Svenskarna har Islandsfeber. Reykjavik i skymning. Foto: Istock.

Svenskarna har Islandsfeber. Reykjavik i skymning. Foto: Istock.

Island

Efter framgångarna i EM – svensk rusning till Island

I sommar fick Nice ett uppsving tack vare fotbollssugna fans och så fort det stod klart att Zlatan skulle byta klubb ökade bokningarna till Manchester lavinartat. Fotbollen har större påverkan på svenskarnas resevanor än man kanske skulle tro. Nu ser även Island EM-effekten.

Text: Johanna Jackson • 2016-07-05

Lilla Island chockade fotbollsvärlden med sin framfart när nationen tog sig hela vägen till kvartsfinal. I söndags tog framgångssagan slut men intresset för det vidunderliga landet i norr lever vidare. 

EM har gjort att allt fler svenskar vill besöka landet och nu rapporterar bÙ�de resebyråer och söksajter att intresset för Island har ökat. Resebyrån Ticket såg att bokningarna under fotbolls-EM ökade med hela 30 procent jämfört med samma period i fjol.

– Islänningarnas kämpaglöd under EM har skapat en stor nyfikenhet på det karga landet i norr. Men det är inte främst fotbollsupplevelser som väntar de som lockas till Island efter EM. Island bjuder på ett magiskt landskap med vulkaner och forsar, en spännande matkultur och äventyr som till exempel islandshästturer och valskådning, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.  

Även flygsöksajterna Momondo och Skyscanner har sett ett massivt uppsving av intresset – i juni ökade sökningarna på Island på de båda sajterna med 40 respektive 61 procent jämfört med fjolåret.

– Lars Lagerbäck och hans landslag har verkligen lyckats dra svenskarnas intresse till Island. Deras framgångar i EM har definitivt resulterat i en längtan att besöka Islands varma källor och Reykjaviks kulturella utbud, kommenterar Robin Eriksson, Nordenchef på Momondo.

– Om du är intresserad av att besöka Island, tänk på att resa under antingen augusti eller januari. Skyscanners data visar att de årets två billigaste månader och att flygbiljetterna då kostar i genomsnitt 2 600 kronor tur och retur, säger Samantha Ayles, PR Manager på Skyscanner.

Island: Roadtrip landet runt

Världens bästa valskådning

Topplista: Svenskarnas favoritsprit i taxfree-butiken

Isländska lågprisbolaget WOW air gör Sverigepremiär


Text: Johanna Jackson • 2016-07-05
IslandNyhet

Scroll to Top