Annons
Annons
En kinesisk bonde fångad i naturen – eller en skådespelare med sitt dresserade djur placerad i rätt vinkel? Foto: Gettyimages.

En kinesisk bonde fångad i naturen – eller en skådespelare med sitt dresserade djur placerad i rätt vinkel? Foto: Gettyimages.

Kina

Staden i Kina som blivit viral – men allt är fake

Fotografierna av den kinesiska landsbygden lockar fotofantaster från hela världen. Staden Xiapu har blivit en av landets mest virala destinationer. Men allt är iscensatt!

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-08-07 Uppdaterad 2021-09-13

Xiapu ligger i Fujian-provinsen i Kina. En avlägsen plats som för några år sedan kämpade med att få dit turister. Sedan hände något. Perfekta bilder av platsen började spridas på nätet. Bilder av vattenbufflar under vackra trädkronor, fiskare med färgglada fiskenät i perfekta vinklar och gäss i dimslöjor som såg ut att dansa. 

Haken? Allt är arrangerat! Lokalborna agerar skådespelare i form av bönder och fiskare, dimman är skapad av en man utanför bild, fiskenäten färgade för att skapa en harmonisk färgkombiantion och gässen dresserade.

Trots att allt är arrangerat står turisterna på kö för att få ta den perfekta bilden av en kinesisk landsbygdsidyll. New York Times rapporterar om Liu Weishun som har hand om en av foto-attraktionerna i staden, där enorma fiskenät fotas i perfekt vinkel. Han har runt 500 besökare varje dag som köar för att få ta ett foto för 25 kronor. Vissa betalar extra för en modell som ror förbi i stråhatt – instruerad förstås av Liu via en walkie-talkie.

Men för en del kommer det som en chock att allt är påhittat. Liu berättar för New York Times att när en del hör att allt är iscensatt kan han se hur deras härta sjunker lite.

”Så ibland brukar jag bara säga att ’oh, det är bara inte rätt säsong just nu’ för att göra dem lite gladare.”

Quiz: Testa dina kunskaper om Kina

Konstgjord måne ska lysa upp stad i Kina

Redaktionens favoriter: Kinas gula dimhöljda berg


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-08-07
KinaNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen