Annons
Annons

Vart vill du resa i vår? Foto: GettyImages

Europa

8 våriga weekendresor i Europa

Möt våren i Europa. Innan högsäsongens höga priser och turistflockar. Vi listar åtta härliga resmål som bjuder på värme, vårkänslor och/eller storstadspuls.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-27 Uppdaterad 2023-02-24

Uppdaterad 2023-02-23

Köpenhamn, Danmark

Det bästa med Köpenhamn är att det är så nära, men att det ändå känns i kroppen att man rest utomlands. Lite mer kontinentalt, lite annat språk och så blir det vår lite snabbare än i stora delar av Sverige. Upptäck staden till fots eller med cykel. Ett säkert vårtecken är när Tivoli öppnar i april.

En weekend i grannlandets huvudstad innebär framförallt förstklassig mat – här finns några av världens bästa restauranger. Och det är inte bara vi som säger det. Michelinguiden strösslar stjärnor över staden, resetidningarna Lonely Planet och Condé Nast nämner Köpenhamn från och till som en destination värd att resa till.

Läs mer: Köpenhamns hetaste restauranger, barer och kaféer

Körsbärsblommor i Köpenhamn
Rosa vårdagar i Köpenhamn. Foto: GettyImages

Neapel, Italien

Den eviga staden i all ära, men möt våren i Neapel istället – en dryg timmes tågresa från Rom. Här finns smala gränder och stora torg, kultur och snabba motorcyklar, stora gester och klingande dialekt. För de som älskar det italienska köket bjuds det på enkla recept blandat med fantastisk pizza och eleganta komplicerade rätter. Missa inte heller en visit till Santa Chiaras klosterträdgård – en stillsam oas i staden.

Missa inte heller den pastellfärgade ögonstenen Procida i Neapelbukten. En liten ö dit napolita­narna själva åker för frisk luft och dolce far niente (det ljuvliga i att göra ingenting).

Moped på en gata i Neapel
Hoppa på en moped och upptäck Neapel. Foto: GettyImages

Aix-en-Provence, Frankrike

Det är inte för inte att Provence lockar resenärer från hela världen. Vem vill inte springa genom lila lavendelfält och sippa rosévin på vackra torg i bergsbyar från medeltiden? Men gör dig en tjänst och skippa högsäsongen när priserna är höga och turisterna många – möt istället våren här. Ljusgröna knoppar, blomster och nästan tomma stränder förutom några lokalbor som passar på och njuter innan de hektiska sommarmånaderna.

En dagstur till L’Isle sur la Sorgue borde finnas med på allas “att göra-lista”. Den söta lilla byn är känd för sina marknader och antikvitetsbutiker.

Gata med uteserveringar i Aix-en-Provence
Välkomna våren i franska Aix-en-Provence. Foto: Linh Nguyen/Unsplash

Madrid, Spanien

Vintern kan vara riktigt kall i Madrid och sommaren alldeles för varm, så våren är en perfekt tid att upptäcka Spaniens huvudstad. Det bjuds på flamenco, sangria och tapas – det sistnämnda ska man passa på att äta på saluhallen Mercado de San Miguel. För den konstintresserade finns Pradomuseet som har världens främsta konstsamlingar. Här hittar du bland annat verk av Francisco de Goya, Diego Velázquez och Rembrandt för att nämna några. Modernare konst och utställningar finns på närliggande Museo Reina Sofía.

Nu finns också ypperliga chanser att resa till den spanska kusten billigt och miljövänligt. Dels finns det nya snabbtåget mellan Madrid och Barcelona, dels har kan man ta lågpriståg till Valencia och Alicante.

Staty med två lejon och en kvinna i Madrid
Den spanska huvudstaden Madrid bör man uppleva på våren. Foto: GettyImages

Berlin, Tyskland

Ta tåget till Berlin för vårkänslor, om än lite kallare än de i södra Europa. Känner man för en weekendresa till en pulserande storstad, men vill fortsättningsvis vara försiktig i fråga om covid-19, finns det ingen bättre stad är Berlin. Ingen annan europeisk metropol har så många parker, urbana trädgårdar och utomhusaktiviteter som Berlin.

Ett hett tips är att hyra en cykel för att ta sig runt. Här finns en väl utbyggd infrastruktur för cyklister, och som den platta stad som Berlin är slipper man uppförsbackar. Stadens turistbyrå har många tips för dig som vill cykla i Berlin eller haka på en guidad tur.

Läs mer: 50 absolut måsten i Berlin

Berlin är en grön stad där man lätt tar sig fram med cykel. Foto: GettyImages
Hyr en cykel och ta dig runt i Berlin utan svårigheter. Foto: Guido Coppa/Unsplash

Amorgos, Grekland

Det råder en harmonisk känsla på ön Amorgos. Här är turistekonomin extremt lokal och liten i jämförelse med öar som Santorini och Mykonos som exploaterats hejdlöst av skrupel­fria turistföretag. Får, getter, oliver, vindruvor och fiske har länge varit basnäringarna. Men nu har den lokalt förankrade turismen tagit över, påhejad av kultfilmen Det stora blå från 1988 och alla fridykare som kommit i dess spår.

Välkomna våren och svaga bort vinterkylan på det lyxiga hotellet Aegialis Hotel & Spa, som ägs av en familj från ön och drivs med klokt ekotänk. Vandra längs åsnestigarna som sträcker sig runt ön, årets kanske första dopp görs i de otaliga badvikarna på öns östkust och missa inte Mouros Beach på sydöstra Amorgos som är bästa stranden med kristallklart vatten och undervattensgrottor.

Brighton, Storbritannien

Kuststaden, som för ett par år sedan rankades som den mest hipstertäta staden i världen, hamnar ofta i Londons skugga. Även om många boende från storstaden reser hit för frisk luft och strandhäng har färre utländska turister hittat hit. Men de cirka 50 minuter som det tar med tåget från centaral London (eller 30 minuter från Gatwick Airport) är absolut värda det.

Strosa längs stranden Palace Pier Beach där du finner piren som krönts av nöjesfältet, här finns också de gamla fiskarstugorna och båtbyggarbodarna, missa inte heller att äta fish and chips. Botanisera sedan bland butikerna på North Laine och ta in Royal Pavilion kulturella inre och imponerande yttre – ett Taj Mahal i miniatyr. I trakten ligger även South Downs nationalpark, hem åt de imponerande Seven Sisters-klipporna och några av Englands charmigaste byar.

Brighton stad med Parishjul i bakgrunden
Brighton har aktiviteter och nöjen för stora som små. Foto: GettyImages
Tåg som åker på en bro
Ta tåget till Brighton. Från centrala London tar det 50 minuter. Foto: GettyImages

Braga, Portugal

Säg hej till våren i Portugals tredje största stad. Här bjuds du på en mix av historiska sevärdheter, natursköna utflykter och många restauranger. Precis utanför staden finns både området Bom Jesus do Monte, en populär knytpunkt för pilgrimmer som nyligen lades till på Unescos världsarvslista, och Portugals största och äldsta nationalpark, Peneda-Gerês. Staden har dessutom en av Europas bästa livskvalitet, enligt Europa-Kommissionen.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-27
EuropaWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen