen flödar hittar du inte i Iran. Men kaféer med bra kaffe har blivit allt vanligare på senare tid, i detta land där te annars är den traditionellt föredragna drycken. Roberto Café är stället där de riktiga kaffenördarna får sitt lystmäte tillfredsställt, av baristamästare som kan allt om tryck, bönor och droppteknik. Men också kan göra en alldeles vanlig latte om du vill.

• no. 4, 2nd Boustan, Pasdaran Avenue. Instagram: @roberto.cafe

2. Vadi Cafe

På nedervåningen inne i shoppinggallerian Eskar ligger Vadi Cafe. Hit går trendmedvetna unga Teheranbor för att ta en espressobaserad kaffe och kanske en bit minipizza. Designen är cool och modern men ändå avslappnad, och stämningen trevlig.

• Eskar building, Mirdamad Street, 

3. Musikmuseet

Inne på Music Museum of Iran i norra Teheran hittar du inte bara musik och traditionella persiska musikinstrument, utan också ett fint kafé där inomhus och utomhus flyter ihop i en lummig kram under sommarsäsongen. Här sitter gängen runt borden och skvallrar om det senaste över en kaffedrink.

• Moozeh Alley, Maghsoud Beyk Street, Tajrish. musicmuseum.ir 

Guide till Iran
Vindtorn i Yazd.

Helgdagar

I Iran är det inte lördag och söndag som är helgdagar, utan torsdag och fredag. Det innebär förstås att allt inte är öppet som vanligt dessa dagar. Värt att lägga på minnet.

Valuta & prisläge

Valutan heter rial, men nästan överallt anges priser i toman. Det betyder att du ska lägga på en nolla på priset. Eftersom iranska priser alltid handlar om tusental, så betyder det i praktiken att det kan stå till exempel 10 000, vilket i själva verket är toman, vilket innebär att priset egentligen är 100 000 rial. Fråga alltid för säkerhets skull om priset är i toman eller rial.

Det går inte att använda internationella bankkort i Iran, därför måste du ta med kontanter som räcker för alla utlägg under resan. Dollar och euro fungerar, och du kan växla till iranska rial på plats.

Det vanligaste är att använda växlings-kontor, inte banker. Det kostar mindre att växla på dessa växlingskontor jämfört med på flygplatsen. Du finner växlingskontor i hotellkvarter och i anslutning till basaren i varje stad.  

En halvliters vattenflaska kostar 5 000 rial, vilket motsvarar ca 1,40 kr. På en vanlig lite enklare restaurang kostar en maträtt ca 40 kr. Inträdet till de flesta sevärdheter är 100 000 eller 200 000 rial, alltså runt 40 kr.

Visum

För att få turistvisum för upp till 90 dagar vänder du dig till Irans ambassad i Stockholm, stockholm.mfa.ir. Passet får inte innehålla stämplar från Israel, Gaza eller Västbanken. 

Som svensk medborgare ska du enligt reglerna även kunna få kortare turistvisum vid ankomst till Iran, men det har ibland uppstått problem med det förfarandet. 

Svenska medborgare med iranskt ursprung kan riskera att få sina pass indragna av myndigheterna i Iran. Svenska ambassaden i Iran kan i sådant fall utfärda ett nytt svenskt pass, men har begränsade möjligheter att hjälpa till vid utresa, eftersom särskilt utresevisum krävs. swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Teheran

Guide till Iran

Iran: Rundresa i gästfrihetens land

Miniguide: Vandra i Iran


Text: Karin Wallén • 2017-06-26
IranGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen