Hotellet Sivalai har Koh Muks bästa läge.

Hotellet Sivalai har Koh Muks bästa läge.

Restips

5 sköna öar i södra Thailand

Med Koh Lanta som nav kan du ta båten till ett mikrokosmos av natursköna, kolugna öar med vit sand, kristallklart vatten och korallrev. Vi har valt ut fem favoriter i Krabis och Trangs skärgård.

Text: Per J Andersson • 2014-01-24

Koh Muk (Koh Mook)

En platt ö nära fastlandet med ljusa vackra stränder och flera fina bungalowhotell. Dessutom en by med bofasta invånare och därmed en gnutta vardagsliv mitt i semesterlugnet. Vackrast belägen är
Sivalai Resort som ligger på öns spektakulärt vackra sydliga, sandiga udde.

På norra delen av ön finns fantasieggande Tham Morakot, eller smaragdgrottan (emerald cave) som den också kallas. Ett 80 meter långt svavelluktande bergrum där havet sörplar och gurglar som om det vore Odysseus fruktade Karybdis-monster och stalaktiterna når ner till vattenytan. Grottan mynnar ut i ett mikroinnanhav med strand och några kvadratmeter land med träd och buskar – allt omgivet av 30 meter höga bergväggar. Inte undra på att forna tiders pirater använde den hemliga stranden inne i berget som gömma för stöldgods.

Ta sig hit: Båt från Kuantungku på fastlandet. Färjor som går från Koh Lipe i söder via Koh Lanta till Phuket i norr lägger till här, bland annat Tiger Line.

5 sköna öar i södra Thailand
Thailändsk rauk. Nordsidan av Koh Muk är lodrät och rymmer arkipelagens häftigaste grotta.

Koh Ha (Koh Haa)

Tre mil väster om Koh Lanta ligger Koh Ha, som egentligen är tre öar och två champinjonliknande klippor. På ön råder total stiltje, här finns bara en liten lagun med en välvd ljusgul sandstrand och ett förfallet solskydd i bambu. Inga restauranger, inga hotell, inte ens en kiosk som säljer vatten.

Allt händer istället ombord på utflyktsbåtar och under ytan. I vattnen runt öarna finns både bra dykning och snorkling med sikt på upp till 30 meter. Blå koraller, kattfiskar, muränor, papegojfiskar – och ibland rockor och revhajar. På största ön, Koh Ha Yai, finns en serie grottor med ett stort grottrum som kallas Katedralen som du kan dyka in i. 

Ta sig hit: Med utflyktsbåt från Saladan eller Kantiang Bay på Koh Lanta. En heldag kostar 400 kr för snorklare och det dubbla för dykare, inklusive två dyk, frukost och lunch. Go Dive, Kontiki, Lanta Divers, Scubafish med flera kör utflykter.

5 sköna öar i södra Thailand
Sol & bad står på schemat de flesta av dagarna.

Koh Ngai (Koh Hai)

Ö utan bofast befolkning, utan vägar, bilar och mopeder, men med ett tiotal bungalowhotell längs den gudomligt vackra stranden. Vit sand, kristallklart vatten och långgrunt och därmed barnvänligt ända ut till korallrevet 40 meter från land. Vid lågvatten på morgon och eftermiddag vadar du med vatten till knäna ända ut till revet. Mayalay Resort mitt på stranden har övärldens bästa panaeng curry.

Ta sig hit: Tiger Line och snabba och lyxiga Bundhaya Speedboat med flera. Eller hyr egen långsvansbåt med förare från Ban Koh Lanta eller Saladan.

5 sköna öar i södra Thailand
Koh Ngai. Luta dig tillbaka och njut.

Koh Jum

En liten ö norr om Koh Lanta, en gång i tiden befolkad av sjözigenare, chow lair, och exilkineser. Först därefter kom thailändarna. Idag är de tre folkgrupperna hyfsat integrerade med varandra. Här finns fiske­byn Ban Koh Jum med 1 500 bofasta, ett tjugotal bungalowhotell, kajakuthyrning och dykfirman Blue Juice Divers.

Så sent som 2008 fick ön elektricitet, men ännu härskar lugnet. Inget festande och ingen hög musik, enbart vågskvalp och palmsus.

Ta sig hit: Under högsäsong (november–maj) lägger Krabi–Koh Lanta-båtarna till på ön. Du kan också ta båt hit från Ban Laem Kruat på fastlandet söder om Krabi.

5 sköna öar i södra Thailand
Stjärnspäckat. Under ytan döljer sig exotiska skatter.

Koh Kradan

En fyra gånger en kilometer liten skogsklädd ö kantad av ljusa stränder och korallrev och två bra dykplatser, Pink Ridge och Eastern Drift. Ön är vacker så att det gör ont, vilket många tycker: antalet hotell och turister blir fler för varje år. Tyvärr är många bungalow-anläggningar ganska själlösa.
Här råder samma stiltje som på andra öar i Krabis och Trangs skärgård: paddla kajak, snorkla, dyk, läs, ät, spela backgammon och … ja, det var precis allt som erbjuds.

Ta sig hit: Båt från Kuantungku på fastlandet. Tigerline, med flera rederier lägger till här på sina rutter mellan Phuket och Koh Lipe.

5 sköna öar i södra Thailand
Utanför Koh Kradans stränder gömmer sig fina korallrev. Foto: Istock.

Thailands bästa dykning

Stort quiz: Hur mycket kan du om Thailand?

Öliv i Thailand – lugna dagar på Koh Yao


Text: Per J Andersson • 2014-01-24
RestipsThailandKo Lanta

Scroll to Top