Annons
Annons
Foto: istock.

Foto: istock.

Nyhet

Airbnb förbjuds på spanska semesterfavoriten

Svenskarnas semesterfavorit Palma vill förhindra att staden övertas av turister. Med start i juli förbjuder man nästan alla typer av korttidsuthyrningar av privata bostäder.

Text: Johanna Jackson • 2018-06-26 Uppdaterad 2021-06-23

Syftet är bland annat att försöka stävja den massiva prisökningen av hyror som staden sett på senaste tid, skriver Reuters. 

Istället för att hyras ut som långtidsboende för stadens invånare väljer många fastighetsägare att hyra ut rum och lägenheter till turister. Sedan 2013 har hyrorna i Palma ökat med 40 procent enligt siffror från lokala myndigheter. I takt med att hyrorna ökar, ökar även invånarnas missnöje.  

– Palma borde vara en beboelig stad och det sämsta som kan hända är invånarna måste lämna staden, säger Palma borgmästare Antoni Noguera till Reuters.  

Men i sommar blir det alltså stopp för lägenhetsuthyrning via Airbnb och liknande sajter. Då förbjuds nämligen nästan alla typer av korttidsuthyrning. Undantag kommer att finnas för fristående hus, så länge de inte står på skyddad mark. 

Den som bryter mot lagen och ändå hyr ut sitt boende till turister kan straffas med dryga böter på upp till 400 000 kronor, enligt New York Times. Tidigare i år infördes även strängare bötesbelopp för en rad olämpligt beteenden i Magaluf, en ort strax sydväst om Palma. 

Flera andra städer i Spanien och hela Europa har infört strängare regler för Airbnb. Barcelona har infört stränga krav på licensering av och Valencia vill bland annat förbjuda uthyrningar med bra vyer, och undantar endast lägenheter på fÙ?rsta våningen. 

9 populära platser som har fått nog av turism

18 underbart charmiga byar i Spanien


Text: Johanna Jackson • 2018-06-26
NyhetSpanienMallorca

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen