Charmiga byn Avlemonas. Foto: Istock

Charmiga byn Avlemonas. Foto: Istock

Grekland

Därför kallas den grekiska ön för “Lilla Australien”

Få känner till ön Kythera. Men för de öluffare som hittar hit väntar eukalyptusdoftande skogar, dolda vattenfall, ståtliga ruiner och grekiska byar besparade av massturism.

Text: Johanna Jackson • 2015-04-18

Under antiken var Kythera tillägnad kärleksgudinnan Afrodite men i modern tid tillhör den australiensarna, eller nästan. Efter andra världskriget när fattigdom var utbredd skedde en massavflyttning från ön och idag uppskattar man att så många som 50 000 australiensare har rötter från ön enbart i Sydney.

Många av dessa är flitiga besökare av släktens tidigare hemvister och banden mellan länderna visar sig i subtila detaljer – en varningskylt för kängurus på ön, inplanterade eukalyptusträd eller ett hotell som bär öns namn i Canberra.

Därför kallas den grekiska ön för
Från Chora leder vägen ner till Kapsali.

Ön ligger utanför Peloponnesos sydkust och är relativt oupptäckt av turister. Bland Kytheras 60-tal byar är det glest mellan hotellen och du blir snabbt tjenis med lokalbefolkningen. 

I Gerakari-skogen på öns norra sida kan du vandra runt bland tallar och eukalyptusträd. Små röda smultronträdsfrukter bryter av mot det gröna här och där. Trädet som blommar och bär frukt året om hittar du lite varstans i skogen och frukterna är ätbara. Intetsägande till smaken men god som sylt och i bakverk.

Därför kallas den grekiska ön för
Kaladistranden drygt 15 kilometer norr om Kapsali. Foto: Istock

Med utgångspunkt i byn Mylopotamos på öns västkust kan du vandra upp mot den övergivna kyrkan Panagia Orfani på en stig som kantas av vattenfall, gamla kvarnar och stenbroar.

Därför kallas den grekiska ön för
Vattenfallen i Mylopotamos. Foto: Istock

I huvudbyn Chora kan du frossa av konditoriet Fossas berömda bakverk eller så tar du en vandring eller taxi ner till turistfavoriten Kapsali för njuta av en kall öl eller en cocktail efter en dag på stranden på Band Landra. Baren ligger precis vid strandkanten och är en samlingsplats med hög puls och skön atmosfär som håller i sig fram till småtimmarna. 

Ta dig runt

Hyr bil, vespa eller cykel, bussarna på ön går oregelbundet och det finns inte många turer. Var lite mer uppmärksam på vägen under juli och augusti när australiensarna, som är vana vid vänstertrafik, intar ön.

Ta dig hit:

Flyg till ön från Aten avgår dagligen eller från Zakhyntos med två avgångar i veckan. Flygresan tar cirka 45–55 minuter. Från Neapoli (Peloponnesos), Piraeus (Aten) och Kissamos (Kreta) avgår färjor under högsäsong, se mer på visitkythera.gr

Läs även:

Användbara länkar: aegeanair.com / kytherahiking.com

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago

Greklands vackraste stränder kommer få dig att längta till sommaren

Greklands 10 bästa öar – hitta ön som passar dig


Text: Johanna Jackson • 2015-04-18
GreklandRestipsGrekiska Veckor

Scroll to Top