705452.jpg

Restips

40 saker du inte får missa i Barcelona!

Vi har samlat ihop våra bästa Barcelonatips – favoriter som passar såväl Barca-veteraner som förstagångsbesökare. Låt dig inspireras till en skön weekend i den spanska nöjesmetropolen.

Text: Fredrik Brändström • 2011-09-19

6 x stadsdelar

1.  Barri Gotic

De gotiska kvarteren har som många andra medeltida stadskärnor i Europa på sina håll turistifierats, men det är fascinerande att strosa i de trånga gränderna och låta fantasin flöda bakåt i tiden.
Största sevärdhet: Katedralen.

2.  Eixample

Utspridda Eixample präglas av breda avenyer och vackra, imposanta bostadshus. Ett utmärkt ställe att bo i om man vill ha lugn och ro men ändå nära till shopping och sevärdheter.
Största sevärdhet: Gaudís ofullbordade livsverk Sagrada Família.

3.  Gracia

Bohemiska kvarter som präglas av låghus och lugna torg – en småstad i metropolen. I Gracia finns inte många kända sevärdheter, men att strosa runt en dag här är definitivt inget slöseri med tid.
Största sevärdhet: Parc Güell.

4.  Raval

Raval är Barcelonas mest kontrastrika barrio: lyxiga designhotell och trendiga butiker lever granne med skumraskgränder och allmänt busliv, men stora delar av stadsdelen har lugnat ner sig ordentligt under de senaste åren.
Största sevärdhet: Kyrkan Sant Pau del Camp och Moderna museet (macba).

5.  La Ribera

Stadsdelen Born och grannen Sant Pere är en del av Barcelonas gamla stadskärna och går ibland under samlingsnamnet La Ribera. Born är hipp och elegant medan Sant Pere fort­farande har en ruffig känsla och anses vara “up and coming”.
Största sevärdhet: Picassomuseet, kyrkan Santa Maria del Mar.

6.  Barceloneta

Fortfarande kan man hitta rester av de gamla fiskarbostäder som en gång utgjorde Barceloneta. Men området vid vattnet har förändrats mycket under senare år. Den palmkantade stranden fixades inför os 1992. Och Port Olimpic lite längre bort är ett av stans populäraste klubbdistrikt.
Största sevärdhet: Stranden!

40 saker du inte får missa i Barcelona!
Slappa i snygg miljö. Parc Güell skapades av arkitekten Gaudí.

3 x marknader

1.  La Boqueria

Bodde jag i Barcelona skulle jag gå ner till La Boqueria varje dag och handla färsk mat till middagen. Men även för en tillfällig besökare är det en upplevelse att vandra bland exotiska frukter, aptitretande skaldjur och groteska charkuterier i den gamla saluhallen bredvid Ramblan.
http://www.laterrrazza.com[/b]

2.  Razzmatazz

Inte bara en, utan fem klubbar finns på detta jättekomplex till klubb i Poble Nou en bit utanför city. Välj lokal efter musiksmak – frÙ?n punk till techno. Biljetten täcker inträde till alla klubbarna. Såväl livekonserter som dj:s. Många internationella artister på blixtvisit stannar till här.
• C/Pamplona 88, http://www.salarazzmatazz.com

3.  CDLC

Nattklubb vid stranden i Port Olimpic, dit Barcelonas stekare och kändisar åker för att festa. Lägg dig i en av loungesofforna på terrassen och känn dig som en pascha!
• Passeig Maritim 32, http://www.cdlcbarcelona.com

3 x tapas

1.  Cal Pep

Hajpat till bristningsgränsen, för sina delikata tapas som tillagas framför ögonen på gästerna. Cal Pep, som drivs av den jovialiske Pep, har mycket att leva upp till. Inget ställe där man sitter och njuter av en lång måltid – atmosfären är hetsig och kampen om platserna obarmhärtig. Även här rekommenderas att komma tidigt innan kvällsruschen satt igång på allvar.
• Plaça de les Olles 8

2.  Bo

Bo ligger på ett av de mysigaste torgen i Gracia och har enligt många stadsdelens bästa tapas. Dessutom en terrass där man gärna dröjer kvar ett par timmar, speciellt om solen skiner.
• Plaça Rius i Taulet 11

3.  Bar Pinotxo

Oansenlig minibar med grundmurat rykte inne på den stimmiga marknaden La Boqueria. Här serveras den ena läckerheten efter den andra, rakt över disk. Under tidiga morgnar möts trötta knegare på väg till jobbet med festprissar på väg hem från klubben för frukost respektive nattmacka.
• La Boqueria (se under marknader) Matig tapas på Bo i stadsdelen Gracia.

4 x shoppingstråk

1.  Passeig de Gracia

Paradgatan Passeig de Gracia är inte bara späckad med fantasifull arkitektur. Avenyn som löper från Plaça Catalunya upp genom Eixample är också ett av stadens främsta shoppingstråk. Tonvikten ligger på det exklusiva (tänk Chanel och Gucci), men här finns även fynd som designvaruhuset Vincon (Passeig de Gracia 96).

2.  Riera Baixa

Fans av secondhand och vintage bör rikta sin uppmärksamhet mot stadsdelen Raval. Allt längs Calle Riera Baixa och smågatorna runt omkring är inte guld som glimmar men Lailo (C/Riera Baixa 20) och Le Swing (c/Doctor Dou 11) är några av stans bästa ställen att fynda använda märkeskläder.

3.  Portal de L’Àngel

Stans mest hektiska shoppingstråk där de stora mainstream-modehusen regerar. Här hittar du alla utländska kedjor, samt inhemska budgetjättar som Mango och Zara. Undvik lördagar, då gatan är sprängfull med helgshoppare.

4.  Born

Stadsdelen El Borne/Born är ett av de hippaste distrikten i Barcelona. Kvällstid kommer folk hit för barerna längs huvudgatan Passeig del Born men dagtid är det de små kringliggande sidogatorna som är områdets dragplåster. Här är det små specialbutiker som gäller, mode, smycken och accessoarer, ofta från lokala designers.

40 saker du inte får missa i Barcelona!
Second hand och vintage hittar man främst i stadsdelen Raval.

4 x minnesvärd middag

1.  Set Portes

Historien sitter i väggarna inne på Set Portes. Kyparna är uppklädda och inredningen 1800-talspampig. Menyn fokuserar på fisk och skaldjur – Set Portes sägs bland annat göra stans bästa paella. Enormt populärt – kom tidigt.
• Passeig Isabel II 14

2.  La Paradeta

Köerna ringlar sig ofta långa utanför denna fiskrestaurang i Born (finns på fler ställen i staden). När man kommer in förstår man varför. Här serveras pinfärsk fisk och skaldjur, men till budgetpris. Anledningen till att La Paradeta kan hålla så låga priser är att de inte har några servitörer. Man får helt enkelt peka på valfri havets frukt, som sedan vägs och tillagas enligt gästens önskemål. Lokalen är spartansk och en middag med vin och sallad kostar sällan över 200 kronor.
• C/Comercial 7

3.  Shunka

Här är själva beredningen av maten en del av upplevelsen. Slå dig ner i baren och njut av skådespelet när kockarna skapar de mest fantastiska och delikata sushibitar du kan tänka dig. En snäppet lyxigare systerkrog, Koy Shunka, öppnade för inte så länge sedan runt hörnet och har blivit en favorit bland stans kändisar och fotbollsstjärnor.
• C/Sagristans 5

4.  Ra

Bakom marknaden La Boqueria ligger denna opretentiösa budgetrestaurang med lummig uteservering. Håller stilen tros sin popularitet, och har varken blivit överhipp eller förstörd av turister. Menyn är multikulturell med allt från kinesisk dim sum till grekisk moussaka. Mycket vegetariskt!
• Plaça de la Gardunya, 3

40 saker du inte får missa i Barcelona!
Uteserveringen på Ra är populär för såväl frukost, lunch som middag.

5 x designhotell

1. Casa Camper

Spaniens mest kända skofabrikant bestämde sig för att ge sig in i hotellbranschen. Det går en spikrak linje mellan Campers säregna skodesign och utformningen av detta koncepthotell i Raval. De stilfulla rummen är bland annat utrustade med hängmatta (om man skulle tröttna på sängen). Pris: från 2 000 kr för ett dubbelrum.
• C/Elisabets 11, http://www.casacamper.com

2. Pulitzer

Hotellen kring Plaça Catalunya brukar som regel vara lite anonyma, men Pulitzer är ett av undantagen. Uppe på takterassen kan du sippa på en drink samtidigt som du njuter av fantastisk utsikt över staden. Pris: från 1 000 kr natten.
• C/Bergara 8, http://www.hotelpulitzer.es

3.  Jazz

Det åtta våningar höga Jazz bjuder på stora sängar, sober inredning och som grädde på moset – en takterrass med swimmingpool. Stor risk att man blir kvar på hotellet alltså, trots det centrala läget och närheten till Barcelonas nattliv och sevärdheter. Pris: från 1 000 kr och uppåt.
• Pelai 3, http://www.hoteljazz.com

4.  Soho

Bra valuta för pengarna och bra läge i hjärtat av lugna Eixample. Trendig New York-känsla, utan att för den skull kännas snobbigt eller avvisande. Trevlig terrass med minipool. Har ofta rum från 900 kr. Kolla sajten för aktuella erbjudanden.
• Gran Via de les Corts Catalanes, http://www.hotelsohobarcelona.com

5.  Neri

Ligger i en anrik byggnad som smärtfritt förvandlats till ett toppmodernt boutiquehotell. Rummen är rymliga och sensuellt utsmyckade. En lugn oas mitt i de romantiska gotiska kvarteren. För smekmånaden eller andra minnesvärda ögonblick. Pris: från 2 000 kronor.
• C/Sant Sever 5, http://www.hotelneri.com

Tips!
Design till budgetpris

För den som inte är beredd att spendera storkovan på boendet men ändå tycker om att bo snyggt rekommenderas systrarna Gat Xino och Gat Raval i stadsdelen Raval. Två budgethotell/hostels som trotsar lagen för hur dessa ska se ut. www.gatrooms.es/en

40 saker du inte får missa i Barcelona!
Slappa med en drink på Hotel Pulitzers takterrass.


Text: Fredrik Brändström • 2011-09-19
RestipsSpanienBarcelona

Scroll to Top