Annons
Annons
Foto Håkan Elofsson

Foto Håkan Elofsson

Restips

Gourmetmat i Mallorcas bergsbyar

Vill du äta ambitiös gourmetmat som siktar på stjärnorna? Vill du att råvarorna ska vara ekologiska, närodlade, närfångade och anpassade efter säsong? Vill du dessutom att all denna lyx ska vara billig? Ja, då ska du bege till två byar på Mallorca.

Text: Per J Andersson • 2013-08-25 Uppdaterad 2021-06-23

Så smakar Mallorca

Maria Solivellas är inte utbildad kock. Allt hon kan har hon lärt sig genom att titta på hur hennes föräldrar, släktingar och vänner lagar. Hon har övat, ändrat lite, och övat igen tills hon hittat ett eget uttryck. Tillsammans med sin syster Therese Solivellas och svägerska Gemma Puig driver hon idag en av Mallorcas minsta, gulligaste och bästa bykrogar.
På restaurang Ca Na Toneta i bergsbyn Caimari gör hon och hennes kompanjoner allt själva. Inga anställda uppköpare, kypare eller diskare. Maria åker själv till marknaden, bondgården och fiskehamnen och köper det hon vill ha.
– Vi hade en romantisk idé, ville göra något annorlunda trots att vi inte hade någon erfarenhet av att driva restaurang, berättar Maria som slagit sig ner vid vårt bord där vi just avslutat hennes underbara sexrättersmeny.

När restaurangidén föddes jobbade Maria, som är utbildad dramaproducent, på en teater i Barcelona, medan syrran Therese var anställd på flygbolaget Iberias kontor på Mallorcas flygplats. De ville tillbaka till rötterna och hittade till slut en liten bångstyrig lokal, med flera små rum med knaggliga vita stenväggar i byn Caimari i närheten av bondgården där de växte upp.
Konceptet är enkelt men ambitiöst: bara lokala, ekologiska och färska råvaror, det vill säga aldrig något som kommer någon annanstans från i världen eller som det inte är säsong för just nu.
– På Mallorca idag är 90 procent av all mat importerad. De resterande 10 procenten odlas av pensionärer. Vem ska ta hand om landsbygden när de dör? frågar sig Maria.
Hon tror inte att det sorgliga utgångsläget handlar om att importerad mat är billigare, utan att det grundar sig i den moderna människans industritänkande, som går ut på att allt ska vara tillgängligt hela tiden.
Många av råvarorna köper hon i den välsorterade saluhallen Mercado Oliver i Palma, men fisken handlar hon direkt från fiskebåten och olivoljan pressar hon och hennes syster själva.
– Jag köper av en kvinnlig fiskare som vet vad jag vill ha. Hon kan dessutom berätta exakt var hon fångat den. Det gillar jag.
Maria undrar vad vi tycker om kvällens meny, vi himlar med ögonen, eftersom ord inte räcker till. Hon ser glad ut, men får snart en bister min.
– Folk har tid för gym och tv-spel, men inte för kvalitetsmat. Vi lever i en galen värld, väldigt galen.

Från en ekologisk gourmetkrog till en annan är det knappt en mil. Byn Lloseta ligger på sluttningarna mellan å ena sidan de dramatiska klippformationerna och skira pinje­skogarna och å andra sidan den bördiga jord- och gödseldoftande slätten med oliv- och vinodlingar.
Här ligger gourmetkrogen Santi Taura som drivs av en kock och konstnär med samma namn som restaurangen. Santi tänker på samma sätt som de tre kvinnorna i Caimari, hans värsta konkurrent om Mallorcas finsmakare.
– Vi gör fin mat, men använder bara lokala råvaror och vill att maten ska se enkel ut, säger Santi Taura.

På väggarna hänger stora tavlor som han själv målat. På bordet har kyparen ställt fram nybakat oreganobröd, fling­salt och olivolja som kommer från svärföräldrarnas gård nära Sóller uppe i bergen.
Santi Taura är inte lika hemvävd som de tre kvinnorna i Caimari, tränad som han är av lokala mästerkocken Juan Abrines. Men hans idé om bra mat är densamma. Nära och naturligt. Gott, enkelt och vardagligt. Att äta god mat ska inte vara högtidligt och spänt.
Konkurrensen om restaurangens tio bord är hård. Lördagskvällarna är fullbokade ett år framåt i tiden, även söndagsluncherna är hopplöst fulla. Men Santi håller öppet hela veckan och det är inte så svårt ett få ett bord en vardag om man ringer några dagar i förväg.

Gourmetmat i Mallorcas bergsbyar
Kvinnotrojkan på Can Na Toneta: systrarna Therese och Maria Solivellas (t v) med svägerskan Gemma Puig.

Ca Na Tonetas sexrättersmeny

• Grönsakssoppa med bl a lök och fikon
• Rökt auberginekräm med ansjovis och granatÙ?pple
• Coca (tunt bröd) med bläckfisk och karamelliserad lök
• Lampuga (lokal fisk) med tomat, olivolja och basilika
• Kyckling med lök och kokta småpotatisar
• Mandelglass med chokladsås

Notan för sexrättersmenyn: 28 euro, motsvarande ca 250 kr.
Adress: Horitzó 21, Caimari, canatoneta.com.
Boka bord: 971-51 5 2 26.
Hitta dit: från staden Inca, som ligger på huvudvägen mellan Palma och Alcudia, tar du väg MA-2130 mot Lluc. Från Inca till Caimari är det ca 5 km.

Gourmetmat i Mallorcas bergsbyar
Fri insikt på Santi Taura där Santi själv lagar dagens sexrättersmeny.

Santi Tauras sexrättersmeny*

• Fiskkrokett med pumpasås med röda och gröna stänk av grönsakssås
• Ljummen sallad med honung, rostade pumpafrön, svamp, aubergine och lök
• Bakad potatis fylld med nötköttsmousse, rökt ost och ost av parmesantyp
• En hel calamares (bläckfisk) fylld med med lök, serverad med orange sötpotatissås
• Fläskfilé med tomater och pinjenötter
• Biscuit (kex) med torkade frukter och fruktsås

Pris: 30 euro, motsvarande ca 270 kr.
Adress: två ställen, dels på 48 Calle Joan Carles I, dels på Calle 38 Guillem Santandreu, båda i byn Lloseta, restaurantsantitaura.com.
Boka bord: 971-51 46 22.
Hitta dit: Ligger mitt emellan småstäderna Binissalem och Inca, nära huvudvägen mellan Palma och Alcudia.

* Oktobermenyn som jag åt, rätterna byts ut varje vecka och efter vilka råvaror som finns tillgängliga på de lokala marknaderna. En vår- respektive sommarmeny kan se helt annorlunda ut.

Läs också

Gourmetmat i Mallorcas bergsbyar
Gästerna är ständigt omgivna av Santi Taura i form av hans egen närvaro, hans mat och hans konst.
Gourmetmat i Mallorcas bergsbyar
När fläskfilén med tomat och pinjenötter kommer in har man redan ätit fyra rätter.

Text: Per J Andersson • 2013-08-25
RestipsSpanienMallorcaMat och dryckUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top