Foto: Thinkstock.

Foto: Thinkstock.

Nyhet

”Därför har polisen börjat trakassera turister i Bangkok”

Rapporter om trakasserier och utpressningar mot turister i Bangkok har ökat.

Text: Johanna Jackson • 2015-01-26 Uppdaterad 2015-01-26

Incidenter då den thailändska polisen trakasserat turister och bosatta utlänningar och genomfört omotiverade förhör i Bangkok har ökat rejält efter militärkuppen förra året den 22 maj. Det skriver det amerikanska nyhetsmagasinet Time

Bland annat ska turister ha blivit stoppade, kroppsvisiterade och tvingade till att ta urintest mitt på gatan. Enligt antikorruptionspolitikern Chuwit Kamolvisit är det även vanligt att turister får betala höga böter för nedskräpning och andra mindre företeelser.

– Om du går till Sukhumvit Road (en av Bangkoks största huvudgator), kan du se poliser som letar efter turister som röker eller slänger fimpar på marken, sen ber de dem om deras pass och får dem att betala 2 000 baht (lite över 500 kronor). Jag ser det hända hela tiden, säger han till Time.

Påståendena backas upp från flera håll: i mitten av januari skrev den lokala tidningen Bangkok Post om en amerikansk affärsman som säger sig blivit stoppad av sex polismän. Först sökte de igenom hans ägodelar och därefter tvingade de honom att ta ett kisstest mitt på gatan framför restauranger och förbipasserade fotgängare. Efter att testet visat negativt lämnade de honom.  

– Förnedringen kom först då de beordrade mig att ta kisstestet, jag kände mig väldigt sårbar, säger affärsmannen som vill vara anonym till Bangkok Post.

Den amerikanska affärsmannens historia är bara ett av exemplen som har rapporterats av de lokala nyheterna, och på forum och Twitter växer antalet inlägg som vittnar om liknande händelser.  

Journalisten Ian Lloyd Neubauer som skrivit artikeln i Time berättar att han också blivit gripen. Han återger hur han blev gripen på julaftonskvällen och hur en polis skakade en påse vitt pulver framför honom och påstod att det var hans. Om han betalade en summa på motsvarande 125 000 kronor så skulle han släppas. Efter att ha identifierat sig själv som journalist och vägrat att betala fick han spendera en natt på en lokal polisstation och släpptes först efter att han krävt att få tala med sin ambassad och gått med på att göra ett drogtest.

En teori för den ökande korruptionen, enligt en politisk analytiker som Time pratat med, är att det är ett nytt sätt för de lågavlönade poliserna att öka sina inkomster på, nu när militären stramat åt regleringen av Bangkoks gatuförsäljare, som annars varit ett mål för de korrupta poliserna.

Bangkok Post ger däremot en mer positiv bild av läget. Enligt tidningen har incidenterna minskat sedan början av året efter att ett officiellt möte mellan turister och representanter från polisen ägde rum som resulterade i att ett häfte med turisters rättigheter distribuerades runt om i staden på populära tillhåll för turister. 

Läs mer:


Text: Johanna Jackson • 2015-01-26
NyhetThailandBangkok
Scroll to Top