Annons
Annons
Hamnen i Sperlonga. Foto: Istock.

Hamnen i Sperlonga. Foto: Istock.

Italien

7 trevliga avstickare från Rom

Den eviga staden Rom har ingen brist på varken sevärdheter eller upplevelser. Men kanske vill du maxa din semester med en liten utflykt? Vi har listat sju förslag på trevliga avstickare från Rom.

Text: Johanna Jackson • 2018-03-28 Uppdaterad 2022-05-15

1. Neapel

Utforska de myllrande gränderna, prova den världsberömda pizzan och insup de många intrycken som ruffigt charmiga Neapel bjuder på. Från Neapel går det också att ta sig vidare med en 25 minuters tågresa söderut till det arkeologiska undret Pompeji, även om det då tenderar att bli en dagsutflykt i det längsta laget. 7 trevliga avstickare från Rom

Foto: Istock.

Ta sig till Neapel: Från Roma Termini går snabbtåg som tar cirka en timme och tio minuter. Vill man åka vidare till Pompeji måste man byta station i Neapel. Ju tidigare i förväg du bokar desto billigare brukar biljetterna bli. Boka på trenitalia.com

2. Santa Marinella

Byt ut citypulsen i Rom mot en dag på stranden! Det finns kuststäder närmare Rom, som Ostia, men stränderna vid Santa Marinella, norr om Rom, tenderar att vara snäppet mindre fullproppade. Här finns mysiga fisk- och skaldjursrestauranger och klart vatten. Inte långt från Santa Marinella ligger ytterligare en kustpärla – Santa Severa, som man kan ta sig till med en taxiresa på 10 minuter. Förutom flertalet strandklubbar, där man betalar för att använda en solstol finns även en del gratisstränder.

7 trevliga avstickare från Rom
Foto: Bigstock

Ta sig till Santa Marinella : Tåg avgår flera gånger i timmen från Roms största stationer och tar mellan 30 och 60 minuter. Från stationen är det cirka 10 minuters promenad ner till vattnet.

3. Tivoli

Vackra romerska villor, pampig arkitektur och romantiska trädgårdar – Tivoli är en dröm både för historieälskare och de som bara allmänt uppskattar sköna omgivningar. Staden omgärdas av mjuka böljande kullar och lockar med två världsarv: ruinerna efter Hadrianus Villa som byggdes på 100-talet samt 1500-tals palatset Villa d’Este. Palatset ligger på en höjd och smyckas med sprudlande fontäner och storslagna terrasser.

7 trevliga avstickare från Rom
Villa d’Este. Foto: Istock.

Ta sig till Tivoli: Regionaltåg från Roma Termini eller Roma Tiburtina som tar mellan 30 och 40 minuter.

4. Orvieto

Historiska Orvieto tronar på en bergig plattform med utsikt över vingårdar och vackra landskap som påminner om Toscana. Staden som beboddes redan av etruskerna ligger i regionen Umbrien, nordväst om Rom. Staden är känd för sina torra vita viner, den gotiska kyrkan och de underjordiska gångerna som döljs under marken.

7 trevliga avstickare från Rom
Foto: Istock

Ta sig till Orvieto: Snabb- eller regionaltåg som tar en timme och 20 minuter.

5. Florens

Den vackra renässansstaden Florens förtjänar naturligtvis mer än bara en dag, men vill man göra en avstickare hit från Rom så går det. Du hinner inte med allt på en dag, men kommer kunna checka av några av de viktigaste sevärdheterna. Ett tips är att förboka biljetter till en eller två av attraktioner som du helst vill besöka.

Läs även: Guide till Florens – redaktörens favoriter för cityresan

7 trevliga avstickare från Rom
Foto: Istock.

Ta sig till Florens: Snabbtåg från Rom tar cirka 1 timme och 30 minuter.

6. Sperlonga

Den vita fiskebyn Sperlonga ligger ungefär mittemellan Rom och Neapel. Här finns fashionabla butiker, mysiga kaféer och en charmig stadskärna – och stränder förstås. En lång kustremsa delas på mitten av ett vackert torn som rymmer ett litet museum. En annan sevärdhet i närheten är ruinerna av en romersk villa vid havet.

7 trevliga avstickare från Rom
Foto: Istock

Ta sig till Sperlonga: Tåg från Roms Termini-station till Fondi-Sperlonga eller Formia-Gaeta, därefter buss eller taxi. Total restid ligger på cirka 1 timme och fyrtio minuter.

7. Gaeta

Drygt 16 kilometer norr om Sperlonga ligger en annan intressant badort – Gaeta. Här kan du koppla av på stränder omgivna av klippformationer. En annan populär aktivitet är att vandra i naturparken Monte Orlando som ligger på den spektakulära halvön som sträcker sig ut ur havet.

7 trevliga avstickare från Rom
Foto: Istock.

Ta sig till Gaeta: Tåg från Rom tar cirka 1 timme och 23 minuter, från stationen Formia-Gaeta fortsätt med buss.


Text: Johanna Jackson • 2018-03-28
ItalienRestipsGuideRom

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen