Annons
Annons

Få tips om hur du bokar en resa till Italiens mindre kända delar. Foto: Johan Marklund.

Italien

Guide till Abruzzo – Italiens okända region

Toscana, Veneto och Sicilien i all ära – kanske är du redo att se något nytt av Italien? Abruzzo ligger vid Italiens östra kust och är till och med okänd bland många italienare. Här får du vår guide till regionen som bjuder på björnar, berg och bad!

Text: Fredrik Brändström • 2022-08-02 Uppdaterad 2022-08-02

Snabbfakta – Abruzzo

Landsnummer: +39.
Tidsskillnad: Ingen.
Invånare: Knappt 1,3 miljoner i hela Abruzzo.
Huvudort: L’Aquila.
Största stad: Pescara, ca 120 000 invånare.
Högsta topp: Corno Grande, 2 912 m ö h.
Valuta: Euro.
Bäst tid att resa: April–juni, september–oktober har behagligast temperatur.

Läs även vårt reportage från Abruzzo!

Rocca Calascio, strax utanför Santo Stefano. Foto: Johan Marklund.

Att göra i Abruzzo

1. Cykla längs kusten

Via Verde dei Trabocchi är ett gammalt tågspår som gjorts om till en populär cykelrutt som startar i badorten San Vito Chietino och löper drygt en mil söderut. Passerar längs flera typiska trabbochi, bryggorna som numera ofta gjorts om till restauranger. Hyr cykel hos Noleggio Biciclette.

2. Spana på björn & varg

Följ med en guide upp i bergen och sök efter de stora vilddjuren. Även om man inte ser några djur så är det en naturupplevelse. Man kan även boka in en övernattning i en refugio. Boka på Ecotur.

3. Ta tåget

Vill du uppleva en vacker tågresa genom Abruzzos natur så passa på att ta en tur med det historiska tåget La Transiberiana. Det startar i byn Sulmona och slutar i Castel de Sangro. Kolla tidtabell hos La Transiberiana.

4. Vandra i nationalparker

Abruzzo har tre stora nationalparker och en outsinlig variation av vandringsleder. Sulmona, Pescasseroli och Santo Stefano di Sessanio är bra baser för dagsturer.

Via Verde heter kustens populära cykelstråk. Foto: Johan Marklund.

4 hotell i Abruzzo

1. Sextantio

Sextantio är ett spektakulärt boende i medeltidsbyn Santo Stefano di Sessanio. Här bor man i varsamt renoverade stenhus som ligger utspridda över hela byn. Mycket atmosfäriskt! Från 1 800 kr/natt.

2. Villa Alfonsina

Villa Alfonsina ligger nära kusten och drivs av ett svenskt par som kan mycket om området. Pris ca 800 kr/natt. Bokas på info@abruzzoactivities.se.

3. La Porta Dei Parchi

Mycket enkelt boende på agriturismo i byn Anversa Degli Abruzzi. Inget man besöker enbart för boendets skull, men att äta middag hos La Porta Dei Parchi rekommenderas och då passar det bra att sova över. Pris ca 800 kr/natt.

4. La Chiave Dei Trabocchi

La Chiave Dei Trabocchi är ett fyrstjärnigt hotell med privat strand i badorten San Vito Chietino. Ca 1 500 kr/natt.

Adoptera ett får på bioagriturismon La Porta dei Parchi. Foto: Johan Marklund.

Äta & dricka

Maten i Abruzzo går åt det rustika hållet, men nivån på råvaror och tillagning gör en sällan besviken. Vid kusten dominerar fisk och skaldjur medan det uppe i bergen är mycket lamm. Som i alla italienska regioner finns här specialiteter, som spaghetti alla chitarra, tunn pasta som ser ut som gitarrsträngar, och arrosticini, grillspett på lamm som grillas över öppen eld, är en annan vanlig rätt. Husvinet är ofta Montepulciano d’Abruzzo, som är den vanligaste druvan och även en av regionens största exportvaror. Regionens mest namnkunniga restaurang är 3-­stjärniga Michelinkrogen Reale som drivs av stjärnkocken Niko Romito.

Så reser du till Abruzzo

Enklast är att flyga till Rom och hyra bil på flygplatsen. Norwe­gian och SAS flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn. Från flygplatsen i Rom till Abruzzo tar det cirka 2 timmar med bil. Det går även att ta sig till Abruzzo med tåg. Byt i Rom och ta ett tåg till kuststaden Pescara, en resa på drygt 3 tim. För att uppleva Abruzzo rekommenderas att ha en egen bil på plats, kollektivtra­fik finns men är inte ett särskilt smidigt sätt att resa runt om man vill ta sig till mindre byar.

Illustration: Kim Appelbom.

Text: Fredrik Brändström • 2022-08-02
ItalienRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen