Annons
Annons
På norra sidan av ön råder lugnet, här finns inget som är turistigt eller tillrättalagt.

På norra sidan av ön råder lugnet, här finns inget som är turistigt eller tillrättalagt.

Restips

Stor guide: Ibiza bortom partystråken

Ibiza – känt för hedonism, nattliv och dunkande klubbmusik. Glöm allt du trodde att du visste, nollställ och pånyttföds. Det är dags att berätta om ett annat Ibiza.

Text: Petra Dokken • 2015-06-01 Uppdaterad 2021-06-23

Yoga och retreater

Ibiza Retreats har blivit ett slags samlingspunkt för öns samlade krafter i form av lärare och terapeuter. Från shamanresor till yoga och pedikyr. Ett typisk retreat hålls på en vacker finca med hälsosam, ekologisk mat; det erbjuds workshops och behandlingar. Men även turer till havet för saltskrubb (Ibiza har ett eget salttag) och vandringar i pinjeskog. ibizaretreats.com

Stor guide: Ibiza bortom partystråken
Yoga hittar du på i stort sett varje hotell och strand.

För den som är redo för något riktigt tufft, en retreat med fasta och detox, kanske House-of-Colors (tidigare Buddha House) är något. Inget för nybörjaren. Uppe på en bergstopp ligger huset som ett örnnäste, bara vägen upp ger en nära-döden-upplevelse. Här ger Ilona Pantel Ayal, tyska som bott på Ibiza sedan 1970-talet, vägledning via en rad olika terapeutiska metoder. På ägorna finns en jurta, en tipi, en alpstuga och en jättedom med plats för 80 åhörare. Helt unikt. house-of-colors-ibiza.com.

Guiden White Ibiza har bland annat ett utmärkt yoga-schema, här ser du all yoga och annan wellness som pågår på ön. Dessutom tipsar den om var du kan äta hälsosam mat. white-ibiza.com

Stor guide: Ibiza bortom partystråken
Rofyllt på Buddha House.

Massage och spa

A Couple of Healers är det vackra unga paret Lucy Bayet och pojkvännen Oliver från Australien. De bor på ön under högsäsong och kommer ut till ditt hotell, din villa eller yacht för att utföra magisk massage efter behov. Mejla dem direkt på achibiza@gmail.com eller gå in på hemsidan theretreatpeople.com

Stor guide: Ibiza bortom partystråken
Massage är populärt, även utbildningar, som här med mästare från Australien.

Vackra dammar med näckrosor och kontemplerande sköldpaddor hittar du på det lantligt belägna hotellet Atzaro. Ett gigantiskt spa med influenser från hela världen. Hamam och poolområde med balinesiska utomhussängar. Här anordnas också yogaklasser och i restaurangen serveras en hälso-lunch från den egna trädgården. atzaro.com.

Stor guide: Ibiza bortom partystråken
Atzaro är hotell, restaurang och spa, här saknas dig inget.

4 fina matställen

1. Paella på Port Sant Miquel. För en äkta paella är stranden Port Sant Miquel ett bra tips, välj restaurangen längs till vänster när du tittar ut mot havet. Dyrt, men mycket gott. 

2. Barhäng på Aiguas Blancas. För smaskig smörgås med smakrika tomater och getost till en kall öl är den lilla chiringuiton på stranden Aiguas Blancas ett säkert kort. Stranden är alltid lite blåsig, i brisen spelas musik och stämningen är skön. Ligger längst till höger när du har näsan mot horisonten. 

3. Hippiemarknaden Las Dalias i byn Sant Carles är ett givet ställe, särskilt när det är marknad om lördagarna. Goda sallader och god stämning. lasdalias.es

4. La Paloma i byn San Lorenzo. Min absoluta favorit. Här odlar mormor Prasuna frukt, grönsaker och örter. Det är också hon som sätter ihop menyerna och träffar bönder på ön för att få det bästa lammet och den gladaste kycklingen till sina gästers bord. La Paloma har öppet året om. Maten Ù�r fulländad, från lokalt gjorda mozzarellan till risotton med svamp och citronsorben. palomaibiza.com

Läs även: Här finns världens bästa restauranger

Stor guide: Ibiza bortom partystråken
Färsk frukt och grönsaker finns det gott om på den bördiga lilla ön.

Missa gärna!

Platja d’en Bossa, den långa partystranden – om ytlighet, hedonism och house inte är din grej.

Missa inte!

Den lokala turistbyråns hemsida (ibiza.travel/en) samlar tips gällande vandring, kajaking, dykning och båtturer. De har också en hel guidebok till hemliga stränder (The secret beaches of Ibiza) med detaljerade kartor samt en förteckning med en skala 1–5 på vilken strand som passar bäst för hångel, simning, solbad, dykning och snorkling. Typiskt Ibiza.

Stor guide: Ibiza bortom partystråken
En vacker lokalbo plockar apelsiner till frukosten, den vita klänningen är typisk. Ad lib kallas det vita modet, på ön som också kallas för den vita ön.

Resa dit

Till Ibiza går det tyvärr inga direkt-flyg från Sverige. Men t  ex Air Berlin flyger smidigt och bra via Berlin. Ett annat alternativ- är via Barcelona, antingen- med Vueling hela vägen. Eller t ex Norwegian
till Barcelona och där byta till Iberia eller Vueling (du får plocka ut bagaget och byta
till inrikesterminalen). 

Under högsäsongen är det enkelt att ta ett flyg direkt till Mallorca och byta i Palma. Från Palma tar det knappt 20 minuter till Ibiza med flyg. Det går färja från Mallorca till Ibiza, och även från fastlandet.

Stor guide: Ibiza bortom partystråken
Ibizas stränder, en för varje dag brukar man säga, är oftast små laguner inbäddade av pinjedoftande sluttningar.

Bo

På norra Ibiza finns det många vackra fincor att hyra rum i, eller hela villor. Alternativt checka in på en agroturismo eller hoteles rurales. 

Can Planells är en agro-turismo strax utanför Sant Miquel. Joan Planells har skapat ett litet paradis med elva rum av familjens tidigare fruktfarm inramat av citroner, apelsiner och avokadoträd, av blomsterbäddar och köksträdgårdar. Hans far plockar in mogen avokado varje kväll till morgondagens frukost med tomatbröd och getost. canplanells.com.

Stor guide: Ibiza bortom partystråken
På agroturismon Can Planells sköts den småskaliga fruktfarmen som den alltid har gjort, träden dignar av citroner, avokado, oliver.

Inne i byn Sant Miquel ligger Can Pardal, precis bredvid kyrkan och med ett unikt läge. Fem rum i en labyrintliknande traditionell byggnad. Mysigt och med varmt hjärta.
canpardalibiza.com

Till mångas förfäran har det klassiska vandrarhemmet i Sant Joan tagits över av nya ägare. Det kostade så lite som 200 kr natten tidigare. Nu är det runt 850 kr med frukost som gäller på Gare du Nord. Men de nya ägarna, en glad holländsk familj, är underbara och vill så väl. Snart öppnar också den lilla restaurangen. garedunordibiza.com

Stor guide: Ibiza bortom partystråken
Can Pardal är en dröm av små prång och själfulla platser att sita och fundera under skugga.

Can Marti är en oas som har legat här länge – i det 400 år gamla gårdshuset. Solpaneler, ekologiska odlingar, yoga och pilates, cykelturer, den kärvänliga åsnan. Stillsamt och hundraprocentigt i sin filosofi om att vi bara lånar jorden och naturen till exakt det som vi behöver. canmarti.com

Långt i nordöst vid byn Santa Inés (Santa Agnes) hittar man det lantliga hotellet Can Pujolet. En vit finca med magiska vyer, högt belägen och en plats där du hör tystnaden. canpujolet.com.

Stor guide: Ibiza bortom partystråken
Stranden Benirras sägs ha öns bästa solnedgång.

Missa inte:

Formentera – partyön Ibizas oförargliga lillasyster


Text: Petra Dokken • 2015-06-01
RestipsSpanienGuideIbizaUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen