Annons
Annons
Italienskt vinlandskap

Vinresa genom Italien innebär en hel del vackra landskap, utsökt vin och besök på vingårdar. Foto: Sara Milletti/Archivio Ente Turismo

Italien

4 unika vinupplevelser i Italien

Italienska vinresor bjuder på vacker natur, urgamla anor, modern arkitektur och så klart utsökta viner! Vi tar en svängom i vinlandet och listar 4 unika upplevelser.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-10-25 Uppdaterad 2022-10-25

Upplev Unesco-märkt vinkultur

Vindistriktet Langhe-Roero-Monferrato breder ut sin grönska runt om Alba, Asti och Alessandria. Här finns vackra lantgårdar som välkomnar till såväl restaurangbesök som övernattningar. Sedan 2014 är områdets vinodlarkultur även med på Unescos världsarvslista.

Under marken i Canelli gömmer sig kilometerlånga vinkällare med valv där bland annat storfavoriterna Barolo och Barbaresco produceras. Att vandra och cykla mellan byarna och vinfälten är en uppskattad aktivitet. Även det nytänkande vinmuseet WiMu i Barolo är värt ett besök. Mellan oktober och november firas den hyllade vita tryffeln med en festival i Alba. Det är en tilldragelse för dedikerade gourmeter.

Världsarvslistat – Italiens vinlandskap är en kulturell skatt. Foto: Mikael Masoero/Archivio Ente Turismo

Prosecco bland rullande kullar

Under 2019 tillkom ytterligare ett av Italiens vindistrikt på Unescos lista – ett litet område runt byarna Conegliano och Valdobbiadene strax norr om Venedig där äkta prosecco produceras. Prosecco är alltså inte det italienska namnet på allt mousserande vin utan har en strikt geografisk begränsning. DOCG är den italienska ursprungsbeteckningen, och här hittar du den på proseccoflaskornas etiketter. De vackert böljande vinfälten breder ut sig över de sista kullarna innan de dramatiska Dolomiterna tar vid. Dolomiterna finns även de listade hos Unesco, men som ett naturens under.

När du vill upptäcka regionen kan du med fördel utgå från staden Treviso, en oupptäckt pärla med kanaler och småstadsliv.

Läs mer: Treviso är ett Venedig i miniatyr

Rullande kullar övergår i mäktiga berg. Foto: Lorenzo Brugnera

Design & arkitektur på vingården

Spännande ny design integreras med det historiska vinarvet och gör besöket på vingårdar extra spännande. Släktträd med tusenåriga rötter pryder till exempel minimalistiska väggar hos Antinori i Chiantidistriktet, Cantina Tramin i Sudtirol-Alto Adige har tilldelats pris vid Arkitekturbiennalen i Venedig, och på vandring mellan vinfälten korsas din väg ofta av spännande installationer som Barolo-kapellet, ett glatt utropstecken mitt i det gröna.

Cerettos svävande provsmakningsrum i Piemonte, Lunellis anläggning Castelbuono i Umbria som får dig att tro på flygande tefat eller Frescobaldis Tenuta Ammiraglia som ger intryck av ett svävande skepp i det toskanska landskapet är ytterligare exempel på spännande designuttryck.

Cantina Tramin är en av de äldsta vinproducenterna i Alto Adige. Foto: Florian Andergasse
Lunellis anläggning Castelbuono i Umbria kallas Carapace. Foto: Tenute Lunelli

Utrotningshotad vindruva

Friuli-Venezia Giulia är en autonom region i nordöstra Italien på gränsen till Slovenien. Den största staden är Trieste men för vinfantasten är Viktigast och kanske vackrast är Oslaviaområdet med sitt kulliga landskap där man kan besöka vingårdar som RadikonGravner eller Dario Princic, alla med slovenskt ursprung. Josko Gravner är en legend som odlar enligt den biodynamiska metoden i stora amforor nedgrävda i källaren.

Men missa inte ett besök hos Ronchi di Cilla och familjen Rapuzzi. Här kan du prova den nästan utrotningshotade druvsorten Schioppettino.

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Utsökt över Friuli Venezia Giulia. Foto: GettyImages

Text: Helle Kikerpuu • 2022-10-25
ItalienMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen