Annons
Annons
Strosa längs Gran Vía på markhöjd – eller sikta högre och ta dig upp till någon av takbarerna som kantar boulevarden.

Strosa längs Gran Vía på markhöjd – eller sikta högre och ta dig upp till någon av takbarerna som kantar boulevarden.

Restips

24 timmar i Madrid – ett dygn i Spaniens partystad

Madrid är en legendarisk partystad som även bjuder på konst och eleganta boulevarder. Gör dig redo för ett soligt dygn i Spaniens huvudstad!

Text: Johanna Jackson • 2015-10-21 Uppdaterad 2021-06-23

23.00 På med finskjortan

Efter att ha landat med kvällsflyget, ta en taxi till hotellet för en snabb dusch innan du utforskar utelivet. Här finns gott om megaklubbar som det sju våningar höga Kapital (Calle de Atocha 125), men även terazzas – barer under öppen himmel, som är öppna långt in på morgontimmarna. För ett bra utbud av terazzas, åk till det trendiga området Malasaña och börja på Bar Arco (Huertas 9).

24 timmar i Madrid – ett dygn i Spaniens partystad
”Vamos a bailar!” I Madrid håller nattklubbarna öppet långt in på morgonkvisten. Foto: Johanna Jackson.

10.30 Brunchdags

Dags att ladda batterierna efter gårdagens eskapader! På La Rollerie (Calle de Atocha 20) kan du välja bland annat mellan den traditionella katalanska frukosten pa amb tomàquet eller våfflor med glass. Gott kaffe och fräscha juicer finns. 

24 timmar i Madrid – ett dygn i Spaniens partystad
Frukost på mysiga La Rollerie. Foto: Johanna Jackson.

12.00 Kolla på konst 

Pradomuseet har över 7 000 konstverk i sina samlingar. Här skulle konstälskaren kunna spendera flera dagar. Goya, Velasquez och andra spanska klassiker finns förstås representerade. Om moderna namn som Picasso och Dalí lockar mer ligger Museo Reina Sofía en kort promenad bort. 

13.30 Skön stadspark

Nära Pradomuseet ligger Retiroparken – en av Madrids största och vackraste parker. Hyr en roddbåt i sjön, besök rosenträdgården, kolla på de vackra monumenten och slå dig ner vid vattnet för en glass. 

24 timmar i Madrid – ett dygn i Spaniens partystad
I Retiroparken kan du se vad som sägs vara den enda offentliga statyn av djävulen. Fuente del Ángel Caído, eller monumentet över den fallna ängeln ligger i den södra delen av parken på en passande höjd på 666 meter över havet. Foto: Thinkstock.

14.30 Madrids gräddhylla

Ta tunnelbanan till Puerta del Sol och vandra ner till vackra Plaza de Santa Ana. Området har länge varit en välbevarad hemlighet hos Madrids grädda men börjar nu sakta men säkert även florera i allt fler turisters medvetande. På torget som kantas av pampiga hus trängs tapasbarer och restauranger där du kan slappa under stora solparasoll. 

16.00 Utsikt över takåsarna 

Låt inte den första anblicken av baren på toppen av Círculo de Bellas Artes (Calle de Alcalá 42) lura dig. Trots att det ofta är kö på vägen upp och att du måste betala en entréavgift på 3 euro så är det absolut värt ett besök. Väl uppe möts du av svårslagna vyer, flera olika sitt- och lounge-områden och förvånansvärt prisvärd öl. 

24 timmar i Madrid – ett dygn i Spaniens partystad
Från taket på Círculo de Bellas Arets får du utsikt över Gran Via. Foto: Johanna Jackson.

17.30 Fönstershoppa

Den ekonomiska krisen märks inte bland Gran Vías ståtliga byggnader där den ena internationella butiken efter den andra poppar upp. I höst slår lågprisvaruhuset Primark upp sina portar och för inte så länge sedan öppnades en av Europas största Apple-butiker på närliggande Puerta del Sol. Fönstershoppa och njut av stadslivet. 

19.00 Tapas och sangria

Sväng av Gran Vía och bege dig till inomhus-marknaden Mercado de San Miguel för en aperitivo. Här finns ett gigantiskt utbud av tapas och en charmig huller-om-buller-atmosfär under de mörka stålbjälkarna som bär upp taket. Du kan ta en drink här inne men sangrian ute på torget är snäppet bättre.

24 timmar i Madrid – ett dygn i Spaniens partystad
Tapas i mängder på Mercado de San Miguel. Foto: Thinkstock.
24 timmar i Madrid – ett dygn i Spaniens partystad
Empanadas,praliner, oliver, ostron, sushi, burrata– allt finns på Mercado de San Miguel. Foto: Johanna Jackson.

22.00 Sen middag i La Latina

Under kvällarna är kvarteret La Latina som en enda stor utomhusfest. En trevlig avslappnad restaurang är Leka Leka (Calle San Bruno 3) som har fantastisk vegetarisk mat (missa inte hummusen) men även hederliga burgare. Ute efter något mer formellt? Anrika La Taberna del Capitan Alatriste ligger runt hörnet. Här gör ni bäst i att boka bord. 

23.30 Otra vez – igen! 

När klockan närmar sig midnatt lever Madrid upp på nytt. Nu börjar partyt – igen. Välj ett av följande kvarter: Huertas, för en mer internationell publik, Chueca för gaykvarteren, Salamanca för dig med gott om cash.

24 timmar i Madrid – ett dygn i Spaniens partystad
Matkultur på Mercado de San Antón. Foto: Johanna Jackson.

Missa gärna!

Tjurfäktning. Det är grymt, onödigt och etiskt förkastligt. 

Missa inte!

Att besöka en av stadens många takbarer. En kall dryck med utsikt över staden, behöver vi säga mer?. För ett dopp, välj Room Mate Óscar (Plaza de Vázquez de Mella 12). Eller kombinera tapas med en utsikt och besök matmarknaden Mercado de San Antóns takbar (Calle de Augusto Figueroa, 24) i Chuecakvarteren. 

Madrids bästa barer

14 anledningar till varför du måste skriva upp San Sebastián på din bucket-list

11 ruiner du måste uppleva innan du dör


Text: Johanna Jackson • 2015-10-21
RestipsSpanienMadridUnderbara SpanienWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen