Annons
Annons

Comosjön är ett av Norditaliens vackra dragplåster. Foto:GettyImages

Italien

Norra Italiens vackraste platser till din bucketlista

Missa inte Italiens nordliga breddgrader. Här finns vackra sjöar med fantastiska öar, höga bergstoppar, spännande städer och vackra vindistrikt.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-23 Uppdaterad 2024-06-23

1. Lago di Braies

Sjön ligger på 1500 meters höjd i italienska Dolomiterna och lockar besökare med sitt turkosgröna vatten omringat av höga berg. Vandra runt sjön (ca 1 timme), hyr en roddbåt och spana in det gamla kapellet från 1904 som ligger vid sjöns västra kant.

Läs mer: Bästa tipsen för att vandra i Dolomiterna

Mäkta vackra bergsutsikter vid Lago di Braies. Foto: GettyImages

2. Sirmione

Södra Gardasjön besitter några av norra Italiens vackraste platser, men Sirmione är något alldeles speciellt. Några sevärdheter är bland annat borgen Castello Scaligero från 1200-talet och Grotte di Catullo, ruinerna av en romersk villa som började byggas i slutet av första århundradet f.Kr.

Sagolikt vackra Sirmione i södra Gardasjön har omkring 6000 invånare. Foto: GettyImages

3. Borromeiska öarna

Lago Maggiore är en långsträckt bergssjö vars södra del ligger i Italien och norra i Schweiz. På den italienska sidan finns de drömska Borromeiska öarna. Namnet är taget från adelsätten Borromeo, som ägt öarna sedan 1200-talet. Isola Bella är den största ön och det tog 40 år att förvandla den en gång klippiga ön med fiskebyar till den ståtliga slott- och trädgårdsoas det är idag. Kollar du närmare ser du att öns utformning än tänkt att likna ett skepp. Slottet och kajen som för och den upphöjda trädgårdsterrassen som akter.

Läs mer: Upptäck Italiens pittoreska öar i Lago Maggiore

Borromeiska öarna ligger som ett litet pärlband i Lago Maggiore. Foto: GettyImages
Den största ön Isola Bella. Man kan besöka ögruppen från staden Stresa. Foto: GettyImages

4. Langhe

De böljande kullarna norr och söder om staden Alba utgör det världsarvsklassade vindistriktet Langhe i regionen Piemonte. Regionen kan brösta sig med flertalet vindistrikt, men Langhe har flera ess i rockärmen. Här växer nebbiolodruvan som ger de mest berömda vinerna, Barolo och Barbaresco. Förutom vackra vinbeklädda kullar finnan många andra natursköna vyer och det duggar tätt med pittoreska byar att besöka.

Läs mer: Norra Italiens vackraste byar – 6 favoriter

Vinbyn Barolo ligger inbäddat bland vinrankor i Langhe. Foto: GettyImages

5. Sacro Monte di Varese

Mellan de båda sjöarna Lago Maggiore och Comosjön ligger staden Varese och ”Sacro Monte di Varese”. Sacri Monti består av nio kapell belägna på heliga berg iPiemonte och Lombardiet byggda under 1500-talet och under 1600-talet. Precis som de åtta andra heliga bergen är sluttningen upp till Sacro Monte di Varese kantad av en serie kapell med scener från Jesu liv, Jungfru Maria eller helgon i form av målningar eller skulpturer.

Världsarvslistad och helig, Sacro Monte di Varese lockar både pilgrimer och turister. Foto: GettyImages
Inget fel på den här utsikten. Foto: GettyImages

6.Comosjön

Italiens tredje största sjö efter Garda­sjön och Maggioresjön. Comosjöns speciella form, tänk dig ett smalt uppochnervända Y, gör att sjön ibland ser ut som en djupt fjord som gröper sin genom de omkringliggande bergen. Hit har den italienska adeln och välbeställda kändisar begett sig i århundraden. Vackra städer och byar kantar sjön från norr till söder.

Skippa turisttäta Bellagio och bege dig istället till Varenna eller Menaggio som båda ligger 15 minuters båttur från Bellagio. Knappast oupptäckta men lite mindre kommers.

Från Varenna kan man enkelt ta sig med båt till de närliggande byarna Tremezzo, Menaggio och Bellagio. Foto: GettyImages

7. Bologna

Charmen med Italiens sjunde största stad, Bologna, är att den lyckas vara både storstad och samtidigt inge en bykänsla. Man kan sitta på piazza Maggiore, strosa under de kilometerlånga arkaderna, njuta av regionens världskända kök och ändå inte bli utmattad av tung trafik eller en jäktande stadspuls. Huvudstaden i regionen Emilia-Romagna är vacker och angenäm att besöka.

Läs mer: Därför ska din nästa resa till Italien gå till Bologna

Packa väskorna – nästa resa går till Bologna. Foto: GettyImages

8. Venedig

Att ta med massturismens mekka eller inte? Det är frågan för alla listor som denna. Men det går inte obemärkt förbi, att Venedig är otroligt vackert. Och även om man under högsäsong kan hitta tomma gator och torg, bara man viker av från de upptrampade turiststigarna, kvarstår problemet – massturismen. Åk hellre under lågsäsongen. Hösten, och till och med vintern, kan vara otroligt romantisk. Men lite varmare klädsel vandrar man genom den fantastiska staden, ibland genom dimma och ibland i regn. Njut av värmande pasta och rödvin inne på de trivsamma restaurangerna.

Läs mer: Venedig – upptäck staden under lågsäsong

Klassiska bilden av norra Italiens pärla – Venedig. Foto: GettyImages
Lite kallare på lågsäsong men fortfarande vackert. Foto: Unsplash/Evan Bollag

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-23
ItalienRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen